Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Vasárnapi látványosságok

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának mai felvételein az apró részleteket figyelje meg! Lesz mit: képek annó.
Mindjárt a mai Oskola utcáról készült 1872-es fotón érdemes megfigyelni, hogy az utca „főnökei" a Burgerek voltak: hiszen mind a két oldalt jelen vannak. A földúton a járda jelképes volt csupán, mégis, elsősorban a jobb oldalon látható egy pici útpadka.

A tanárok csoportképén az 1910-es évek férfidivatja tanulmányozható, legyen szó öltönyről, ingről, vagy éppen sportos szerelésről. Emellett külön doktori disszertáció készülhetne a bajuszok formájáról, alakjáról, nagyságáról, csak e fotó alapján...

A Kossuth-címert és a kommunista jelvényeket együtt látni mindig furcsa. Pedig a második világháború után az „új" címerekig bizony meg kellett férniük egymás mellett. A Szentest Csongráddal összekötő, egyébként ritkaságnak számító közúti-vasúti hídon is ezt figyelhetjük meg. A hídon 40 kilométer/órás sebességkorlátozás volt, a vájt szeműek ezt is kiszúrhatják, a kép közepén a háttérben.

1950-re aztán eltűnt a Kossuth-címer, és a Rákosi-korszak kalászos, kalapácsos címere váltotta a szegedi ruhagyár bejáratán is. Ahova alig fért föl a rengeteg vörös csillagtól. Hiába, egy élüzem nemcsak a termelésben kellett, hogy élen járjon, hanem az ideológiai képzésben is.

Utolsó mai felvételünkön megint Makóra kirándulunk: ezúttal fürödni. A Hagymatikum felépültéig gyakorlatilag így nézett ki a Maros parti város fürdője, uszodája. A hatvanas évek lámpaoszlopainak szerelmeseinek a szíve nagyot dobbanhat a fotó láttán. Kár, hogy nem lehetett sehogyan sem megmenteni ezeket a világítótesteket.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovatűnt utcaképek

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának mai felvételein négy egykorvolt utcakép látható. Az ötödiken meg lehet, hogy épp ezekről beszélgetnek? Képek annó. Tovább olvasom