Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A jövedelem- (nyereség-) minimum szerinti adózás szabályai

A jövedelem-minimum szerinti adózás szabályait 2007. július 1-jétől kell alkalmazni a társasági adó alanyainak és a vállalkozói jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozóknak.
A jövedelem-minimum egy vélelmezett adóalap, amely után ki kell számítani a társasági adót vagy egyéni vállalkozó esetében a vállalkozói személyi jövedelemadót. A jövedelem-minimum mértéke az egyéni vállalkozónál az adóalapba beszámító bevétel 2 százaléka csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és az eladott közvetített szolgáltatások értékével, a társasági adó alanyainál a korrigált összes bevétel 2 százaléka.

Az egyéni vállalkozónak azt kell megvizsgálnia, hogy a tárgyévi egyéni vállalkozásból származó jövedelme alapján kiszámított vállalkozói adóalapja, a társasági adó alanyának pedig azt hogy az adózás előtti eredménye vagy a társasági adóalapja közül a nagyobb érték eléri-e a jövedelemminimumot.

Amennyiben a jövedelem-minimumot nem érik el a vizsgált adatok, akkor az adózó választása szerint
· a jövedelem- minimum alapján számolja ki a 16 vagy meghatározott esetekben 10 százalékos társasági adót, vállalkozói személyi jövedelemadót
· vagy az általános szabályok alapján állapítja meg adóalapját.

Ez utóbbi esetben bevallásában nyilatkozik, hogy nem választja a jövedelem-minimumot, az általa megállapított adóalap alapján vallja be kötelezettségét és kötelezően mellékeli az állami adóhatóság által rendszeresített, a költségek meghatározott köréről adatot kérő kiegészítő nyomtatványt. Ez esetben az adózónál egy sajátos ellenőrzés kezdődhet, melynek során neki kell bizonyítania, hogy az adóalapja ténylegesen annyi, amennyit a bevallásban feltüntetett.

A jövedelem-minimum szerinti adózást nem kell alkalmaznia az előtársaságoknak, még az előtársasági időszak utáni adóévben sem, a nonprofit adóalanyi körnek, a kezdő egyéni vállalkozónak a kezdés évében és az azt követő évben illetve azoknak sem, akiket az adóévben és az azt megelőző évben elemi kár sújtott.

Mivel az új szabályok az év második felétől hatályosak, ezért a jövedelem-minimum megállapítását szabályozó átmeneti rendelkezések alapján az arányosítás és a megosztás módszerei közül választva az első és a második félév adatait külön-külön meghatározva, majd összeadva állapítható meg az éves adóalap. Megosztás esetén a társasági adóalanyoknak június 30-ára közbenső mérleget kell készíteni, az egyéni vállalkozóknak 2007. január 1-je és június 30-a közötti időszakra meg kell határozni a vállalkozói adóalapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A folyószámla kivonatok és pótlékértesítések kiküldéséről

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a gazdálkodó szervezetek részére 2007. október hónapban… Tovább olvasom