Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A magánszemélyek részére az szja 1-1% felajánlásáról

Immár tizenkettedik éve, hogy a magánszemélyek rendelkezhetnek a befizetett személyi jövedelemadójuk 1 %-áról, az 1998-as rendelkező évtől pedig kétszer 1%-áról.
A felajánlott összeg sikeres célba érkezéséhez mind a felajánló magánszemélyeknek, mind az általuk megjelölt kedvezményezetteknek meg kell felelni az erről szóló törvényben előírt feltételeknek.

Ebben a cikkben tájékoztatást kívánunk nyújtani a rendelkezés lehetséges módjairól, feltételeiről.

A rendelkezés során a törvény értelmében alapvető követelmény, hogy kedvezményezetti körönként csak 1-1 szervezetet jelöljön meg külön – külön nyilatkozaton a magánszemély.

Ezek a kedvezményezetti körök egyrészről a civil szervezetek ( társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, a törvényben nevesített országos közgyűjtemények, könyvtári, múzeumi, levéltári, egyéb kulturális és egyéb szórakoztató tevékenységet folytató szervezetek stb) másrészről az egyházak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzat.

A nyilatkozatok kitöltésekor – amennyiben mindkét körre kíván rendelkezni a magánszemély – az egyik nyilatkozaton a civil szervezet adószámát, a másik nyilatkozaton az egyház, vagy a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számát kell feltüntetni.

Amennyiben több adószám, vagy több technikai szám kerül a nyilatkozatra, úgy a nyilatkozat érvénytelen. Az adóhatóságnak ugyanis nincs mérlegelési jogköre, hogy az azonos körbe tartozó szervezetek közül mely szervezet részére kívánta a magánszemély a felajánlását eljuttatni.

A magányszemély csak arról az adórészről rendelkezhet, amely az összevont adóalap adójának összegéből a kedvezményekkel, továbbá az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat és a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat szerinti átutalások levonása után fennmarad, azaz az elkülönülten adózó jövedelmek adójáról - pl. ingatlanértékesítésből származó jövedelem adója, osztalékadó stb. - érvényesen rendelkezni nem lehet.

A fentiekben meghatározott adórészt a bevallás beadására nyitva álló határidőig, illetve ha a bevallás adóhatósági javítása alapján az adózót további fizetendő adó terheli, akkor az annak megfizetésére előírt határidőig, továbbá az adóhatóság adatszolgáltatás alapján történő adó-megállapítása esetén az adó megfizetésére előírt határidőig a magánszemélynek meg is kell fizetnie.

A korábbi évektől eltérően a rendelkező nyilatkozatát minden adózó 2008. május 20-ig juttathatja el az adóhatósághoz, tehát az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, akik egyébként február 15-ig adnak bevallást, május 20-ig érvényesen rendelkezhetnek.

A rendelkező nyilatkozat benyújtásának lehetséges módjai az alábbiak:

A 0753-as személyi jövedelemadó bevalláshoz kapcsolódó benyújtási módok:
papiros bevallás esetén a rendelkező nyilatkozat benyújtható a bevallás részeként, illetve a rendelkező magánszemély választása alapján lezárt, saját adóazonosítóval ellátott és a bevallás csomagjában elhelyezett borítékban a bevallással együtt.

Elektronikus bevallás esetén az elektronikus úton beküldött bevallás részeként és elektronikus űrlapon is benyújtható.

Munkáltatói adó-megállapításhoz kapcsolódó benyújtási mód:
a rendelkező magánszemélynek a lezárt, saját adóazonosító jelével ellátott, a ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg aláírt rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot 2008. május 10-ig kell átadni a munkáltató részére, melyet a munkáltató 2008. május 20-ig juttat el az adóhatósághoz.

Az adóhatósági adó-megállapításra vonatkozó nyilatkozathoz kapcsolódó benyújtási módok:
– a 07530-as nyilatkozat munkáltató által elektronikus úton történő továbbítása esetén a rendelkező magánszemélynek a lezárt, saját adóazonosító jelével ellátott, a ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg aláírt rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot 2008. május 10-ig kell átadni a munkáltató részére, melyet a munkáltató 2008. május 20-ig juttat el az adóhatósághoz.

papíros 07530-as nyilatkozat esetén a rendelkező nyilatkozat benyújtható a 07530-as nyilatkozat részeként, illetve a rendelkező magánszemély választása alapján lezárt, saját adóazonosítóval ellátott borítékban a 07530-as nyilatkozathoz csatolva.

Lényeges új szabály az, hogy 2008-tól a rendelkező nyilatkozat a bevallásoktól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz. Tehát ha a magánszemély az előzőekben leírtak szerint nem rendelkezett, lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatokat egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban postán, vagy személyesen juttassa el az adóhatósághoz, legkésőbb 2008. május 20-ig.

Az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat részére megképzett technikai számok jegyzékét az adóhatóság a Magyar Közlönyben, ezen túlmenően az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Értesítőben is közzéteszi. Megtalálható a technikai számos lista – minden évben – a személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatójában is. A kiemelt költségvetési előirányzat technikai száma minden évben változik, ezért különösen fontos, hogy aki második 1%-át nem az egyház részére szeretné felajánlani tájékozódjon az aktuális számról, mert a korábbi illetve téves előirányzat szám feltüntetése esetén a nyilatkozata szintén érvénytelen.


Az állami adóhatóság internetes honlapján tájékoztatást ad az 1%-os rendelkezések kedvezményezettjeinek nevéről, székhelyéről és az adott évi állampolgári rendelkezések együttes összegéről. A tájékoztatást az állami adóhatóság honlapja a rendelkezési év december 31-ét követően tartalmazza.

A nyilatkozatok kitöltésére, valamint azok továbbítására vonatkozó kérdéseikkel kapcsolatban – akár személyesen az adóhatóság ügyfélszolgálatain, akár a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül – az adóhatóság dolgozói készséggel állnak rendelkezésükre.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magánszemélyek részére az szja 1-1% felajánlásáról

Immár tizenkettedik éve, hogy a magánszemélyek rendelkezhetnek a befizetett személyi jövedelemadójuk… Tovább olvasom