Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 04. 01. szerda - Hugó

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > APEH-közlemények > Tájékoztatás a jövedelem letiltás gyakorlatáról

Tájékoztatás a jövedelem letiltás gyakorlatáról

Ha az adózó az adótartozásait azok esedékességéig nem fizeti meg, a hátralékkezelési eljárás lefolytatása – melynek során a tartozása jogalapját és pontos összegszerűségét tisztázza az adóhatóság – eredményeként haladéktalanul megkezdődik a végrehajtási eljárás.

2006.11.17. 14:19
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A magánszemély adózók esetében, ha az adós rendszeres jövedelemmel, egyéb járandósággal (munkabér, illetmény, munkadíj, járandóság, munkából eredő egyéb rendszeres időszakonként visszatérően kapott díjazás, juttatás, követelés, társadalombiztosítási nyugellátás) bír, elsősorban ennek a letiltása útján foganatosítja vele szemben a végrehajtást az adóhatóság.

Ebben az esetben a végrehajtó a jövedelmet folyósító szervet vagy személyt hívja fel – az adós egyidejű értesítése mellett – az adós jövedelmének a 33%-ának megfelelő, az adótartozás megtérüléséig történő rendszeres letiltására. A jövedelemnek csak a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét meghaladó része vonható letiltás alá és csak a nettó jövedelem, azaz az adózót törvény alapján terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettség levonása után fennmaradó rész. Nem lehet az adótartozás behajtása érdekében letiltás alá vonni a balesetet szenvedett személy járadékát, táppénzét, a gyermekek nevelését támogató juttatásokat (pl.: gyes, gyed, családi pótlék, nevelési segély stb.), a munkanélküli segélyt és a létfenntartást célzó gondozási, ápolási díjakat, segélyeket sem.

Fontos tudni, hogy az adóhatóság a jövedelem letiltás mellett azzal párhuzamosan egyéb végrehajtási kényszercselekményt, így az adós pénzeszközeit érintő azonnali beszedési megbízást is foganatosíthat, ha a munkabérre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani az adós adótartozását. Az adóhatóság gyakorlatában ez a türelmi idő általában egy-két év, az adótartozás nagyságától függően.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 2. Keszthelyiné Bea 2008.10.27. 12:26

Szia Erika!
Én is könyvelő vagyok, de ezzel a dologgal nem tudok mit kezdeni.
Ha egy bevallás nem érkezik be időbe, az APEH küldi a felszólító levelet, hogy x napon belül pótold. Egyébként az adó és járuléktartozást nem a könyvelőnek kell befizetni, hanem a vállalkozónak. Ha te pontosan minden hónapban határidóre ezt teljesíted, akkor nem gyűlik össze ennyi. Ez független attól. hogy
milyen bevallás lett elküldve, vagy milyen nem.Azt nem értem, hogy neked nem tűnt fel az, hogy 3 év alatt nem fizetsz semmit?
Javaslom, hogy keresd elő a könyvelői megbízási szerződésedet, abba elvileg pontosan rögzítve kell, hogy legyen,hogy mikor van kártérítési kötelezettsége egy könyvelőnek. Üdv Bea

Moderálásra küldöm 1. Végsőné Erika 2008.08.25. 19:27

Tisztelt Szerkesztőség!

Levelemet azért irom, mert nagyon fontosnak tartom, hogy tájékozodjam, és tájékoztatást adjak jellenlegi helyzetemről, mert, én úgy érzem APEH veszélyezteti megélhetésünket.

kálváriám 2001 kezdődőt, amikor magánvállalkozó lettem, ezt már nagyon, bánom de sajnos ez már megtörtént, nem tudok mit tenni, jellenleg egy kereskedelmi cégnél dolgozom 2005-óta, vállalkozásomat megszüntettem.

Vállalkozásom idején, könyvelőt fizettem, és bevallásaimat, aláiratam, mint kiderült 2006-ban amikor vizsgálodtak (már vállalkozásom megszünt) kiderült hogy 3 év alatt egyetlen egy bevallás nem érkezett meg!

Felgyülemlett tartozásom, végrehajtásra került, fizetési letiltást,
engedményeztek cégem felé, itt már megélhetésünk, veszélybe került, mivel két kiskorú gyeremeket nevelek ebből, a fizetésből.
Kérelmet irtam és kértem, részletfizetési kedvezményt. Részlet fizetést megkaptam, de sajnos családi körülményekre hivatkozva nem tudtam teljesiteni. Dőntenem kellett vagy… Tovább olvasom »Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...