Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Annustól elvették az aranyérmet

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap megfosztotta aranyérmétől Annus Adriánt, miután nem állt a doppingellenőrzés rendelkezésére pénteken a megadott határidőre. A jegyzőkönyv szerint Annus más vizeletét adta le.
"Rendkívül sajnálatos, hogy két olimpiai bajnoki címtől estünk el eljárási hiba miatt" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A MOB-ot magyar idő szerint 16:10-kor telefonon tájékoztatták a döntésről - írásos értesítést még nem kapott -, miután már az összes hírügynökség jelentette a hírt. A magyar csapat vezetése ezért tiltakozását fejezte ki.

A NOB végrehajtó bizottsága azután határozott Annus kizárásáról, hogy a fegyelmi bizottság több mint három óráig hallgatta meg az atlétát képviselő Schmitt Pált, valamint Nagy Zsigmondot, a MOB nemzetközi titkárát, illetve Mérei Lászlót, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatóját.

Annus tesztje az augusztus 22-én rendezett döntő után negatív volt. Miután azonban Fazekas a doppingellenőrzésén nem adott megfelelő mennyiségű mintát, Annust is újból meg akarta vizsgálni a NOB. A kalapácsvető közben Fazekassal hazautazott Magyarországra. Az illetékesek többször megpróbálták ellenőrizni, ő azonban nem működött együtt, nem adott újabb mintát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA képviselőinek. Az ellenőrök elmentek Annus jáki házához, ahonnan a felbőszült szurkolók miatt rendőri kísérlettel távoztak. Ezután pénteken a bucsu-schachendorfi határállomás osztrák oldalára rendelték a kalapácsvetőt, de a ő nem jelent meg.

Annus a vasárnapi meghallgatásra sem ment el, idegösszeomlásra hivatkozva. A tárgyaláson a magyar fél azzal érvelt, hogy Annus a döntő előtt négyszer is átesett doppingvizsgálaton, a WADA mégis gyakorlatilag hajtóvadászatba kezdett a felkutatására. A nehézatléta úgy érezte, hadjárat indult ellene, ezért augusztus 26-án közölte, hogy befejezi pályafutását.

A meghallgatásról készült NOB jegyzőkönyv 9. és 10. pontja szerint az athéni doppinglaboratórium vezetője, dr. Kosztasz Georgakopulosz telefaxon értesítette dr. Patrick Schamascht, a NOB orvosi igazgatóját, és arról tájékoztatta, hogy Annus augusztus 18-án, és 22-én leadott vizeletmintáját megvizsgálták, és az elemzés kimutatta, hogy a két minta negatív lett, de két különböző személytől származik.

(Forrás: Reuters, MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natasashow két felvonásban

Új királynő született! Janics Natasa egyszer egymagában, egyszer Kovács Katival párban, egyszerűen… Tovább olvasom