Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Kajakkirálynőt koronáztak

És repültek sorra, egymás után a medencébe. Az eleje önként és dalolva. Az aranynégyes, a címvédő Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth kvartett tagjai és Janics Natasa ugrott a kajakküldöttségnek otthont adó hotel fürdőjébe, Kovács Katinak csak kicsit kellett segíteni, a vezetőség viszont székestől repült.
Natasa örömében táncol
Sári Nándor edzőt és Angyal Zoltán szövetségi kapitányt követte ruhástól az elegáns elnök, Baráth Etele, végül slusszpoénként Emőke, a szövetség lelke, pontosabban nemzetközi referense sem úszta meg szárazon.

Volt is mit ünnepelni a szombati, sportági záró ebéden. A kajak-kenu ismét az olimpiai küldöttség legeredményesebbjének bizonyult három arany-, egy ezüst- és két bronzérmével. Pénteken ez a számsor két arannyal volt kevesebb, és a történet ettől kezdve elsősorban egy 22 esztendős, Bácskapalánkáról Szegedre települt hölgyről, Janics Natasáról, a Démász-Szeged sportolójáról szól.

Persze, „tehetnek" erről a többiek is, akik összességében tán valamivel haloványabbak voltak szombaton, az 500 méteres versenyen a vártnál. Vereckei Ákos a számára kellemetlen, szeles pályán ötödik lett, és talán a négyes csapategysége jegyében ugyanitt zárt a Kammerer, Storcz kettős. A kenusok a számmisztika jegyében a hetedik pozíciót lőtték be maguknak, itt zárt a szegedi Joób Márton és a Kozmann, Kolonics duó.

A rendet nem törték meg a hölgyek sem. Csakhogy ők az aranyérmes pozíciót nézték ki maguknak. A sort egyesben nyitotta Janics, aki olyan magától értetődő egyszerűséggel verte a mezőnyt, hogy még izgulni se hagyta a több ezres, ismét feledhetetlent nyújtó magyar tábort. Mögötte a három „nagy", Idem, Brunet és Wagner végzett. Janics rajt-cél győzelmet aratott, a célban talán már a párosra rápihenve, kiengedve is közel két másodpercet vert a mezőnyre. Aztán szaladt mérlegelni, közben ugrált, táncolt, sikítozott örömében, könnyes szemmel végighallgatta a tiszteletére eljátszott himnuszt, majd a dobogóról lelépve a jól megérdemelt pihenő helyett futva indult vissza a rajthely felé, hiszen fél órája sem maradt a párosok versenyéig.

Ahol nem akármilyen partner mögé ült be, hiszen Kovács Katalin három évig valamennyi világversenyen veretlen maradt ötszázon. Ám jött Janics, aki mindkét válogatón megelőzte Kovácsot, így most őt koronázták kajakkirálynővé. Csakhogy akinek ilyen „udvarhölgye" van, az miért csak egyedül uralkodjon? A logikus ötletet tett követett, Fábiánné Rozsnyói Katalin edzőnő, az aranykovács, összeültette Janicsot, az aranyat érőt és Kovácsot. És egy ilyen kettős ellen még a német csodafegyver, a nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer sem segített. Kétszázötvennél még szűk négy tizedmásodperccel ő vezetett Leonhardttal, de ekkor hihetetlen hajrába kezdtek a magyarok. Olyanba, hogy már jóval a cél előtt egyértelművé vált, a nyolcadik magyar aranyérem is megszületett Athénban.

Megadták a módját az ünneplésnek is. Előbb jelentős tiszteletkört téve megköszönték a szurkolást a hálás közönségnek, majd az utolsó métereket a stégig úszva tették meg, elvégre hideg zuhany nekik is járt, nemcsak a teljes páros mezőnynek.

A sajtótájékoztatón pedig bebizonyították, a stílusuk is királynői. „Nagyon boldog vagyok – ismételte gyakorlatilag folyamatosan Natasa. Ha kajak-kenuban többen indulhatnának egy nemzetből, akkor egyesben Katival harcoltam volna az aranyéremért" – folytatta.

„Tény, nagyon sajnálom az egyest, ugyanakkor remek érzés végre elsőként célba érni. Fáj viszont a lelkem, mivel öten dolgoztuk végig ezt az évet, sőt az elmúlt hat-hét esztendőt, és csak ketten kaptunk aranyat. Azt kívánom, hogy Szabó Szilvi, Bóta és Viski is legyen olimpiai bajnok" – nyilatkozta Kovács Kati.

Ő három ezüst után élhette át ezt az érzést, miközben Athénban kajakkirálynőt koronáztak. Akit Janics Natasának hívnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natasashow két felvonásban

Új királynő született! Janics Natasa egyszer egymagában, egyszer Kovács Katival párban, egyszerűen… Tovább olvasom