Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

900 ezres támogatás új autóra

A rokkantak autóvásárlásának feltételei megváltoztak. Május 15-éig lehet támogatásra pályázni.
15 éven keresztül 300 ezer forintos támogatást kérhettek autóvásárlásra a mozgáskorlátozottak. A tapasztalatok szerint régi, elavult járműveket vásároltak, amelyeknek sokszor a szervizköltsége több volt, mint a támogatás.

A megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatalától megtudtuk: a tavaly bevezetett rendszerben új autó vásárlására 900 ezer, használt – maximum 4 éves – kocsira 600 ezres támogatásban részesülhetnek azok, akik megfelelnek a szabályoknak. Egyúttal szigorodott a rendszer: a jogosultságot orvosszakértői vizsgálattal kell igazolni. Cél, hogy kizárólag a valóban súlyosan mozgássérültek és családjaik vehessék igénybe a konstrukciót. A tavalyi 700 milliós keretösszeghez képest idén 1 milliárd forint áll rendelkezésre, és ez az összeg kiegészíthető. A támogatáshoz kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt., a Magyar Suzuki Zrt. és a Signal Biztosító Zrt. konzorciuma.

Suzuki Swift 1.2 GLX
Suzuki Swift 1.2 GLX

Az pályázhat, aki közlekedésében súlyosan akadályozott, akinek mozgásszervi részkárosodása, vagy idegrendszeri károsodás okozta felső végtagi részkárosodása, vagy alsó végtagi idegrendszeri károsodásból eredő járászavara, vagy alsó vagy felső végtagi perifériás keringési károsodás miatt részegészség-károsodása, vagy a felsorolt részkárosodások közül két részkárosodása együttesen eléri vagy meghaladja a 40 százalékot, és ez az állapot várhatóan legalább 3 évig fennáll. Az új minősítési rendszer vegyes jellegű, vagyis a károsodásokat a kieső funkcióképességekkel együtt értékeli.

Nem kell új minősítés annak, aki a törvény alapján mozgásszervi fogyatékosnak vagy halmozottan fogyatékosnak minősül, és fogyatékosságai közül legalább egy mozgásszervi eredetű. Nem kell újabb vizsgálat, ha a kérelmező nem töltötte be a 18. életévét, és mozgásszervi fogyatékosságban vagy többszörös és összetett betegségben szenved, és legalább az egyik mozgásszervi eredetű. Nem kell újabb minősítés annak sem, akinek a BNO kód XIII. főcsoportjába tartozó egészségkárosodása legalább 40 százalékos.

A kérelmeket május 15-éig lehet benyújtani – a lakóhely szerint illetékes szociális és gyámhivatalokhoz – a súlyos mozgáskorlátozottságot igazoló dokumentumokkal együtt. A kérelmeket szeptember 15-éig bírálják el. A választható gépjármű típusa nem változott, ha a Suzuki Swift 1.2 GLX típus normál vagy automata sebváltós változata az igényeknek nem felel meg, célszerű inkább 4 évnél nem régebben forgalomba helyezett gépjárművet választani, mert a döntés után nem lehet kategóriát váltani. Tavaly a megyében 278 járműre kértek támogatást.

Olvasóink írták

 • 8. info 2012. április 29. 16:09
  „Ez az un. támogatás-hitel vagy nem hitelkonstrukció egyáltalán nem beteg és család barát! Aki beteg az nem tudja csak segítséggel használni, ha egyedül van akkor fogadnia kell valakit, hogy a kerekesszékét betegye a csomagtartóba! Aki ezt kitalálta szeretném látni egy kerekesszékben!, hogyan kínlódik a beszállással egyedül!!!
  Miért van erre szükség?-"A támogatáshoz kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt., a Magyar Suzuki Zrt. és a Signal Biztosító Zrt. konzorciuma."-kinek érdeke ez?!”
 • 7. X_Y 2012. április 29. 14:21
  „" Egy rokkant mutatta be, hogy mennyire körülményes a beszállás és bepakolás.
  Nesze semmi, fogd meg jól."

  Ez a kocsi az "álrokkantanknak" viszont egész jó, kis helyen lehet vele parkolni, 2 embernek elég. A valódi rokkant meg vegyen használt autót, persze támogatás nélkül...”
 • 6. papika56 2012. április 29. 13:55
  „Miért pont Suzuki ??? Mert ha mondjuk Audi A /6 járnának, v. Mercivel ---mindenki ki volna akadva !!!!!
  Mert hiába adják a 900 ezret --kipótolja ki a vételárat --mert ugye részletre nem veheti meg, kp. ben pedig még többmillát kiperkál --MIBŐL???
  Jóóól ki van ez találva, hogy NE kelljen pénzeket kifizetni .”
 • 5. tótkomlósi 2012. április 29. 11:45
  „Miért pont a suzuki?
  Nincs más új autó?
  Vagy talán részesül valaki valamiből?
  Netán a suzuki vissza játszik pénzeket valakiknek?

  Érdekes lenne, ha kiderülne valami. Semmi baj nem lenne ebben, ha nem említenének konkrét tipust!”
 • 4. rosenrot 2012. április 29. 10:36
  „Nemrég egy riportban hívták fel a figyelmet, hogy mennyire használhatatlan egy kerekesszékes számára a támogatásból vásárolható autó. Egy rokkant mutatta be, hogy mennyire körülményes a beszállás és bepakolás.
  Nesze semmi, fogd meg jól.”
 • 3. dknyk 2012. április 29. 10:15
  „Ez szép és jó lenne, ha ... . Én a gyermekem miatt szerettem volna igénybe venni, de sajnos 5 főre, amikor 2 gyerekülést is be kellene rakni, no meg a sérült gyerek kocsiját, ez az autó nem igazán megfelelő.”
 • 2. xene@freemail.hu 2012. április 29. 10:06
  „"új autó vásárlására 900 ezer, használt - maximum 4 éves - kocsira 600 ezres támogatásban"
  A többi pár millcsit meg majd előteremtik...nem csoda, hogy régebbi autókat kerestek, az újak, finoman szólva is megfizethetetlenek..egy "beteg" ember számára...”
 • 1. tzs_szeged 2012. április 29. 08:42
  „Ugye emlékszik mindenki arra, hogy a Suzukit és a finanszírozó bankot hogyan választották ki?
  Ugye emlékszik mindenki a mozgássérültek véleményére?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztették az elsősegélydoboz ellenőrzését

Negyvenen akartak elsősegélydobozt venni tegnap az egyik dorozsmai autósboltban. Pánik tört ki az 50 ezer forintos büntetéstől - a rendőrség a nagy riadalomra felfüggesztette az ellenőrzést. Tovább olvasom