Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A gyengülő forint sem gátolta a használtautó-behozatalt

Az idei év első négy hónapjában több mint húsz százalékkal nőtt a használtautó import 2012 hasonló időszakához képest.
Az elmaradó autócserék miatt már a néhány évnél idősebb autók hazai kínálatában is folyamatosan apad a kínálat, a használtautó-import kényszerű felfutását így a korábbinál kedvezőtlenebb árfolyam sem tudta lassítani Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője szerint.

A portál a DataHouse adatai alapján azt írta, hogy az idei év első négy hónapjában több mint húsz százalékkal nőtt a használtautó import 2012 hasonló időszakához képest. Bár április végén a többi között a járművek forgalomba helyezésével, a külföldön vásárolt autók honosításával kapcsolatban is jelentős adminisztrációs könnyítéseket jelentett be a kormányzat, a Használtautó.hu álláspontja szerint ez az egyébként pozitív intézkedéssorozat nem lesz érdemi hatással a használt járművek idei behozatalának alakulására.

Április végéig 21 094 import használtautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 20,1 százalékkal magasabb, mint a tavaly ilyenkor regisztrált 17 899-es darabszám. Pedig már a tavalyi bázis is igen magas, a 2010-esnél csaknem kétszer magasabb szinten állt. A növekedés annak ellenére következett be, hogy az időszak során az euró árfolyama a korábbinál magasabb szinten állt: átlagos értéke meghaladta a 297 forintot, és hosszú heteken keresztül folyamatosan 300 forint fölött is tartózkodott - írta a honlap.

Szemes Árpád elmondta, hogy a behozatal javát a leginkább vágyott márkák, a Volkswagen, a BMW, az Opel, a Ford, az Audi és a Mercedes adja, ez a hat márka teszi ki a teljes mennyiség 60 százalékát. Az árfolyam miatt szűkülő anyagi lehetőségek inkább ott mutatkoznak, hogy a vásárlók a korábbi lehetőségekhez képest egy-két évvel idősebb gépkocsival térnek haza. Ily módon az átlagosan tíz év körüli import járművek érdemileg nem fiatalítják a 12 éves átlagéletkorú hazai autóflottát.

Április végén a kormányzat a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programjának keretében új, adminisztráció-csökkentéssel járó intézkedéseket helyezett kilátásba. A módosítások egy része a külföldön vásárolt autók hazai forgalomba helyezési eljárását is érinti. Egyrészt létrejön egy típus-adatbázis, amelynek eredményeképpen várhatóan a korábbinál kevesebb műszaki adatot kell majd a regisztráció során megadni, ami csökkenti az ügyintézés hosszát. Másrészt az uniós tagállamokban vásárolt autók esetében elegendő lesz majd a külföldi járműokmányok és az adás-vételi szerződés bemutatása.

A felsorolt könnyítések azonban a használtautó-import idei alakulását érdemben biztosan nem befolyásolják majd - véli Szemes Árpád. Ezt azzal indokolja, hogy egyrészt a bevezetés tervezett időpontja október elseje, így az idei évben eleve csupán három hónapot fog érinteni. Másrészt ez a csomag - ellentétben a regisztrációs adó 2012 eleji jelentős csökkentésével - az adminisztrációs terhelés enyhítésén kívül érdemi költségcsökkentéssel várhatóan nem jár majd. "Arra ugyan számíthatunk, hogy bizonyos számú autó regisztrációja szeptemberről októberre fog átcsúszni, de az év egészében az egyszerűsítések az amúgy továbbra is felfutóban lévő behozatal volumenére várhatóan nem lesznek érezhető hatással" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett az új Kia Carens

Már itthon is kapható a Kia Carens, a kompakt egyterű negyedik generációja - 7 üléssel is 5 millió forint alatt marad az ára. Tovább olvasom