Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A hazai átlagautó szürke, 12 éves és Opel

Az Opeleket alig lemaradva a Suzukik, majd a Volkswagenek követik a képzeletbeli dobogón.
Az átlagos magyar autós szürke/ezüstmetál autót vezet, ami a legtöbb esetben Opel márkájú és átlagosan 12 éves. Az információ forrása a Generali PPF Holding (GPH) kilenc Kelet-közép-európai országban, saját ügyfelei körében elvégzett felmérése. Az Opel nem csak nálunk népszerű, Bulgáriában, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában is a biztosított autók 8-17%-át adja ez a márka.

A GPH felmérése alapján az itthoni leányvállalatnál nem meglepő a toplista sem a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás, sem a CASCO biztosítások között. Előbbi esetén az Opelé az első hely 13%-al, a második helyen a Suzuki áll 11%-al, míg a fiktív dobogó harmadik fokán a Volkswagen parkol, 8,7%-os aránnyal. A CASCO biztosítások között a Suzuki lekörözte az Opelt, itt a sorrend: Suzuki (15,4%), Opel (15,3%), és Ford (13%).

Az itthon népszerű márkák a GPH többi leányvállalatánál is hasonlóan jól szerepelnek: az Opel például csak Csehországban és Szlovákiában nem jutott be a top5-be a kgfb esetén. Az egyetlen olyan márka, amely minden országban a legjobb háromban szerepel, a Volkswagen és ez is csak a kgfb esetén, a CASCO biztosított autók között komoly változatosság figyelhető meg.

A grafikon a GPH magyarországi leányvállalatának adatait mutatja
A grafikon a GPH magyarországi leányvállalatának adatait mutatja

A biztosított márkák aránya mellett a színekkel kapcsolatban sem derült ki kirívó információ a kutatásból: a Generalinál biztosított autók leginkább szürke / ezüstmetál színűek (kgfb-nél 26%, CASCO-nál 36% az arány). Ez a szín nem csak nálunk vezet, Bulgáriában és Csehországban is gyakori autószín, a helyi GPH leányvállalatoknál biztosított autók közül a szürke színűek aránya közel 27%.

A GPH vállalatoknál biztosított autók átlagéletkora Európa-szerte 8 és 16 év között mozog. Magyarországon a legtöbb biztosított autó 14 éves, ennek a korosztálynak az aránya 20%. A második legtöbbet biztosított korosztály a 8 éves autóké, 18%-al.

„A Magyarországon, nálunk biztosított autók átlagéletkora 12 év a kgfb esetén, míg a CASCO biztosítások között éppen a fele, 6 év. A színekkel kapcsolatban elmondható, hogy a leggyakrabban biztosított autószínek azok, amelyek nagyjából 10 éve voltak a legnépszerűbbek. Ennek hátterében az állhat, hogy a válság miatt sokan nem engedhették meg maguknak, hogy lecseréljék öregedő autóikat." mondta el Ilics László, a Generai PPF Holding magyarországi gépjármű kompetencia-központjának vezetője, majd hozzátette: “Ez egyben azt is jelenti, hogy nem csak a kgfb, de a CASCO biztosított autók is folyamatosan öregednek, a nálunk CASCO-val rendelkező autók közül már majdnem 50% a 6-10 éves korosztályból kerül ki. Ráadásul a szürke, ezüstmetál az egyik legveszélyesebb színű autó, hiszen nehezen észrevehető, szürkületben nem látható, és ezekből van a legtöbb az utakon – szerencsére azonban a vezetők már a biztosítás megkötésével is tesznek azért, hogy növeljék a biztonságukat."

A felmérésből ezeken túl az is kiderült, hogy a CASCO biztosítást a legtöbb országban egy szűk kisebbség használja, Magyarországon csak a vezetők 14,5%-a rendelkezik CASCO-val. Ez az arány Csehországban 25%, Horvátországban 20%, Bulgáriában 5% Szerbiában pedig mindössze 3%. Egyedül a szlovén autósok azok, akik a skála másik szélén foglalnak helyet, itt az autósok majd’ 50%-ának van CASCO biztosítása.

Kgfb esetén a legtöbbet biztosított autómárka a Volkswagen, ez a listavezető Lengyelországban, Romániában és Horvátországban, ugyanakkor ez a legtöbbször érintett márka a kárbejelentésekben is, az összes vizsgált országban.

Olvasóink írták

  • 3. Linka11 2012. november 07. 13:56
    „Az kimaradt a cikkből ,hogy az öt és nyolc év közötti autókat az új áruknak megfelelő hitel terhel a mai napig is.”
  • 2. bpityu 2012. november 06. 09:08
    „Hol vannak a Ladák?”
  • 1. KamuNeni 2012. november 06. 08:48
    „Mind az olcso autok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Subaru Forester világpremier Japánban

A Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), a Subaru autók gyártója ma bejelentette, hogy a vadonatúj Subaru… Tovább olvasom