Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A külföldön dolgozó szegediek tartják el az autókölcsönzőket

Szeged - A legolcsóbb és legkisebb autókat szeretnék bérelni a legkevesebb pénzért a szegediek az autókölcsönzőktől. Legfeljebb a nagyobb mikrobuszt keresik még. A bérlők többsége külföldön dolgozó magyar vagy diák.
– Sokan eleve úgy telefonálnak, hogy kell egy autó napi 3-4 ezer forintért, ennél drágábban nem akarnak bérelni – mondta Szepesi Norbert, a szegedi Autoflex Kft. ügyvezetője. – Emiatt a legkeresettebb kocsi a legegyszerűbb Suzuki, vannak, akik még Horvátországba is elutaznak vele családostul.

A cég autókölcsönzőnek indult, de ma már szinte mindennel foglalkozik, ami az autóval kapcsolatos, leginkább szervizzel. 3 éve még 20 autójuk volt különböző kategóriákból, mára 4-5 maradt, mivel kevesen keresték a szolgáltatást.

Szepesi Norbert szerint kevesen keresnek bérautót Szegeden. Ők is leépítették a flottájukat. Fotó: Frank Yvette
Szepesi Norbert szerint kevesen keresnek bérautót Szegeden. Ők is leépítették a flottájukat.
Fotó: Frank Yvette

Egy hónapra olcsóbb

Nem mindenki tünteti fel a honlapján az árakat. Megvan ennek is az oka: alkudni lehet. Egy árjegyzéket is feltüntető cégnél a Suzuki Swift egy napra 3500 forint, de ha egy hétre elviszik, akkor napi 3000 az ár, egy hónapnál pedig 2333 forint. Keresni csak akkor lehet a szolgáltatással, ha korrekt az ügyfél. Elég, ha egy autót tönkretesz valaki, és már ugrik az éves nyereség, hiszen a teljes szervizköltség a bérbeadót terheli.

– Idén kissé javult a piac, ami a külföldön dolgozó magyaroknak köszönhető – folytatta a vállalkozó. – Az építőiparban sokan azt csinálják, hogy összeszednek egy brigádnyi, 8-9 embert, bérelnek 2 autót, kimennek mondjuk Ausztriába, és ott ezekkel a kocsikkal járnak munkába a szállásukról. Jobban megéri, mintha sajátot vásárolnának. A drágább, nagyobb teljesítményű és így magasabb bérleti díjért elvihető járgányok nem kellenek, esetleg a mikrobusz jöhetne szóba, amellyel árut lehet fuvarozni. Mikrobuszunk viszont nincs. Más autókölcsönzőktől – akik nem akartak névvel nyilatkozni, és kérték, a cég nevét se írjuk le – megtudtuk: azok is az ügyfelek közé tartoznak, akik tartósan külföldön dolgoznak, és amikor hazajönnek repülővel, bérelnek egy autót. Vagy azért fordulnak autókölcsönzőhöz, mert összetört a kocsijuk, és szerelik, festik. Szokás bérelt autóval elutazni egy-egy hosszú hétvégére a Balatonra, diákok még a csongrádi Körös-toroki Napokra is járgányt kölcsönöznek.

Milyen a piac? – Vegyes, minden attól függ, milyen kategóriájú kocsikról van szó – válaszolta egyikük. – Nálam az újszerű Suzuki Ignis, a ©koda Fabia és a Renault Thalia megy legjobban 4500-5000 forintért naponta. Van olyan, hogy egy nap tízet is kikölcsönöznek, máskor viszont 10 nap alatt egyet sem. A kölcsönzés nem szezonfüggő: a legtöbben általában hétvégekre veszik igénybe a szolgáltatást télen és nyáron egyaránt.

Próbáltam kinyomozni, hány szegedi autókölcsönző van, de nem jártam sikerrel. A legtöbben kiegészítő szolgáltatásként, kis flottával dolgoznak. Az egyik, telefonszám alapján szegedinek gondolt vállalkozásról például hamar kiderült: budapesti a központ, onnan hoznak az igényeknek megfelelő kocsit.

Olvasóink írták

 • 16. tszebeni 2013. július 29. 14:01
  „Szanalmas h egybol politizalni kezdenek egyesek minden ok nelkul.
  A kint dolgozoknak itthon van a csaladja akiket tamogatnak, akikhez hazajarnak.
  Mivel kint keresett bert hoznak haza igy novelik az orszag realis exportjat, szemben az itthon ehberert a multinal dolgozo kisemberekkel, akik utan meg a multi viszi ki a hasznot. - melyiket lehet jobban elitelni, a kismagyart vagy az ideiglenes emigranst? elarulom egyiket sem, es nem kellene irigykedni a masikra, megfizeti az arat annak h 3-4 szazat tud keresni, cserebe a csaladjat alig latja es a honvagy is felerosodik.
  Kitol varhatunk javulast? - senkitol csak magunktol, mert a megmaradt kereskedoi reteg mar acelos idegekkel szivja a tobbi magyar tarsanak a veret, megtanulta h ha nem teszi tonkremegy.
  Amig ennyire kockazatos vallalkozni itt nem lesz jobb senkinek sem, lehet erte a partokat okolni de amig nem merik bedonteni a nyugdijakat addig itt nem lesz fejlodes csak lepusztulas.”
 • 15. joee 2013. július 16. 21:07
  „ui; lassan eljon az ido amikor ti magyarok tapsolni fogtok a kulfoldi magyaroknak a segitsegert!!!!!szep hetet mindenkinek”
 • 14. joee 2013. július 16. 20:59
  „Haresz!csokoltatom az egesz csaladodat es tovabbi szep hetet kivanok neked.firkalsz itt hulyesegeket,de azert koszonjuk!!!mionden jot”
 • 13. x 2013. július 16. 14:05
  „A magyar migrációs tapasztalat a világ többi részéhez viszonyítva szerénynek mondható, ezért is érthető, hogy nagy társadalmi, érzelmi reakciókat váltanak ki a nagyobb kivándorlásról szóló adatok.

  "Megértem a pánik helyzetet, mert az emigráció egy ország élhetőségével tagadhatatlanul összefüggésben van, ráadásul az ügyben folyamatos politikai tematizálás folyik" - mondta ... szociológus ...

  Amíg a diplomás elvándorlás körül óriási csinnadrattát csap az értelmiség, addig az sem példátlan, hogy egyes állítások arra vonatkoznak: nincs semmiféle tömeges kivándorlás. A valóság az, hogy az alacsony szintről induló magyar kivándorlás növekvő tendenciát mutat, de ez semmiképpen sem egzotikum. ...

  http://hvg.hu/gazdasag/20130715_A_kivandorlas_egymasra_rakodo_tortenesek_”
 • 12. X_Y 2013. július 16. 05:38
  „. haresz 2013.07.15. 20:42
  "Azért azt se felejtsük el, hogy azok helyett is mi tartjuk el ezt a rothadó rendszert akik kint vannak."

  Azért azt se felejtsük el hogy éppen a hozzád hasonlók miatt rothad a rendszer.. Nehogy már az legyen a hibás aki kimegy normális életet élni emberi fizetését és nem marad itt béééégetni.”
 • 11. X_Y 2013. július 16. 05:35
  „6. x 2013.07.15. 14:35
  5. zsozso64 "... a gazdasági válság és a Fidesz-dúlás ... rosszabbul élünk mint négy éve. ..."
  Te sem tudhatod, hogyan élnétek SZDSZ+MSZ(M)P-s dúlás esetén. Gyanítom, hogy ennél még kutyábbul.

  Nem épülne sok szép új stadion, ahol nézők nélkül bundázhatják meg a meccseket a boltlábú focisták, nem lenne szép új vasút a felcsúti fociakadémiához, Simicskának dolgoznia kellene, a sok karvalytőkés tarfikos bitorolná a piacot, nem a haverok nemzeti mutyiboltjai, ráadásul 18 év alattiak sem tudnának gond nélkül nemzeti cigit venni...Booorzasztó lenne, még belegondolni is rossz..”
 • 10. x 2013. július 16. 00:34
  „9. haresz "... azok helyett is mi tartjuk el ezt a rothadó rendszert akik kint vannak."
  Mit jelent ez, a munkaerőnek tiltanád az ország elhagyását, mint az elmúlt idők szigorúbb évtizedeiben? Maradjon mindenki ott, ahová beleszületett? Érdekes lenne tudni, mennyi pénz áramlik be az országba az idegenbe szakadt honfitársak által. (Összevetve azzal, hogy mennyi pénzt kereshetnének meg szülőföldjükön, ha maradnának.)”
 • 9. haresz 2013. július 15. 20:42
  „Azért azt se felejtsük el, hogy azok helyett is mi tartjuk el ezt a rothadó rendszert akik kint vannak.”
 • 8. x 2013. július 15. 16:34
  „7. zsozso64 "..., hogy a vitázó felek egyikének sem lenne egzisztenciális problémája! ..."
  Olyan nincsen, a világ leggazdagabb embereinek például az elrablásuk veszélye egzisztenciális probléma lehet.
  "... Nekem hirtelen ez jutott eszembe az SZDSZ MSZP dúlásról..."
  A választók többségének viszont lényegesen más, bizonyára nem csak a "Fidesz-KDNP-propaganda" miatt.
  http://www.delmagyar.hu/forum/szegenyseg/26/3361/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200”
 • 7. zsozso64 2013. július 15. 16:06
  „Kedves x ! Teljesen igazad van, valóban nem tudhatja senki, mi lenne ebben az országban, ha Fidesz 2010-ben a választási kampányban nem kezdi el a fröcsögést, hogy a szocialista-kommunista ballib. bagázs mindent ellop, ami nincs lebetonozva. A Hunwald -ügy, és még másik száz... jól beivódott a köztudatba, és az emberek egy része el is hitte. Azóta ezek az ügyek sorra befejeződnek, és általában bűncselekmény hiányában. Az általam példaként felhozott polgármester ügyében pl. az ügyészség által felkért szakértő is azt volt kénytelen megállapítani, hogy nem történt áron aluli ingatlanértékesítés. Sőt volt az eladások között olyan amelyet a (kvázi Fideszes) szakértő alacsonyabb értékűre taksált, mint amennyiért az ténylegesen eladásra került. Hát ennyit a korábbi SZDSZ-MSZP dúlásról. Nem tudhatjuk hogyan élnénk ha a baloldali kormányok tovább irányítják az országot, csak gyaníthatjuk. Amit viszont biztosan tudunk az a jelenlegi helyzet, három évnyi totális idiotizmus, és arogáns töketlenkedést és szabad rablást követően. A harácsolástól vérszemet kapott, önmagát jobboldalinak aposztrofáló Fidesz, olyan ideológiai anomáliákkal butítja saját szavazótáborát mint pl.: multinacionális cégek szekértolója: a nemzetközi baloldal. Vagy a nemzetközi banktőke által irányított szociál-liberális baloldal. Az EU-ban ezeket az önmaguknak is ellentmondó frázispufogtatásokat le sem tudják rendesen fordítani. Ha pedig mégis lefordítják, szegények nem értik, hogy miről is lehet szó, hogy lehet fából vaskarika???!!! Egyetlen mérőszám sem igazolja azt az optimizmust, amely a kormány gazdaságpolitikáját kíséri mind a mai napig a közszolgálati médiában és a jobboldali sajtóban.... Szeretnék egyszer úgy vitatkozni politikáról, gazdaságról, hogy a vitázó félek egyikének sem lenne egzisztenciális problémája! Hogy ne zsigerből utasítsa el a másik fél érveit...!
  Én azt gyanítom, hogy kissé hevesebb voltam, mint kellett volna, amiért elnézésedet kérem! Talán én is csípőből tüzelek az ellenfélre, mert azt hiszem hogy ellenség...! Mindannyiunknak változnia kell ha itt akarunk élni...! Nekem hirtelen ez jutott eszembe az SZDSZ MSZP dúlásról...”
 • 6. x 2013. július 15. 14:35
  „5. zsozso64 "... a gazdasági válság és a Fidesz-dúlás ... rosszabbul élünk mint négy éve. ..."
  Te sem tudhatod, hogyan élnétek SZDSZ+MSZ(M)P-s dúlás esetén. Gyanítom, hogy ennél még kutyábbul.”
 • 5. zsozso64 2013. július 15. 12:10
  „Kedves Norbert! Bízzunk benne az APEH nem ennyire szemfüles mint mi olvasók! De azért csak megkérdezem saját okulásom érdekében: Ha 4-5 kölcsönözhető autójuk van, hogy a pitlibe bírnak elvinni tízet???
  Kedves 6664 ! Némi gúnyt vélek felfedezni írásodban. Öszintén örülök annak, ha valaki ki tudott maradni azokból a gazdasági következményekből, melyeket a gazdasági válság és a Fidesz-dúlás közösen okozott a hazai lakosság 90%-ának. Vélhetően téged is megkímélt a válság, de a Fidesz biztosan! Engem nem! Ezért talán jobban értem a cikkben leírtak lényegét. Ha megengeded ebből átfordítom neked azt a részletet amit, te is említettél. A diákok azért kölcsönöznek néhány napra autót a "Körös-toroki Napokra", mert a helyközi buszközlekedés 4-5 személy számára drágább mint a benzinköltség+ bérleti díj. Korábban autóbérlés helyett elkérték a verdát a fatertól, de tőle már elkérte a "bank" meg a végrehajtó. Hát ezért gondolják sokan, és ezért érzik, tapasztalják kilenc millióan, hogy rosszabbul élünk mint négy éve. Kellemes napot, és további kritikus kommentelést kívánva,
  Üdvözlettel: zsozso64”
 • 4. nemecsekerno_007 2013. július 15. 12:05
  „1. 6664 2013.07.15. 10:39
  Te oktondi, külföldön dolgozó magyarok. Vágod? Havi 300-400 ezer Ft körül keresnek és nyáron itt költik el egy részét.
  Jó lenne már ha terjedni kezdene az üzleti szemlélet ebben a poszt-kádári nyomroban.
  Más pénzét költeni nem nagy mutatvány.”
 • 3. lukrecia 2013. július 15. 11:56
  „Olcso auto magyarorszagon nincs
  Max egy ket fekete kolcsonzotol. A legalisak mind dupla arasitjak a kolcsonzest. Gusztustalanul viselkednek.”
 • 2. alfa258 2013. július 15. 11:33
  „1. 6664 : Amennyi sütnivalód van nem kell ám messzemenő következtetést levonni ebből! Lehet, hogy mityishaverod szemefénye megy le bérelt autóval!”
 • 1. 6664 2013. július 15. 10:39
  „"diákok még a csongrádi Körös-toroki Napokra is járgányt kölcsönöznek" Hiába, no! Válság van és egyre rosszabbul élünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötös a BMW 3-as GT

A kétliteres 184 lóerős dízellel és a 8 sebességes automata váltóval próbáltuk ki a BMW 3-as sorozat Gran Turismo modelljét. Tovább olvasom