Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

A nagy Fiat megenné a kis Opelt

Elutasítást és aggodalmat váltott ki az Opel alkalmazottai körében a hír, hogy az olasz Fiat a GM pénzügyi válsága miatt a németországi gyártó átvételét tervezi. Az Opel nem kér a menyasszonyból, egy próbaházasság már sikertelennek bizonyult.
A németországi gyárak, illetve az üzemi tanácsok körében erős ellenkezés érezhető. A Fiattal szemben nagy a bizalmatlanság az olaszországi gyár veszteséges gazdálkodása, továbbá egy korábbi együttműködés kudarca miatt. Többen attól tartanak, hogy a Fiat az átvételt követően nagyszabású leépítéseket hajtana végre. A két gyár termelési profilja között sok a párhuzamosság, a házasság egyes üzemek bezáráshoz vezethet.

Pártállástól függetlenül fenntartásaikat hangoztatták a német politikusok is. Az alkalmazottakat tömörítő IG Metall szakszervezeti szövetség a leghatározottabban elutasította az esetleges átvételt, s az üzemi tanácsok képviselőivel együtt jelezte: annak létrejöttét mindenképp meg kívánja akadályozni a felügyelő bizottságban.

Klaus Franz, az üzemi tanácsok vezetője utalt a Fiat és az Opel hasonló gyártási palettájára, továbbá az olasz gyár súlyos adósságaira. Emlékeztetett a korábbi együttműködés rossz tapasztalataira, hangoztatva: „Ismerjük a menyasszonyt." A német kormány még nem foglalt állást a kiszivárgott házassági hírekkel kapcsolatban. Angela Merkel kancellár korábban egyértelműen jelezte: az Opel állami megsegítése csakis akkor jöhet szóba, ha a gyár egy megbízható és tőkeerős beruházót talál.

A négy németországi üzemben, Rüsselsheimben, Eisenachban, Kaiserslauternben és Bochumban összesen valamivel több, mint 25 ezer alkalmazott dolgozik. Az Opel 1862-ben jött létre, de akkor még csak varrógépeket gyártott, s az autók gyártásához 1898-ban kezdett hozzá. A General Motors amerikai anyavállalattal 1929-ben kötött házasságot. 2008-ban Németországban a gyár 260 ezer járművet adott el, a legnagyobb a kereslet a Corsa kisautó iránt.

Olvasóink írták

 • 1. Mignon 2009. április 24. 21:49
  „Egeszen masrol van szo!
  A Fiat, egy eladosodott ceg Olaszorszagban.
  Az Opel felett, a munkaerök megtartasa miatt a nemet kormany "kezesseg"-et vallalt,
  (Bürgschaft), több millio Euro ertekben.
  A Fiat, ugy gondolja:
  atvesszük az Opelt, es ha nem megy az üzlet, mi van? Semmi!
  Majd lehivjuk a kezessegi milliokat, es Wiedersehen! Ciao!!

  Hat, ez igy nem megy, kedves olasz Kollegak!!!
  Mondja a munkas, az Opel, a Szakszervezet, a kormany, Merkel asszonnyal az elen!
  Helyesen!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a Mercedes új E-osztály, kipróbáltuk: tényleg hat

Tesztelhettük a hét esztendővel az előző generáció után érkező az új Mercedes E-osztályt. Meggyőző volt, kényelmes, biztonságos, takarékos, nyomatékos. Tovább olvasom