Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A versenyhivatalnak sem tetszik a rendszer

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gépjármű eredetiségvizsgálat év elején bevezetett szabályainak megváltoztatását kéri az igazságügyi és a közlekedési minisztertől az indokolatlanul magas díjak, valamint az igazolhatatlan és felesleges ráfordítások csökkentése érdekében.
A versenyhatóság közleményében hangsúlyozza: a GVH-t meglepetésként érte, hogy 2009 decemberében lényeges módosítások történtek az eredetiségvizsgálat szabályozásában, pedig a versenytörvény értelmében egyeztetni kellett volna róla a hivatal elnökével. A GVH-nak „erős a gyanúja, hogy az új szabályozás miatt a közfeladat ellátásának hatékonysága nemhogy javult, hanem tovább romlott". 

A versenyhatóság visszásnak nevezi, hogy sem az igazságügyi, sem a közlekedési tárca nem tett eleget egyeztetési kötelezettségének, miközben a végrehajtott jogszabály-változtatások nyilvánvalóan érintették bizonyos piaci tevékenységek gyakorlásának feltételeit. 

A közlemény emlékeztet: a GVH már 2008-as országgyűlési beszámolójában kezdeményezte az eredetvizsgálat rendszerének felülvizsgálatát. Ezt megelőzően 2008 novemberében pedig versenypolitikai elemzést tett közzé a kötelező gépjármű eredetiségvizsgálat szabályozásáról. 


Az elemzés rámutatott: a területet érintő jogalkotás a magánpiaci szereplők érdekei mentén alakult. Kiemelték: az eredetiségvizsgálat működtetéséhez szükséges ráfordítások jóval meghaladják az elért társadalmi hasznot, ráadásul a rendszer csak korlátozottan alkalmas eredeti célja megvalósítására. 

Folytatás az autopro.hu-n!

Olvasóink írták

 • 5. papipa 2010. február 03. 10:26
  „Csak egyszer lehetnék karnyújtásnyira attól a szeméttől, aki ezt kiagyalta! Miért nem tudhatom a nevét? Keressen meg a gyáva kutya! Feljelentem az egész bandát, nem érdekel az ára! Inkább fizetek a maffiózó ügyvédeknek, mint ennek az eszetlen bandának.”
 • 4. szatyi 2010. február 01. 11:27
  „Csak egy törvénymódosítás kellene, hogy a(z) NKH hozzáférhessen a már meglévő adatokhoz.
  Igaz, ebből nem jutnának tőlünk pénzhez, ami az "új" rendszerhez kell. Síma pénzlehúzás az egész!”
 • 3. linda83 2010. január 31. 17:59
  „Megint csak a rablás a cél. Első tulajdonosa vagyok az autómnak, de kellett törzskönyv, nem akarom eladni az autómat, de a hiénák bendőjébe kell a nettó 85 e. ft-fizetésemből kidobni egy csomó pénzt. Csak azért mert az autósokat végtelenségig lehet fejni és hülyére venni. Tessék már a hitvány papírlap TAJ kártyák helyett egy normálisat csinálni. Eleget fizettem már arra is.”
 • 2. Carlo 2010. január 31. 11:52
  „sokadszorra is átvernek”
 • 1. cimet53 2010. január 31. 10:40
  „Nagyon remélem"az elmutyizott pénzt"vissza kapom!Felháboritó!És tessék mondani,nemtudja a jobbkéz,mitcsinál a bal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonult Vásárhelyre az Alfa Autóház

Teljes új és használtautó készletét értékesítette, szegedi szalonja működését az év elején felfüggesztette az Alfa Autóház Kft., mely vásárhelyi Opel-Chevrolet szalonjában ma is működik a márkaszerviz. Tovább olvasom