Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Adóemeléssel drágul az autógáz

Szeged - Népszerű az autógáz, még az adóemelést követően is közel 130 forinttal olcsóbb, mint a benzin. Május elsejétől 16 forinttal drágult az LPG literje, adót emelt a kormány.
– Ha ezeknek ez kell, nincs messze a határ. Tényleg el lehet menni, a szerbeknél alig 200 forint egy liter autógáz – csattant fel egy autós tankolás közben, amikor a május elsejei autógázjövedékiadó-emelést emlegettük.

Fokozott egészségkockázatot jelent – a kormány szerint. A szakma máshogy látja. Fotó: Segesvári Csaba
Fokozott egészségkockázatot jelent – a kormány szerint. A szakma máshogy látja.
Fotó: Segesvári Csaba

A kormány két lépésben, kétszer 50 százalékkal emelte az autógáz jövedéki adóját, így május elsejétől 16 forinttal drágult az LPG. Az adóemeléssel Szegeden egy liter autógázért 248–273 forintot kérnek. A kormány indoklása szerint „az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, amelyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége". Ugyanakkor szakmai szervezetek megjegyzik, az LPG az egyik legkörnyezetbarátabb, nagy tömegek számára elérhető alternatív üzemanyag – és közel 130 forinttal olcsóbb, mint a benzin.

Még Ausztriában is olcsóbb

Talán meg sem lepődünk, hogy tőlünk nyugatra a magasabb életszínvonallal olcsóbb üzemanyag is párosul. Ausztriában – 300 forintos euróárfolyammal számolva – 254 forint egy liter autógáz, míg a szlovákoknál 219. Európa leggazdagabb országában, Luxemburgban mindössze 174 forintnyi eurót kell a kasszánál hagyni egy liter LPG-ért, Romániában pedig 216 forint az autógáz literje.

A tartósan 400 forint feletti benzinár sokakat az autógáz felé terelt. Mivel az átalakítás autótípustól függően 170–250 ezer forintba kerül, egy autógázos beszereléssel foglalkozó cégnél úgy vélték, az adóemelés a megtérülést a jelenlegi, átlagosan 20 ezer kilométerről nagyjából 38 ezer kilométerre növeli. Az autósok többségének már elveheti a kedvét a beruházástól, véget vethet az elmúlt hónapokban tapasztalható fellendülésnek.

Érdekesség, hogy az autógázt számos nyugat-európai országban éppen kisebb egészségkárosító hatása miatt részesítik pozitív megkülönböztetésben. Franciaországban 2000 euró – mintegy 600 ezer forint – adókedvezményt kap, aki átalakítja autóját, Németországban 2018-ig államilag garantálják a kedvezményes tankolást.

Olvasóink írták

 • 8. Grabowsky 2013. május 03. 10:14
  „Az itthoni viszonyokat, vagy bármit, a nyugatabbra lévő országokéhoz hasonlítani? A hét vicce...”
 • 7. Linka11 2013. május 03. 07:07
  „Semmi nem az emberek vagy az ország érdekeit szolgálja amit ez a kormány művel.Szembe mennek a józan ésszel,és pofátlan hazugságokkal még meg is magyarázzák a saját igazukat./Csak legyen aki hisz nekik !?/A Gyurcsány kormányra azt mondtuk ,hazug és gátlástalan.- Hát- most elmondhatjuk ezt még mindig lehetett űberolni ! A mindenkori magyar kormány, meg mi Magyarok,- az kettő !- Bevezették a politikusok ,hogy ketté szakadt az ország. - Politikusokra és állampolgárokra.Hihetetlen,hogy itt tartunk !-Megint a régi recept,-a kizsákmányoló és a kizsákmányolt.-De mért hagyja a nép ,hogy mindig a kisebbség uralkodjon felette ?!Érdekes jelenség ,hogy nálunk szinte nincs olyan politikai erő aki egyszer is azt mondaná,hogy -"bocsánat tévedtünk"- nem vagyunk alkalmasak egy ország vezetésére.-Viszlát- És aki azt hiszi, ez nem a témához tartozik az bizony,nagyot téved !”
 • 6. balihoho 2013. május 03. 07:05
  „Az igaz, hogy borzalmasan büdös a gázos autó kipufogó gáza, de hírből sem olyan káros mint a korommal teli dízel fekete füstje.”
 • 5. tótkomlósi 2013. május 02. 22:41
  „Mindent sutyiban emelnek és aztán büszkén engednek 10%-ot!

  Magyarország ebben is jobban teljesít!”
 • 4. kormoska 2013. május 02. 21:08
  „Mit csodálkoztok polgártársak?!
  Nálunk a biomassza erőmű is maximálisan környezetbarátnak minősül,olyannyira hogy lakóházak közé telepítik.
  Unortodoxiában az autógáz káros(az e85 is az),tőlünk nyugatra hasznos és támogatják.Aki teheti majd kint tankol....
  Vissza kell hozni valamivel a rezsicsökkentés miatt kialakult állami bevételkiesést!”
 • 3. mivan? 2013. május 02. 19:19
  „Még mindig tapsoltok fideszesek??? Most jön még csak a java! Figyeljetek milyen kreatív lesz a kormány! csak suttyomban mindent.”
 • 2. roxper 2013. május 02. 17:37
  „A drága narik ugyanezt eljátszották az e85-tel is és csodálkozunk hogy miért vagyunk lemaradva 20-30 évvel a hanyatló nyugattól! :(”
 • 1. szatyi 2013. május 02. 17:19
  „,,az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, amelyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent,"

  Hogy ez mekkora kamu!
  A dieselolaj az nem? Az összes korom és kéntartalmával?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Suzuki bemutatta Authentics koncepcióautóját

A Suzuki Motor Corporation a 15. Sanghaji Nemzetközi Autókiállításon bemutatta új C kategóriás koncepcióautóját, az Authentics modellt. Tovább olvasom