Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Adószankcióval is járhat az elbliccelt kötelező biztosítás

Egyre csökken az év végi kötelező biztosítási kampány intenzitása, a díjakat úgy alakítják a társaságok, hogy maradni is érdemes legyen. Az árverseny azonban folytatódik, az 2012-es átlagos tarifa 20-25 százalékkal kisebb lesz az ideinél. Új viszont, hogy bejön a baleseti adó, „nemfizetése" pedig komoly szankciókat eredményezhet.
A 2009. évi csúcshoz képest folyamatosan csökken az év végi kampányban kötelező biztosítót váltók száma. A mérséklődő alapdíjaknak és a mind több évközi évfordulós szerződésnek köszönhetően a két esztendővel ezelőtti, 1,6 millió váltó autóshoz képest idén csupán 800 ezer körül volt azok a száma, akik új biztosító mellett tették le voksukat 2012-re.

Néhány száz forinttal olcsóbb díjért az ügyfelek már nem vállalták a váltás nyűgét, inkább elfogadták meglévő biztosítójuk jövő évi díjajánlatát. – Ezzel együtt közel 20 milliárd forinttal csökken jövőre a kötelező biztosítások díjbevétele, vagyis ennyit spórolnak az autósok, akik kezdeményezték biztosításuk cseréjét az idei kampányban – állítja a biztosítas.hu internetes alkusz cég. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi kampányban 118 milliárdról 97 milliárdosra csökkent kötelező biztosítási torta jövőre tovább zsugorodik és akár 80 milliárd forint alá is csökkenhet.


Az idei 2011-es tarifákhoz képest átlagosan 20-25 százalékkal csökkentek tehát a jövő évi díjak, így a váltók jelentős hányada a 30 százalékos baleseti adó egy részét megspórolhatta. Az idei éves átlagdíj 13 ezer forint alá csökkent, ám arra is van magyarázat, miért nem mennek tönkre ebben a biztosítók.

A szektor egészében az elmúlt években jelentősen csökkent a kgfb kárráfordítás, tehát a csökkenő kiadásoknak köszönhetően a díjakat is lejjebb engedhették a biztosítók. A malmukra hajtotta a vizet az emelkedő benzinár éppen úgy, mint a növekvő gyorshajtási bírság, s az ezzel összefüggő – valamelyest javuló – közlekedési morál.

Stop a Lassítsnak
A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) december elején arra kötelezte a KÖBE-t, hogy a hónap végéig dolgozza át „Lassíts!" nevű biztosítási konstrukcióját úgy, hogy az ne mérsékelje a közúti sebességtúllépés miatt kiszabott bírságot. – A biztosító szolgáltatása aláássa a sebességtúllépés miatti bírság büntető, megelőző szerepét is – állt a közleményben, amely hangsúlyozta: a termék nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik, ezért jogszabálysértő.
Lassan tehát véget ér az idei kötelezőkampány, ám a kgfb-szerződésüket novemberben felmondó autósok közel tíz százaléka decemberre halasztotta az új szerződésének megkötését – erre váltóknak a hónap végéig van lehetőségük. Ugyanakkor a már érvényes szerződéssel rendelkezők számára a biztosítók elkezdték postázni az aktuális számlát, amelyben az adott biztosítási díjhoz kapcsolódó 30 százalékos baleseti adót is feltüntetik. Bár ez utóbbi megfizetése az esetek többségében automatikus, érdemes rá odafigyelni.

Alapesetben a baleseti adót a biztosító köteles beszedni, bevallani, és az adóhatóságnak befizetni. Előfordulhat azonban, hogy az autós a 60 napos türelmi idő alatt „elfelejti" rendezni díjtartozását, ezért automatikusan törlik kötelező biztosítási szerződést. Ilyenkor két lehetőség van. Ha az ügyfél a „biztosítási jogviszonyt helyreállítja", a baleseti adót is köteles utólag megfizetni. Ha nem, és a gépjárművet a forgalomból kivonják, vagy változik az üzemben tartó, akkor a baleseti adót a kimaradt időszakra önadózás keretében kell megfizetni. Az adótartozás pedig sokkal komolyabb annál, mintsem az autós hagyja ölbe tett kézzel, „díjnemfizetéssel" kifuttatni, azaz megszüntetni kötelező biztosítását.

Ebben a megközelítésben banki átutalás – inkasszó – esetén is ügyelni kell arra, hogy az értékhatárba a baleseti adónak is bele kell férnie. Ellenkező esetben a biztosítási díj mellett az adófizetés sem teljesül, ami komolyabb következményekkel is járhat.

Olvasóink írták

 • 3. tom_peris 2011. december 21. 22:43
  „ja hogy kérem az elvtársak elgondolták hogy mennyi péz üti a markukat azok a kapitalista biztosítók meg alájukígértek

  hát nehogymá itten valaki jól járjon...

  100% adót mindenre!!!! éljen Orbán éljen agyarország...”
 • 2. florian70 2011. december 21. 20:33
  „Éljen a kommunista Orbán és csapata !”
 • 1. Qllancs 2011. december 21. 17:11
  „Fizessen az ilyen + adót aki már balesetet okozott. Annak emeljék meg a havi biztosítását.
  Mert pl. aki vezet már kb. 30 éve, de még balesetet sosem okozott--MIÉRT fizessen ahelyett aki meg már igen.
  Szerintem ha az ő hibályából történt a karambol--a hibázóval fizettessék meg --ne pedig a vétlennel !
  MÉG egy ADÓ fajta --ez kb: már az 50 adónem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a másfél milliomodik Skoda Octavia II.

A Skoda legyártotta az Octavia második generációjának másfél milliomodik példányát. A jubileumi modell egy fehér „GreenLine" kivitelű Octavia Combi lett.

Tovább olvasom