Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Átalakul az év végi kgfb-váltás szerepe

A személyautók átlagéletkora meghaladja a 13 évet, a január első napján kgfb-t váltók autói viszont ennél idősebbek, a becslés szerint 15-16 évesek.
Az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosító (kgfb) váltás a díjbevétel szempontjából egyre inkább veszít jelentőségéből, ám felértékelődik a szerepe az ennek kapcsán eladható más biztosítások miatt - mondta Csikós Dániel, a Genertel Biztosító vezérigazgatója az MTI-nek.

Miután három éve már nem január 1-jén, hanem a váltás napján fordul a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása, folyamatosan csökken a régi szabályok alá tartozók száma, viszont ezzel együtt folyamatosan növekszik az érintett autók kora.

A november elején induló idei kampányban a 4,2 millió autósból mintegy 2,5 millió érintett, közülük 400-450 ezer válthat biztosítót. Egy éve ez a csoport még 750 ezres volt, és a tendenciát kivetítve jövőre már csak 200-250 ezer lesz a váltók száma.

A személyautók átlagéletkora meghaladja a 13 évet, a január első napján kgfb-t váltók autói viszont ennél idősebbek, a becslés szerint 15-16 évesek. Értük folyik a kampány, az utóbbi időben újra növekedésnek indult kárkifizetések mellett - ismertette Csikós Dániel.

Amennyiben a biztosítók nem akarnak veszíteni az üzleten, legalább 5 százalékkal emelniük kell a kampányban a kgfb-díjat. A biztosítót váltók ugyanis egyre kevesebb díjbevételt hoznak, ők azok, akik évről évre a legolcsóbb biztosítót keresik, tehát nem ragadnak le egy biztosítónál.

A január elején biztosítót váltók másik jellegzetessége - éppen a kocsijuk életkora miatt -, hogy magas a bónuszfokozatuk. Miután egy néhány százalékos díjemelést a bónuszfokozat ugrása kompenzál - kivéve azoknál, akik már a legmagasabb, 10-es fokozatba tartoznak -, még magasabb díjemeléssel kell kalkulálni.

Nem zárható ki, hogy az idén is lesz olyan biztosító, amelyik alacsony díjjal akar ügyfeleket szerezni - vélte a vezérigazgató -, de jellemzőbb lesz az, hogy az új ügyfél azért bír értékkel, mert számára más biztosítást is el lehet adni. Egyre több biztosító az olcsó rész-casco-t kínálja, amely éppen az idős kocsik tulajdonosainak előnyös. Míg pár éve még a töréskárra kerestek olcsó cascot, ma már a lopáskár került a középpontba - tette hozzá Csikós Dániel.

Olvasóink írták

  • 3. Igrek 2013. október 24. 10:43
    „Azért azt vitatnám, hogy a B10-es bónuszosokkal nincs bevétel. Éppen velük van a legkevesebb teendő: a biztosító évente küld egy levelet és részéről le van tudva a dolog.”
  • 2. lukrecia 2013. október 23. 14:14
    „Egy a lényeg, valamire ráfogják miért kell többet fizetni. Nagyon bántja sok biztosítós érdekét a B10 bónuszosok szaporodó száma. Igaz ezek káreseményt sem okoznak, de bevétel sincs belőlük. De akkor miből fog megélni a túlterpeszkedett biztosítói ágazat.????”
  • 1. A80 2013. október 23. 10:19
    „Rosszul fogalmaz a cikk szerzője. Nem a váltás napján van az évforduló, hanem az évforduló napján lehet váltani. Ergo, akinek január 1-je volt a fordulónap az akárhányszor válthat, továbbra is az marad. A változás annyi volt, hogy ha valaki újat köt (mivel másik autó kerül a tulajdonába) akkor már az új biztosítás megkötésének a dátuma lesz az évforduló és nem január 1.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi: felavatták a 10 milliárdos logisztikai parkot

A járműgyár közelében 10 milliárd forintból épült létesítmény 300 új munkahelyet teremtett. Tovább olvasom