Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Audi A2 tanulmány: prémium térhatás

Tisztán elektromos hajtású A2 tanulmányával az Audi a 64. Frankfurti Autószalonon (IAA) ismét megmutat valamit a jövő elektromos mobilitásából.

A műszaki tanulmány tulajdonképpen egy prémium színvonalú térkoncepció, amely akár négy személy számára is bőséges hellyel szolgál. Az Audi A2 concept hosszúsága mindössze 3,80, szélessége 1,69, míg magassága 1,49 méter, emellett azonban elegáns, erőteljes és sportos. Letisztult formavilága a valóban szükséges elemekre összpontosít, minden részletét visszafogott, kidolgozott design jellemzi. A fehér showcar sötét üvegteteje gombnyomásra válik átlátszóvá.


A fényszórók tekintetében az Audi immár a LED-technika „Matrix Beam" elnevezésű következő fejlesztési lépcsőjét valósította meg, amely fénykibocsátó diódák és mikrotükrök csoportjának alkalmazásával állít elő nagyfelbontású és vakításmentes fényt. Az intelligens hátsó lámpák fényerejükkel a pillanatnyi látási viszonyokhoz igazodnak. A lézerdiódákkal előállított ködzárófény ködben fénysugárként érzékelhető, miközben figyelmeztető vörös háromszöget vetít az útfelületre.

Az oldalablakok pereme alatt az A2 concept elejétől egészen a faráig fut a „dynamic light" fénycsíkja, amely számos újszerű és dinamikus funkciót kínál. A vezető közeledtét integrált szenzorok érzékelik, aki meghatározott mozdulatokkal aktiválhatja az ajtók nyitását. Menet közben a „dynamic light" folyamatos oldalsó jelzőfényként működik, s irányjelzéskor fényimpulzusok futnak végig rajta. Fékezéskor a hátsó lámpáktól kiindulva vörös fénycsík indul benne előre, jelezve a fékezés intenzitását a többi közlekedő számára.

Akárcsak a teljes belső, a műszerfal is könnyed és letisztult, s intuitív kezelhetőség jellemzi. A vezető számos fontos funkciót a kormánykerék belsejében kialakított érintőfelületről vezérelhet, indításkor pedig jobboldalt két további kezelőfelület nyílik ki. Kormányoszlopként nyitott profil szolgál, a végén egy hét col képátlójú monitorral illetve két szekunder kijelzővel.

Az Audi A2 concept utastere sík padlózatú. Vezetőülése a középkonzolhoz csatlakozik, a hátsó konzol pedig a far szerves részeként nyúlik a két hátsó ülés közé. A négy egyes ülés könnyű konstrukció, felhajtható ülőpárnáik rakodórekeszt rejtenek. A hátsó ülések között kiszerelt első kerékkel egy city-kerékpár kaphat helyet.


A csomagtér kétszintű, a felsőt praktikus hálókkal szerelt keret alkotja. Az utastérben a nagyobb felületeket – az ajtókárpitoktól egészen a padlózatig – új PUR-alapú és neoprén-tapintású kárpitanyag, míg a padló középső részét bordázott felületű, újrahasznosított poliészter borítja. Az ülések külső héját műanyagfúvásos öntési technikával készítették. A cockpit sajátos stílusáról alumíniumelemek is gondoskodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a kétmilliomodik MINI

Tíz évvel a gyártás beindítása után elkészült a kétmilliomodik MINI, a különleges Cabrio-t David Cameron miniszterelnök vezette le a szerelőszalagról. Tovább olvasom