Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Autólízingben nincs visszaesés

Elmaradt a sokak által várt visszaesés az autófinanszírozásban, az első negyedévben a teljes lízingpiac 12 százalékos növekedése mellett két százalékkal bővült az autófinanszírozás volumene.
Báti Balázs a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta, az autófinanszírozás az első negyedévben elérte a 159 milliárd forintot, ami az előző év átlagához képest 1,5 százalékos csökkenést jelent. Az előző év azonos időszakához viszonyított kis mértékű növekedés elsődleges oka a finanszírozott gépjárművek árának emelkedése és az önrész további csökkenése. Ezek együttesen kompenzálták a lízingelt gépjárművek számának több mint 10 százalékos visszaesését.

Autóeladások: öt százalék mínusz az első negyedévben

A személygépjármű finanszírozásban az önrész csökkenése tovább
Haszongépjárművek

A haszonjármű finanszírozás az egy évvel korábbihoz képest hét százalékkal bővült az idén az első negyedévben, ezzel a piac mintegy 14 százalékát teszi ki. A lízingcégek ebben az időszakban 36 milliárd forint értékben, mintegy 4100 haszonjárművet finanszíroztak.  
növelte a lízingcégek kockázatát. Az átlagos önrész jelenleg 27 százalékos szemben a két évvel ezelőtti 35 és az egy évvel ezelőtti 30 százalékkal.

A finanszírozás területén a kiélezett versenyben az autók értéke az alacsony kezdőrészlet és a hosszú futamidő miatt folyamatosan elmarad a finanszírozási értéktől, ami a lízingcégnek és az ügyfélnek is extra kockázatot jelent. A PSZÁF egyebek között azt javasolja, hogy a minimális kezdőrészlet mértéke emelkedjen 20 százalékra, a szerződések futamideje pedig csökkenjen le 6, de maximum 8 évre a jelenleg elterjedt 10 éves, vagy ennél is hosszabb futamidőről.

K.A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kelendő a sátortetős lakóautó

A világ minden szegletébe, még Kínába is került a Viano Marco Polo Westfalia és a nyitható… Tovább olvasom