Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Autós őrület és gumiszag a rakparton

A füstölő gumikkal és ordító BMW V8-as motorral érkező, hátsókerék hajtású drift Golf valószínűleg hazánk egyik legelmebetegebb kreálmánya. És lesznek Ladák is - galériával.
Gyorshajtás az Árkád tetején. Fotó: Dani Zsolt (képgaléria)
A mai ember természeténél fogva lusta. Nem szeret feleslegesen nagy távolságokat megtenni és nem szereti, ha kizökkentik a komfortzónájából. Ha valami érdekli, az is csak addig, amíg elérhető távolságban van, és nem kell órákat utazni érte. Na, ez a fajta ember nem fog kimerészkedni arra a területre, ahol egy másik emberfajta éli világát, nevén szólítva a Petrolhead (Benzinfejű), vagyis a versenypályákra, szabad aszfaltcsíkokra, vagy erdei utakra, ahol önfeledten ordító, felmatricázott autók száguldanak az épelméjűség határát bőven túl lépve.

Két külön világ ez, amiknek útja nagyon ritkán keresztezi egymást. Egy ilyen ritka alkalom lesz most Szegeden is. Ugyanis szeptember 21-én lesz a Powertech Árkád Racing elnevezésű autós rendezvény, mely keretein belül 50 autó, ezen belül rally, drift, autocross és pálya autók és pilótáik, valamint gokartok fogják megmutatni, hogy mit is tudnak. A dolog pikantériája, hogy mindez a város szívében, a Huszár Mátyás Rakparton lesz. Ennél közelebb az átlag városi ember nem kerülhet ezekhez az autókhoz.

Gyorshajtás az Árkád tetején. Fotó: Dani Zsolt (képgaléria)

A szerencsésebbek már kaphattak egy kis ízelítőt a rendezvényből a promóciós videó forgatásakor, amit a Powertech készített a szegedi Árkád tetején. Viszont szeptember 21-én mindenki megtapasztalhatja, milyen is egy teli torokból üvöltő, füstölő gumikkal, kilinccsel előre csúszó driftautó látványa. A rakpart a Belvedere-től egészen a Klinikákig lesz lezárva, a rajta kialakított pálya pedig a lehető leglátványosabb autózást szolgálja majd. Lesz gyors és lassú trükkösebb szakasz is.

9 órakor kezdődik az autók városban való felvonulása és várhatóan 9.30-kor érkezik majd az első kocsi a rakpart aszfaltjára. Az autók mellett lesz még 6 sebességes 2,5 G-s oldalgyorsulást produkáló, 160 km/h-val száguldó versenygokart is, valamint Gergely Sándor jóvoltából az ország egyik legszínvonalasabb Street Fighter show-ját is láthatja a nagyérdemű. A vendégek listáját bővíti majd a Vojna Motorsport és az első számú versenyzőjük Makai György, aki megnyerte a hazai Renault Clio kupát és versenyzett a Nascarban is.
Aki nem csak nézni szeretné, de átélni is, annak lehetősége lesz beszálló kártya vásárlására, így beülhet akár több autóba is, így megtapasztalhatja, hogy milyen gyorsulási erők uralkodnak egy versenyautóban. A beszállókártyákból befolyó összeg 33%-a az újszülött mentőszolgálathoz kerül, illetve gyűjtés is lesz nekik az eseményen.

Gyorshajtás az Árkád tetején. Fotó: Dani Zsolt (képgaléria)

A rendezvény főszervezője, Ravasz Gábor elmondta, hogy a legfontosabb a nézők biztonsága. A pálya és a nézőtér is úgy lesz kialakítva, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen, hisz enélkül nem is működhet. A rendezvény célja, hogy az autósport is teret kapjon a régióban, ne csak olyan sport, amihez labda kell. – Köszönet a Tótkomlósi Autósport Egyesületnek és a Szeged Városkép Kft-nek, hiszen nélkülük nem jöhetne létre ez a rendezvény. A programokat megtartjuk időjárástól függetlenül, de azért imádkozzunk a jó időért – mondta.

Látható és hallható lesz a Lancer Evo Rally autó. Süvít, fújtat, sziszeg, váltásoknál és gázelvételnél hatalmasakat durrog, a hangzavar már-már egy tűzijátékon is túltesz. Biztosan bele fog majd égni az emlékezetünkbe a füstölő gumikkal és az ordító BMW V8-as motorral megérkező, hátsókerék meghajtású drift Golf, ami valószínűleg kicsiny hazánk egyik legelmebetegebb kreálmánya. Játszi könnyedséggel dobálja a hátulját, miközben a növekvő gumifüst felhőn keresztül átáramló benzin szag és a hátsó gumiról lerepülő darabkák látványa még álmunkban is kísérteni fog minket, persze csak jó értelemben.

Ezek után egy VFTS Lada már csak hab a tortán. (A keleti blokk csúcs rally autója volt a VFTS, de a kor többi klasszikus rally autója között is megállta a helyét). Az autókra kicsit fogékonyaknak ez lehet majd a Nirvána, mind a látvány (gumifüst), mind a hanghatások miatt.

Gyorshajtás az Árkád tetején. Fotó: Dani Zsolt (képgaléria)

Olvasóink írták

  • 2. papsajt 2013. szeptember 06. 09:36
    „némi nosztalgiával fog el a szép zöld Lada látványa, ezért biztosan megnézem.”
  • 1. atomboy 2013. szeptember 05. 17:52
    „Erdekes felvezetes a masnapi automentes napra...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megolvasztotta a Jaguárt a felhőkarcoló

Nagyon olcsón, akár néhány ablak fényelnyelővé tételével megoldható az "autóolvasztó" londoni… Tovább olvasom