Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -5°C | 1°C

Avensis: csillagos indulás

Régen várt modell érkezett meg minap a Toyota szalonokba. Az Avensisnél az elődök magasra tették a mércét, érthető, hogy a folytatás is ehhez méltó – a kocsi ráadásul kitűnőre vizsgázott a törésteszten.
A szép rajzolatú, dinamikus megjelenésű új Avensis hamar népszerű lett a potenciális vásárlók körében, a szegedi bemutató nyílt hétvégén nem is nagyon volt ideje kihűlni a két befogott tesztautó motorjának, szinte folyamatosan gurult az új Avensis debütáló szombaton és vasárnap. Az autó két karosszériaváltozatban érhető el, a kombifelár csupán 240 ezer forint az induló, 5,28 milliós alapárhoz képest. Ehhez a 132 lóerős 1,6 literes benzinmotor jár, míg a dízel kétliteres belépőmodellje 6,4 millió forint.

Régen várt modell érkezett meg minap a Toyota szalonokba.
Régen várt modell érkezett meg minap a Toyota szalonokba.
Fotó: Kovács András

Az újgenerációs Avensis passzív és aktív biztonságára nagy figyelmet szenteltek, az EURONCAP biztonsági tesztjein is nagyon jól teljesített az autó. Az új protokoll szerint nem csak a passzív biztonsági berendezéseket vizsgálták, hanem az aktív berendezések meglétét is. Az új Avensis-ben pedig a VSC+ szériafelszereltség.

A szép rajzolatú, dinamikus megjelenésű új Avensis hamar népszerű lett a potenciális vásárlók körében.
A szép rajzolatú, dinamikus megjelenésű új Avensis hamar népszerű
lett a potenciális vásárlók körében. Fotó: Kovács András

Az új értékelési rendszer már nem csak egyszerű pontozásból és „csillagosztásból" áll, hanem összesített, százalékos eredményt is mutat. Az új Avensisnél 90 százalékos a felnőtt- és a 86 százalékos a gyermekvédelem – az aktív biztonság 86 százalékos értékelése a legjobb az új protokoll szerint vizsgált autók között. Csupán a gyalogosvédelem volt halványabb, a 81 százalékos összteljesítmény azonban a legmagasabb az új rendszerben vizsgált első hat modell között. E hatból csak kettő kapott négy csillagos minősítést: a C3 Picasso és az új Subaru Impreza, míg a Toyota Avensis és az IQ, valamint a Mazda6 és a Mitsubishi Lancer nem veszített csillagot.

Elöl az új, mögötte az előző modell. Fotó: Kovács András
Elöl az új, mögötte az előző modell.
Fotó: Kovács András

Mind közül az Avensis érte el a legjobb eredményt, ugyanakkor hatalmas meglepetés, hogy kisautó létére az IQ csak alig maradt el az Avensistől, sőt a töréstesztje a második legjobb lett.

Rendszerváltás a csillagosztásban

Az eddigi frontális oldalsó és oszlop tesztek, egy nagy törésteszt kategória alá tartoznak, emellett külön osztályozzák a gyalogosvédelmet, a gyermekvédelmet, valamint a biztonsági felszereléseket. Ezeket összegyúrják egyetlen, összesített eredménybe, amelyben a felnőtt utasvédelmi (50), gyermekvédelmi (20) és gyalogosvédelmi (20) teljesítményt a vezetőtámogató rendszerek elérhetőségével (10 százalékkal) súlyozzák. Ez alapján minden autónak születik egy összevont eredménye, amely ha 70 százalék feletti, akkor az autó megkapja az ötcsillagos minősítést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Genfi előzetes: Skoda Fabia Scout

A Skoda bemutatta a premierjét a Genfi Autószalonon tartó Fabia Scout első fotóit. Az új modell formája, egyéni megjelenése újszerű fellépést kölcsönöz az autónak. Tovább olvasom