Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Az autós és a mobil parkolás

Két percen múlt a büntetése Ábrahám Zsoltnak, az ismert szegedi rádiós-autós újságírónak, aki mint mindig, ezúttal is mobiltelefonnal váltotta meg a parkolójegyet.
– Köszönettel kezdem, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. méltányosságból csak 3965 forintra büntetett, ugyanis figyelembe vették azt az egyértelmű helyzetet, melyért a józan gondolkodású és talán az emberi jóindulatot sem mellőző hivatal a büntetés kiszabásától eltekinthetett volna – írja a szegedi Ábrahám Zsolt, aki évtizedek óta rádiós műsorvezető, autós tematikában. Levelét változtatás nélkül közöljük, azzal a kiegészítéssel, hogy a történet nem a pénzről szól. 


„Január 26-án 08 óra 21 perckor megálltam a Bocskai utcában, ahova hivatalos ügyben érkeztem és a nem könnyű parkolási lehetőség ellenére megtaláltam azt a szűkös helyet, ahova beállhattam. Előrebocsátom, hogy a mobil telefonon megváltott parkolási díj befizetését használom a lehetőség megjelenése óta, de ilyen helyzettel még nem találkoztam.

Gépkocsimból kiszállva elindultam a parkoló helyemtől kb. 50 méterre lévő hivatalos helység felé, közben a mobilomon bepötyögtem a szokásos adatokat és a szükséges intervallumot, melyek a parkolás időtartamára vonatkoztak. Rövid időn belül megjött a visszaigazolás, hogy sikeres a művelet, tehát minden rendben van. A visszajelzés időpontja 08.25.

A hivatalban 10 percet töltöttem, mivel egy nyomtatványért kellett sorban állnom és amikor visszamentem a gépkocsimhoz meglepődve tapasztaltam, hogy ott díszeleg a piros zacskó, vagyis, parkoló szelvény nélkül álltam ott és ezért fizessek 6240 forint várakozási pótdíjat.


A büntetés kiszabása 08 óra 23 perckor történt, tehát 2, azaz kettő perccel a telefonos jegyváltásom előtt. Természetesen eszembe jutott, hogy az ellenőrök még láthatták azt is, ahogy elhagyom az autómat és gondolom, azt is észrevették – mint később kiderült –, hogy a telefonommal bíbelődök, és megkezdem az azonnali díjbefizetését mobilon.

Az igazságérzetem azt diktálta, hogy odamenjek a még az utcában portyázó ellenőrökhöz, akik készségesen és emberi hanggal – sajnálattal – közölték, hogy ők semmit nem tudnak tenni. Bár valóban érdekes a szituáció, de ők abban a pillanatban még nem tudták ellenőrizni, hogy valóban fizettem-e a helyért. Így sebesen kitöltötték és a piros csomagba helyezték büntetést.

Javaslatukra bementem a kft. ügyfélszolgálati irodájába, ahol előadtam a történteket az ügyintézőnek, aki azonnal ellenőrizte mondandóm valós tartalmát és azt mondta, hát igen, ez valóban 2(!) kettő percen múlott, de az a rossz hírem van Önnek, hogy ezt nem fogják elfogadni nálunk. De tudja mint, írja mindezt le erre a nyomtatványra és 30 napon belül választ kap, ami valószínű nemleges lesz, tehát fizetni kell a 6240 forintot + a válaszlevél postázási költségét, amely 330 forint, valamint 275 forint forgalmi adatkérési díjat. Ez így összesen 6845 forintra jön ki.


Nem kellet a 30 napot megvárnom, ugyanis február 13-án megérkezett az ítélet, hogy ügyemet megvizsgáltak és méltányosságból csak a 3965 forintos pótdíjat fizessem be 8 napon belül a társaságnak.

Minap reggel találkoztam a két ellenőrrel, akik éppen egy piros zacskót helyeztek el egy gépkocsin és elmeséltem nekik a történetemet és annak végeredményét. Erre mosolyogva a következő megjegyzést tették: uram örüljön, hogy így megúszta, mert nekünk az a feladatunk, hogy azonnal büntessünk, mert a városnak kell a pénz.

Kedves autós és parkoló társaim, ha erről az esetről egy filmet kellene forgatnom, az lenne a címe: Nincs kegyelem, kell a pénz!"

Ábrahám Zsolt

Természetesen megkérdeztük a másik felet is, a reakciót változtatás nélkül közöljük:

Szeged városában a fizető parkolási övezetre vonatkozóan a gépjármű parkolás feltételeit az 1988. évi I. törvény, illetve Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 25/2010. (VI.30.) számú rendelete szabályozza.

Fenti szabályozások értelmében a fizető parkolási övezeten belül várakozni csak előre váltott, érvényesített parkolási szelvénnyel, érvényes virtuális parkolójeggyel, parkolóbérlettel, mozgáskorlátozott igazolvánnyal, vagy a parkolási jogosultság jogszabályban meghatározott egyéb módon történő igazolásával lehet.

Az ügyfél – elmondása alapján – 2015. január 26-án 8.21 órakor parkolt le a Bocskai utcában, míg mobiltelefonon keresztül csak később, 8.26 órakor vásárolt szelvényt. A büntetés kiszabása 8.23 órakor, azaz a megállást követően percekkel történt, így amikor a parkolóellenőrök lekérdezték a rendszerből a gépjármű adatait, az még valóban nem rendelkezett parkolási jogosultsággal, így szabályszerűen helyezték ki a pótdíjfizetési felszólítást.

Munkatársaink feladata pusztán az, hogy megállapítsák jogosan parkol-e a gépjármű az adott helyen, illetve jogosulatlan parkolás esetén pótdíjfizetési felszólítást helyezzenek ki az autóra.

A felszólítás kihelyezésének jogosságát illetően ügyfeleinknek írásban van lehetőségük kifogással élni, illetve méltányosságot kérni, mely ez esetben is történt. Ügyfélszolgálati ügyintézőink ebben segítséget tudnak nyújtani, de azt, hogy melyik esetben milyen döntés születik a méltányosságot illetően, nem tudják előre megmondani, hiszen minden eset egyedileg kerül elbírálásra, figyelembe véve annak körülményeit. Az elbírálásnál igyekszünk tekintettel lenni a vonatkozó szabályokon túl az egyéb emberi tényezőkre is, illetve rendszeresen felhívjuk az autósok figyelmét arra, hogy virtuális szelvény vásárlásakor a visszaigazolás megérkezéséig maradjon a gépjárműnél az esetleges félreértések, kellemetlenségek elkerülése érdekében.

A közhiedelemmel ellentétben munkatársaink elsődleges célja nem a büntetés kiszabása, hanem a jogosulatlan parkolások kiszűrése a parkolóhelyeket szabályszerűen igénybe venni kívánó autósok érdekében. Szegeden a gépjárművek száma nő, a parkolóhelyek száma korlátozott, egyre nehezebb parkolóhelyet találni a belvárosban, ezért mindannyiunk közös érdeke, hogy városunkat élhetővé tegyük, melybe beletartozik a vonatkozó szabályozások, rendeletek betartása, betartatása is.

Kojedzinszky Richard
ügyvezető igazgató
Szegedi Közlekedési Kft.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesznek sárgák a taxik vidéken

Nem lesz egységes áruk sem. Viszont megszűnnek a nagyobb taxik, nehezítenék az Uber használatát. Tovább olvasom