Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Belenéznek a kipufogóba - műszakira küldhetik az autót

Szeged - Környezetvédelmi akciót hirdettek Szegeden is: a hatóság szakemberei az út mentén ellenőrzik a közlekedőket. Akinek nagyon füstöl az autója, soron kívüli műszakira számíthat.
Közúti közlekedési környezetvédelmi akciót hirdetett a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.: a közlekedési hatóság szakemberei hétfőtől péntekig Szeged környékén több helyen ellenőrzik az gépjárművek károsanyag-kibocsátását.

Az út menti ellenőrzés – ahogy azt hétfőn az 5-ös úti autópálya-körforgalomnál tapasztaltuk – alig 2 percig tart, a felügyelők egy kipufogócsőbe dugott szondával vizsgálják a szabadba kerülő anyagok összetételét. A mért értékekből nemcsak a motor, hanem a kipufogórendszer állapotára is lehet következtetni. A környezetvédelmi akció egyik célja, hogy felhívják az autósok figyelmét az esetleges műszaki hibákra. Szeged mellett Debrecenben, Győrött és Budapesten is ellenőriznek a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Tavaly az 5 ellenőrzött város közül Szeged szerepelt legjobban, a vizsgált autók 98 százaléka megfelelt a környezetvédelmi ellenőrzésen. Akik „megbuktak", azokat a hatóság soron kívüli műszaki vizsgára rendelte be. A 2013-as ellenőrzés egyik meglepő megállapítása, hogy míg az új autók 92 százaléka jó állapotú, addig a 900 ezer kilométert futottak 86 százaléka felelt meg. Azaz megdőlt az a feltételezés, hogy az öreg kocsi sokat szennyez.

A felmérést készítő Közlekedéstudományi Intézet NKft. ugyanakkor kiemelte, a korszerű gépkocsikban a komplikált kipufogógáz-kezelő berendezések gyakran a motor hibás működését is „elmossák".
Mobil mérőállomás az 5-ös úton. A füstölőket kiszedik. a szerző felvétele

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben és Szegeden is ellenőrzik az autók környezetvédelmi állapotát

A hagyományos közúti akció során 1500-1700 gépkocsi környezetvédelmi állapotát mérik fel hétfőtől péntekig.
Tovább olvasom