Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Bepanaszolta Argentína Jeremy Clarksont

A BBC Top Gear című autós műsorának házigazdája állítólag provokatívan és bántón viselkedett a dél-amerikai országban.
Panaszt emelt Argentína londoni nagykövete a BBC-nél a Top Gear című autós műsor házigazdája ellen. A diplomata bocsánatkérést követelt a brit műsorszolgáltatótól a magazin egy epizódját Argentínában forgató Jeremy Clarkson "provokatív és bántó viselkedése" miatt.

Október elején Clarkson a Top Gear forgatócsoportjával rendőri kíséret mellett menekülni kényszerült Argentínából, miután helyiek kövekkel dobálták meg őket, mert egyik gépkocsijuk.

A műsorvezető 1991-es Porsche 928GT coupéjának H982 FKL rendszáma bőszítette fel az argentin veteránokat. Nagy-Britannia 1982-ben vívott háborút Argentínával a dél-amerikai ország partjai közelében fekvő brit fennhatóság alatt álló Falkland-szigetekért, amelyeket az argentin hadsereg elfoglalt. A háborúnak több száz halálos áldozata volt.

A forgatócsoport tagjai drága, megsérült autóikat - a Porsche mellett egy Ford Mustangot és egy Lotust - hátrahagyva Chilébe távoztak. Clarkson a kövekkel rájuk támadó több száz fős tiltakozó tömegre emlékezve arról beszélt, hogy "ez volt a legfélelmetesebb dolog", ami valaha történt vele.

A BBC kitart amellett, hogy a rendszámtábla hasonlósága merő véletlen, Clarkson pedig azt állítja, hogy az argentin tisztviselők politikai okokból hergelték ellenük a tömeget, mert el akarták távolítani őket az országból.

A londoni argentin nagykövet, Alicia Castro, aki hétfőn járt a BBC-nél Clarkson "provokatív viselkedése és az argentin kormánnyal, valamint az argentin néppel szembeni támadó megjegyzései" miatt követelt bocsánatkérést.

A nagykövet emellett sajnálkozását fejezte ki Clarkson "teljesen hamis vádaskodása" miatt az Argentínában állítólag a brit állampolgárokkal szemben tapasztalható neheztelésről.

A BBC közölte, hogy a panaszok esetében szokásos eljárást folytatja le az ügyben.

A Top Gear a brit közszolgálati televízió egyik legnépszerűbb műsora, több mint kétszáz országban és térségben sugározzák. A magazin és 54 éves szabad szájú házigazdája miatt azonban korábban már tartania kellett a hátát a BBC-nek. 2011-ben a csatorna Mexikótól kért bocsánatot, mert Clarkson és műsorvezető társai a mexikóiakat lustának és ostobának festették le. Idén pedig azért kért elnézést Clarkson, mert egy műsor forgatásán állítólag rasszista kifejezést használt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszámú autót gyártanak az idén Csehországban

Legalább 1,2 millió személygépkocsit gyártanak az idén Csehországban, ez hat százalékkal több, mint 2013-ban. Tovább olvasom