Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Betilthatják a Mercedest az Európai Unióban

Akár egyes Mercedes-modellek betiltását is maga után vonhatja, ha a Daimlernek nem sikerült rendeznie vitáját az Európai Bizottsággal - írja csütörtökön megjelent számában a European Voice című európai hetilap.
A lap ismerteti, hogy az autók légkondicionáló berendezéseiben használt gáz az európai jog szerint túl környezetszennyező, a német autógyártó pedig ez év január 1-jétől nem hozhatna forgalomba olyan új gépkocsit, amelynek légkondicionálójában ez az úgynevezett R134a jelű gáz található.

Antonio Tajani, a bizottság ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős tagja kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Németországgal szemben, ha lehetővé teszi, hogy az immáron betiltott gázzal működő légkondicionálókkal felszerelt autók kerüljenek forgalomba.

Nincs felmentés, nincs haladék, aki ilyen gázt használ, az megsérti a törvényt - jelentette ki Tajani, aki elutasította, hogy a bizottság felülbírálja az irányelvet. A lap szerint a gáz betiltása három olyan modellt érint, amelyet az elmúlt három évben engedélyeztek: a jelenlegi Mercedes A- és B-osztályt, valamint a ferdehátúakat.

Az idevágó irányelvet a lap szerint 2006-ban fogadták el, és eredetileg 2011. január 1-jén kellett volna hatályba lépnie, az autógyártók viszont további két év haladékot kaptak, hogy fel tudjanak készülni az átállásra. Az amerikai vállalatok pedig idő közben ki is dolgoztak egy olyan gázt, amely környezetkímélőbb, mint a betiltott.

A Daimler mindazonáltal azt állítja, hogy az új gáz 14 tesztből 10 esetben kigyulladt és tüzet okozott, egyszóval tűzveszélyes. Más gyártó nem jelzett ilyen problémát. A Daimler viszont azt állítja, hogy a jogilag kötelezően előírt teszteknél szigorúbb, a valós használati körülményeket tükröző kísérleteket végeztek. A gáz nagy nyomáson kapcsolatba kerül a tesztjármű kipufogó rendszerének forró alkatrészeivel. Lehet, hogy laboratóriumi körülmények között nehezen gyullad, de egy forró motortérben igenis gyúlékonnyá válhat - állapította meg a német autógyártó, amely a betiltott gáz esetében semmi hasonlót nem tapasztalt.

Az új légkondicionáló-gáz gyártói váltig állítják, hogy terméküket szigorú és alapos vizsgálatoknak vetették alá, az hatékony és biztonságos, nem gyúlékony. A bizottság értékelése szerint, ha az új gáz csak a Mercedesekben nem biztonságos, akkor nem biztos, hogy a gáz a hibás, lehet, hogy a Mercedesek tervezése nem megfelelő az új gáz alkalmazásához. A lap idézi Chris Davies brit európai parlamenti (EP) képviselőt, aki szerint a Daimlernek autónként 20 dollár többletköltséget jelentene a gáz cseréje, és a német cég csak ezt akarja megspórolni.

"Ha így van, súlyos hibát követtek el, amiért drágán meg fognak fizetni" - hangoztatta a brit politikus, aki az EP környezetvédelmi bizottságának tagja.
A European Voice szerint a német autógyártók a kezdetektől ellenezték a gáz lecserélését, azt mondták, nem lesz elég gáz, hogy minden autóban határidőre lecseréljék. A gáz előállítói szerint viszont ez sem volt igaz; azért állítottak elő kevés gázt, mert nem kaptak rá megrendelést a német autógyártóktól.

A Daimler szóvivője a lapnak kijelentette, hogy egyelőre továbbra is a betiltott gázt fogják használni, és párbeszédet folytatnak a német és európai hatóságokkal, hogy megoldást találjanak a problémára. A német kormány mindeközben azt kérte a bizottságtól, hogy újabb egy évvel, 2013 végéig tolja ki a tilalom életbe léptetését, hogy az esetleges biztonsági aggályokat tanulmányozni lehessen. Erre a kérésre az Európai Bizottság egyelőre nem válaszolt.

Olvasóink írták

 • 4. acidrain 2013. április 06. 15:57
  „A Mercedes több, mint 60% már az araboké ám...”
 • 3. szentmiki 2013. április 06. 10:17
  „Az mind igaz, amit leírtatok, csak kiegészíteném ezzel az igen érdekes cikkel, ami ékesen bizonyítja a friccek " huncutságát"...,http://www.hklszaklap.hu/index.php?option=com_content&id=787”
 • 2. Harcimarcy 2013. április 05. 13:06
  „Úgy tűnik: megint a SÖTÉT - zöldek fognak győzni, nos közöttük szép számmal vannak tengely-centrikus népművészeti cserépedények! Többek közt ipari környezetvédelmet is tanultam, ismerem a fajtájukat, erről 3 kötetes könyvet tudnék írni! Nem hinném, hogy akár egy is közöttük el tudná mondani: hogy működik a légkondicionáló, hogy történik a rendszer ürítése, tisztítása, feltöltése, milyen extrém körülménynek kell ahhoz bekövetkeznie, hogy a töltőgáz egyáltalán kijusson a környezetbe! Viszont horror pénzért jó tépni a szájukat!
  Különben a "Merkedes" sem kikezdhetetlen: volt olyan modelljük, melynek át kellett tervezni a gyújtás rendszerét, mert a Kalifornia teszten simán elhasalt, és addig bizony - bizony, itt Egyesült USA Felsőn nem helyezhető üzembe!
  Ez természetesen megint paraszt vakítás, mert durván(minőségtől függően) 1 kg tömegű benzin elégetéséhez 15,8 kg oxigén szűkséges, a 20 - 25 literes fogyasztású amerikai trágyahordók bármennyire is környezetbarátok a kipufogó gáz NO, stb tartalmát illetően, akkor is elhasználnak a légkörből egy nagy kalap oxigént!
  Hát ez van!”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 04. 16:37
  „megnézem én azt az uniós díszcserepet , amelyik ki tud kezdeni a Mercivel...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökkent a használtautó-index az első negyedévben

Az elmúlt év során tapasztalható lassú, fokozatos emelkedés ellenére sem képes kikeveredni a… Tovább olvasom