Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Boros Jenő új könyve a magyar járműipar történetéről

Boros Jenő új könyve a magyar járműipar történetéről
- A magyar járműipar történetét feldolgozó könyv jelent meg, amely az elmúlt 111 év beruházásai mellett azokat a magyar mérnököket, tervezőket, konstruktőröket is bemutatja, akik elismerést vívtak ki a mobilitás világában.
Boros Jenő könyve a XV. századi kocsi történetével indul, áttekintést ad a múlt századi és az újkori autóipari beruházásokról, beleértve a személyautók, buszok, tehergépkocsik és harci járművek gyártását, a Made in Hungary prototípusokat alkotóikkal együtt, végül a legújabb generáció, napjaink mérnökhallgatói nemzetközi sikereivel tekint a jövőbe.
A szerző, még profi fotósként az egyik első budapesti autókiálításon egykori kollégánk képén
A szerző profi fotósként az egyik első budapesti autókiállításon - egykori kollégánk képe.

A kötetben helyet kaptak a gazdag múltú magyar járműipar nagy márkái, közöttük a MÁG, a MÁVAG, a MAGOMOBIL, a Csepel, az Ikarus, a Rába, a Kravtex, a NABI, a MABI, sőt a Magyarországon utóbb megtelepedő járműgyártók, az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki is. A járműtörténet elismert magyarjainak sora is hosszú, köztük van Bánki Donát, Csonka János, Fejes Jenő, Jedlik Ányos, Galamb József.

Martin Winterkorn, aki Magyraországra hozta az Audit
Boros Jenő Martin Winterkornnal, aki Magyarországra hozta az Audit.

A kortárs szakemberekkel interjú is készült, így szerepel a könyvben többek között a világ legnagyobb darabszámban gyártott buszcsaládjának, az Ikarus 200-asnak a formatervezője, Finta László és az amerikai csuklós változat gépészeti mérnöke, László Anna, továbbá az autócross-bajnok Hanula Barna motorfejlesztő mérnök, vagy a kisszámú és már nehezen fellelhető magyar személyautó-prototípusok alkotói: Borlóy Mátyás (Mathias kisautó), Csathó József (Sigma mini), Peredy Zoltán (Frog, Silver Sting, Vanessa), valamint Tárnok Zsolt a Vulca GT és Evantra sportkocsi formatervezője.

A kötet kiadója a Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft.
 
Az első magyar Opel Astra 1992-ből.
Az első magyar Opel Astra 1992-ből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Off-Road autók csapattak az ártérben

Off-Road autók csapattak az ártérben
Baráti autókázásra hívta az Algyői Off-Road egyesület a terepautózás környékbeli szerelmeseit szombat reggel. Tovább olvasom