Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Dudálás, telefonálás, biztonsági öv - Ön hogy vezet?

Az európai autóvezetők rossz szokásait mérte fel egy új kutatás: a spanyolok dudálnak, a svédek telefonálnak, az olaszok nem kapcsolják be a biztonsági övet, a franciák pedig félnek a többi sofőrtől.
Hét európai ország - Franciaország, Németország, Belgium, Spanyolország, Nagy-Britannia, Olaszország és Svédország - autóvezetőit kérdezte meg volán mögötti szokásaikról a francia Vinci Autoroutes Alapítvány megbízásából az Ipsos közvélemény-kutató.

A felelős autóvezetés európai barométere elnevezésű kutatásban megkérdezettek 50 százaléka szerint az olaszok a legfelelőtlenebb sofőrök. Őket a spanyolok követik 16, majd a franciák 14 százalékkal.

A megkérdezett olasz autósok 71 százaléka saját honfitársait tartja a legfelelőtlenebb sofőrnek. Több mint egyharmaduk ezen kívül azt is bevallotta, hogy rendszeresen "elfelejti" bekapcsolni a biztonsági övét. Az angoloknak 12, a franciáknak 10 százaléka nem használ biztonsági övet.

A spanyolok elismerték, hogy túl sokat nyúlnak a dudához: 63 százalékuk tölti így ki mérgét a másik autóson. Dudálásban a svédek és az olaszok követik őket 33, illetve 29 százalékkal. A franciák és a németek 67-67 százaléka hajlik arra, hogy "más autósokat inzultáljon".

A valóság gyakran ellentmond annak a nézetnek, amely az északiakat bravúros, a délieket veszedelmes sofőröknek tartja. A németek és a svédek 71 százaléka ismerte be, hogy nem mindig tartja be a biztonságos követései távolságot, a spanyoloknak ugyanakkor csak a fele. A svédek 46 százaléka mondta, hogy vezetés közben kihangosító nélkül telefonál, a franciáknak és a spanyoloknak csak a 24 százaléka. A németek vezetnek a legtovább megállás nélkül, átlagosan 3 óra 43 percet, szemben a franciák és a spanyolok 2 óra 45 percével.

Francia sajátosság, hogy nem bíznak a többi közlekedőben. "Fél más sofőrök agresszivitásától" - vallotta be a francia megkérdezettek 88 százaléka.

Van azonban, amiben a sofőrök nagyrészt hasonlóan gondolkodnak: a többség szerint az alkohol és más tudatmódosítók hatása alatti vezetés a halálos országúti balesetek első számú oka, csak a britek helyezik az első helyre a figyelmetlenséget és másodikra a gyorshajtást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak vízió: nagyot dobott a ©koda Genfre

A VisionC egy négyajtós kupé tanulmány, amelyből hamarosan szériaautó válik – legalábbis… Tovább olvasom