Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyedi regisztrációs adó áprilistól

Egyedi regisztrációs adómegállapítás is kérhető a behozott autókra áprilistól. A GKM honlapján már korábban nyilvánosságra hozta elképzeléseit, a Pénzügyminisztérium pedig pénteken sajtóközleményben ismertette az egyedi megállapítás menetét.
Az általános szabályok szerint a regisztrációs adót két táblázat alapján kell kiszámítani. Az első a kocsi hengerűrtartalma – köbcenti – és a környezetvédelmi besorolása alapján fix összeget állapít meg adóként. Például az Otto-motoros személygépkocsi adója 1101-1400 köbcenti és a dízelmotoros személygépkocsié 1301-1500 köbcenti között – a legjobb környezetvédelmi besorolás esetén – 361 ezer forint. Ha ugyanez a kocsi a legrosszabb környezetvédelmi besorolás alá esik, akkor már 1 millió 83 ezer forint a regisztrációs adója.

Ezt a fix tételt azonban meg kell szorozni egy korrekciós számmal, amely attól függ, hogy menyi idős a kocsi. A szorzóval meghatározott összeget azután le kell vonni a fix adó-tételből. Például 7-12 hónapos kor között a szorzó 0,2, de 25-36 hónap között már 0,35 vagyis ez utóbbi esetben már az adó több mint egyharmadával csökken.

A különös szabályok alkalmazását kezdeményező indítványban valószínűsíteni kell, hogy a gépjármű tényleges értékcsökkenése meghaladja a szorzószámmal meghatározott adótétel-csökkenést. A valószínűsítés alapjául szolgálhat – egyebek között – a gépjármű gyártmánya, típusa, a megtett kilométerek száma, a motor típusa, a gépjármű műszaki és általános állapota.

Ha a vámhatóság elfogadja az adó különös szabályok szerinti megállapítását, akkor a műszaki részletek tisztázására szakhatósági állásfoglalást kér.
A törvény szerint meg kell előlegezni a különös adómegállapítás díját. A tervezethez fűzött GKM-indoklás ezt az összeget 30 ezer forintra teszi. A múlt évben 25 ezer használt kocsira kellett kivetni regisztrációs adót. Ha ez a szám idén nem változik, akkor várhatóan 15-20 százalékukra kérik majd az egyedi adómegállapítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól megy az Audi

Az Audi árbevétele tavaly nyolc százalékkal 34 milliárd euróra, adó előtti eredménye ötven… Tovább olvasom