Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Elindul a kötelező kampány

A hazai autósok mától ismerhetik meg tizenöt társaság arra vonatkozó ajánlatát, hogy milyen feltételekkel köthetik meg náluk 2009-re a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb).
A jelenlegi szabályok szerint, aki december 1-jéig nem dönt arról, hogy – felmondva eddigi biztosítását – máshol köt szerződést, automatikusan az eddigi biztosítója jövő évi tarifáival számolhat. Évről évre nő azonban azok száma, akik a váltás mellett döntenek – az előzetes várakozások szerint az idén már az összes autós mintegy negyede él majd ezzel a lehetőséggel. Ebben a független biztosítási alkuszok segítik őket, akik várhatóan a váltások közel hatvan százalékát bonyolítják le.

A múltbéli tapasztalatok miatt az alkuszoknak fel kell hívniuk a figyelmet az egyes társaságok szolgáltatásai között fennálló különbségekre is, különös tekintettel a szerződők számára igen kellemetlen esetleges adminisztrációs csúszásokra. Ilyen lehet a tapasztalatok szerint, ha az adott biztosító nem képes időben feldolgozni a beérkező ajánlatokat, későn küld csekket vagy éppen zöldkártyát. Ezek a kockázatok legtöbbször nem érik meg azt a különbséget, amit a második legolcsóbb ajánlathoz képest meg lehet spórolni, érdemes tehát megfontoltan mérlegelni.

Jó tudni, hogy a tavalyi évtől a kártörténeti igazolások (bonus-malus) beszerzésének feladata az ügyfelekről a frissen szerződött biztosítókra szállt. A tapasztalatok szerint azonban ez nem megy zökkenőmentesen, emiatt sok bonus-fokozattal rendelkező ügyfél kapott a besorolásánál kedvezőtlenebb (A0 fokozatú) díjról kitöltött csekket. A tavalyi évhez hasonlóan – az ügyfél felhatalmazása birtokában – a független biztosítási alkuszok az idén is felvállalják ügyfeleik kártörténeti igazolásainak beszerzését.

Bár az idei évet nem érinti, a piac szereplői nagy várakozással tekintenek a kgfb egész rendszerét átalakító új szabályozás bevezetése elé. A szakma többségének megegyezése nyomán esély nyílhat rá, hogy – továbbra is évi egy alkalommal meghirdetett díjak mellett – a biztosítási évforduló ne mindenkinek az év végére essen, hanem a gépjárművek beszerzésének dátumához igazodjon. Mindez azonban korántsem jelentené, hogy azonnal megszűnne az év végi kötelező kampány, és az ezzel járó piaci aktivitás. Érdekes ugyanakkor, hogy Csehországban, ahol több mint hét év telt el az új rendszer bevezetése óta, az autósoknak még mindig közel a fele rendelkezik a szokásos, január elsejei évfordulóval.

Független alkuszok

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg 115 tagot számlál. Tagjai a teljes piac teljesítményének több mint négyötödét biztosítják, az általuk közvetített és kezelt több mint 100 milliárd forintos állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is.

Olvasóink írták

  • 2. tápos 2008. október 30. 10:03
    „Az egész kampánnyal az a baj, hogy a magyar ember azért váltogatja a biztosítóját, hogy a legkevesebbet fizessen a kötelezőért. A társaságok meg árversenyt vívnak és néhányan bele döglenek - erre volt is példa a közelmúltban. Az autós meg azon imádkozik, hogy valami rendes cég által biztosított gépkocsival hozza össze a sors, hogy ha legalább kárt okoztak neki, gördülékeny legyen az ügyintézés. Vagy egyáltalán legyen ügyintézés és ne két hét múlva érkezzen meg a fővárosból a kárszakértő.”
  • 1. egy szegedi 2008. október 30. 08:20
    „Azt nem értem, miért nem mondhatom fel bármelyik nap a szerződésem,ha úgy döntök,hogy ennek a biztosítónak nem vagyok hajlandó többet egy fillért sem fizetni? Bármilyen biztosítást amelyik néha nagyobb összegú mint ez a nyüves kötelező,bármikor megszüntethetek, ezt miért nem?Mint a pléda ,amit leírtak mutatja úgysem rohangál az ember naponta új biztosítóhoz,csak ha nyomós oka van rá.Egy kicsit olyan dedós,atyáskodós dolognak tűnik,hogy majd én ,az állam bácsi mondom meg mi jó neked,mert te még fiam nem értél meg a feladathoz.Vagyí a biztsítóknak van benne valami bulijuk,de ahhoz meg én általam fentartott állam ne falazzon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földre szállt torpedó a Mercedestől

A nyitott autózás távlatait tárja fel az új Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster 722 S: teljesítménye… Tovább olvasom