Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Esztergom: 20 év, 2 millió magyar gyártású Suzuki

Évfordulóhoz érkezett a Magyar Suzuki Zrt., a vállalatot 1991 áprilisában alapították. Mára jelentős szereplője nem csupán a hazai, de az európai járműgyártásnak is, ez utóbbi piacra is jellemzően az Esztergomban gyártott autók gurulnak.

A vállalatot a Suzuki Motor Corporation többségi tulajdonosként 1991-ben alapította. A kezdő modell Swift 1992-ben gördült le a gyártószalagról, ezt 2000-ben a Wagon R+, 2003-ban az Ignis, 2005-ben az új Swift, 2006-ban az SX4, 2008-ban a Splash, majd 2010 júniusában az új Swift követte.

Alapítása, a kezdeti zöldmezős beruházás óta a Magyar Suzuki számos bővítésen ment keresztül. Mára a gyártás öt nagyobb üzemegységben zajlik (prés-, hegesztő-, festő-, lökhárító- és szerelőüzem). Beruházások sora követte egymást az elmúlt húsz esztendőben, a legjelentősebb a 2003–2008 közötti, amikor is a Suzuki „európai reneszánsz programjában" a két legfontosabb célkitűzés az európai disztribúciós hálózat kiépítése volt, valamint a magyar leányvállalat felkészítése a 300 ezres gyártási darabszámra.

A mai Suzuki Swift.
A mai Suzuki Swift.

Utóbbi cél csaknem teljesült 2008-ban, hiszen a gyár több mint 280 ezer gépkocsit gyártott abban az évben. A csúcsteljesítmény elérését a 2008 végére begyűrűző, az autóipart komolyan sújtó gazdasági válság akadályozta meg.

2010-ben a vállalat 170 ezer gépkocsit gyártott. Napjainkig csaknem 2 millió Suzuki autó gördült le a gyártószalagról az esztergomi üzemben. A modellekbe ma már kizárólag az Euro 5-ös környezetvédelmi szabványnak megfelelő motorok épülnek be. Exportja során a vállalat nem csupán az európai piacot látja el gépjárművekkel, de szállít Japánba, Oroszországba, Ukrajnába és néhány közel-keleti és észak-afrikai országba – például Izraelbe vagy Marokkóba – is. A 3500 Suzuki-dolgozó mellett a beszállítói és márkakereskedői körrel együtt a Magyar Suzuki több tízezer ember számára nyújt megélhetést.

Az elmúlt 20 esztendő mérföldköveit és a további fotókat itt találja.

Szerelőüzem a 20 éves Suzukiban.
Szerelőüzem a 20 éves Suzukiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német ikonokat utasít maga mögé a Dacia Sandero

A német autóklub, az ADAC megbízhatósági ranglistáján a Dacia Sandero megelőzi a VW Polót, az Opel… Tovább olvasom