Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Év végi pörgés a használtautó-piacon

Az év végére időlegesen magára talált a használtautó-piac, a „Használtautó-index" utolsó negyedévi, 100,8 százalékos értéke három év óta először lépte át a 2009 eleji, úgynevezett referenciaszintet – írja a kiadónk érdekeltségébe tartozó hasznaltauto.hu. Mindez azonban jellemzően egyszeri, a végtörlesztéssel és az átírásiilleték-emeléssel összefüggő hatás, az átlagár továbbra is 1,6 millió forint alatt stagnált.
– 2011 utolsó negyedévére több mint 15 százalékkal nagyobb forgalmat mutatnak az adataink, mint az egy évvel korábbi időszakra – értékeli a számokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. Amint az várható volt, az átírási illeték januári emelése miatt sokan még tavaly igyekeztek nyélbe ütni a tervezett autócseréjüket. „Bár a hirdetések okaira nem kérdezünk rá, egyértelmű, hogy a végtörlesztéshez szükséges pénz előteremtése is szempont volt. Az év végi élénkülés azonban csak időleges, a fellendülést még sokáig akadályozza az 1-3 éves autók kínálatának beszűkülése. Az utánpótlás hiánya a 2007 óta a negyedére zuhanó újautó-eladásokkal magyarázható."

A számításhoz elengedhetetlen némi magyarázat A Használtautó.hu negyedévi indexe egy gyorsmutatója a piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével bemutassa, hogyan változott ez a piaci szegmens. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez.


A használtautó-importot a második félévben alapvetően a regisztrációs adóval kapcsolatos hírek mozgatták. Az esztendő közepére havi kétezres szinten stabilizálódó forgalom augusztusban ugrott 3400 fölé, hogy aztán szeptembertől novemberig a négyezres szintet ostromolja. Az év második felében ugyanis a kedvezőbb avultatási szabályok időlegesen kedvezőbbé tették a regisztrációs adót, ráadásul az eredeti, 2012-es adótervek még az adónem jelentős emelését vetítették előre. Ezután alapvető fordulat történt: novemberben vált ismertté hogy 2012-re a legtöbb kategóriában mégis jelentős lesz az adómérséklés. Erre a hírre decemberben ismét 2347-re csökkent a hónap során regisztrált használt autók száma.


– Bár a regisztrációs adó kedvezőbb, ez a pozitív változás csak akkor éreztetheti majd hatását a használtautó-piacon, ha az euró árfolyamát sikerül jóval 300 forint alatt stabilizálni, amire jelenleg kevés esély mutatkozik – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. „Ráadásul keresleti oldalon is komoly deficit mutatkozik, mivel a végtörlesztés még 2012 első felében is jelentős forrásokat von el a piacról. Így a piac összességében jó esetben is a tavalyihoz hasonló, mérsékelt forgalomra számíthat."

Háttér-információ
A Használtautó.hu Magyarország vezető autós portálja, a hazai használt és új járművek, értékesítésének legjelentősebb közvetítő felülete, az Eurotax legnagyobb hazai adatszolgáltató partnere. Oldalain valamennyi fontos paraméterével megjelenik a hazai használtautó-kereskedelemben részt vevő gépjárművek több mint 80 százaléka.

A Használtautó.hu korszerű eljárásokkal biztosítja, hogy felületén egy időben meghirdetett, közel 100 ezer jármű naprakész, szűrt adatbázisban, utólag is elemezhető tartalommal jelenjen meg. A honlapot felkereső napi 200 ezer egyedi látogató átlagosan 18 millió oldalletöltést végez. Ezzel a Használtautó.hu a két nagy közösségi oldal és a legnagyobb hazai ingyenes e-mailszolgálató után a negyedik legolvasottabb internetes felület Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 1. racionalitás? 2012. január 11. 12:18
    „Én is occccsón árulom 4.5 éves sokextrás vwT5-m ---fent van rajta--sok látogató-mindenki cserélni-részletrevenni meg bérelni akar....na ne.......no meg jóhéhány külföldi nepper is megkeresett......nem semmi dumával!!!!..kiviszi-legélyegezteti-így nulllaaaaaaa áfás...de így meg úgy meg megbízhatóak....aha......pénzmegjön kocsi meg megy....NINCS HIT SENKIBEN!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat év múlva 10 millió autót gyártana a Volkswagen-csoport

A német autóipari konszern, Európa legnagyobb autógyártója közel 8,22 millió gépjárművet értékesített 2011-ben. Tovább olvasom