Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Fejek hullottak a Renault kémbotrányában

Az elnökhelyettes és további hat vezető beosztású munkatárs eltávolításával végződött a Renault francia autógyár január óta tartó állítólagos iparikém-botránya, amelyben igaztalanul vádoltak meg három felső szintű vezetőt azzal, hogy stratégiai információkat szivárogtattak ki a cég új fejlesztésű elektromos modelljeiről kínai megrendelőknek.

A Carlos Ghosn elnök jobb kezének számító Patrick Pélata hétfőn este kérte felmentését - közölte az autógyár az igazgatótanács ülését követően. Az elnökhelyettes-vezérigazgató ugyanakkor nem távozik a cégtől, s a közlemény szerint egyelőre továbbviszi a folyó ügyeket. Utódja kiválasztása után dől majd el, hogy milyen más funkciót tölthet be a Renault-Nissannál.

Az autógyár a közelmúltban elismerte, hogy a kémhistória miatti feljelentést egy névtelen levélre alapozta. A beadványt pedig a március 13-án vád alá helyezett biztonsági főnök fogalmazta. Őt és két közvetlen munkatársát elbocsátották a cégtől. A menedzsment három további tagját, köztük a jogi főosztály vezetőjét is felmentették állásából.

Az igaztalanul megvádolt és kirúgott három felső vezetővel pedig kártérítésben állapodott meg az autógyár: a teljes összeg sajtóértesülések szerint 5 és 10 millió euró között mozog.


Január elején több mértékadó francia lap is arról írt, hogy a Renault három felső szintű vezetője stratégiai információkat szolgáltatott ki a 2012 után piacra kerülő elektromos autók programját illetően kínai megrendelőknek. Az állítólagos kémkedési botrány néhány nap alatt diplomáciai üggyé dagadt, miután Kína „teljesen alaptalannak, felelőtlennek és elfogadhatatlannak" nevezte a sajtóban megjelent vádakat.

A lapok akkor úgy értesültek, hogy az autógyár által még augusztusban megbízott magándetektívek megállapítása szerint a három megvádolt vezetőnek egy liechtensteini bankszámlára sanghaji és máltai közvetítőkön keresztül 130 ezer eurót utalt át egy pekingi székhelyű elektronikai nagyvállalat, egy svájci számlára pedig félmillió eurót. A rendőrség azonban megállapította, hogy a vezetőknek tulajdonított bankszámlák nem léteznek, s az egész kémhistóriát a cég biztonsági főnöke találta ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlzott GPS-függésre figyelmeztetnek a mérnökök

Brit mérnökök arra a veszélyre figyelmeztettek nemrégiben, amely a műholdas navigációs rendszerek -… Tovább olvasom