Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Felfüggesztették az elsősegélydoboz ellenőrzését

Negyvenen akartak elsősegélydobozt venni tegnap az egyik dorozsmai autósboltban. Pánik tört ki, 50 ezer forintos büntetéstől fél a fél ország, a rendőrség felfüggesztette az ellenőrzést.
Egyfajta türelmi időt ad a rendőrség az autósoknak a hiányzó vagy hiányos elsősegélykészletek pótlására, erősítette meg az Index értesülését csütörtök délelőtt Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mivel a rendőrség értesült róla, hogy a felszerelés hiánycikké vált, a rendőrök egyelőre nem fogják ellenőrizni a készleteket, és értelemszerűen nem is fognak bírságolni miatta, tette hozzá.

Az ORFK illetékes vezetője még tegnap délután kiadott egy utasítást a megyei rendőrségeknek, hogy a mentődoboz ellenőrzéseket és büntetéseket fel kell függeszteni.

Korábban írtuk:

Álmosan vásárolt nagyon korán reggel a kisboltban Géza, azt mondta, szerda este 11-kor – pontosabban bőven utána, mert hosszabbítás volt a BL-meccsen – még kiugrott Szőregre. Anyósához – a drága mamához – ment az elsősegélydobozért. Nekik néhány éves Skodájuk van és nem járt még le a csomag szavatossága, s ők, ugyebár, kevesebbet autóznak. Azt is mondta, nem magától ment, élete párja adott neki ultimátumot, mert hogy minden sarkon áll egy rendőr, lejárt elsősegélydobozra vadászva és 50 ezer forintos bírságot kiszórva.

Az asszony olvasta az egyik bulvárlapban, meg a facebook is ezzel volt tele, menni kellett. Még szerencse, hogy az após kitartott a 11-es rúgásokig.

Egy Dorozsmai úti autósboltostól megtudtuk, legalább 20-an kerestek nála elsősegélydobozt szerdán, s legalább ugyanennyien telefonon. Persze egy sem volt, nem érdemes bespájzolni belőle, ha lejár a felhasználhatósága, ráfizet. Hoppon járt vevőitől hallotta, hogy többeket büntettek már meg Dorozsmán és Szegeden is, ezért a nagy rémület.

50 ezres lehet a felár
50 ezres lehet a felár

A nagykereskedőnél sincs

– Igény az lenne rá, de a nagykereskedő sem tud autós elsősegélydobozt szállítani – mondta érdeklődésünkre Mód Péter, a Kabay Patika szakgyógyszerésze. Cserélni viszont tudják a lejárt összetevőket, s ebből jellemzően a fertőtlenítőnek a legrövidebb a szavatossági ideje. Arról nincs hivatalos állásfoglalás, hogy egy-egy „nagyszerviz" után a gyógyszertár érvényesítheti-e az immár szabályos csomagot, de Mód Péter úgy gondolja, nem is ez a lényeg. Ha valaki dátumot keres és talál az elsősegélydobozán, az jellemzően a legkorábban lejáró termék szavatossági idejét jelzi, s a békesség – és persze a biztonság – kedvéért jó, ha kicseréljük.

Nyomtatott lapunk mai címoldalán mindenesetre elsősegélydobozt kínál a Kígyó Patika, biztosan nem véletlenül. „Ellenőrizze autójában, mert kár lenne büntetést fizetnie". - Szombatra hirdettük meg az akciót, egy korábbi, jelentős tétel már elfogyott, így jelenleg nem is tudjuk kiszolgálni a vevőt - mondta érdeklődésünkre Zolnay Kriszta patikavezető, aki hozzátette: naponta több százan keresik a gyógyszertárban az autós elsősegélydobozt.

Az Index.hu is meglehetősen nagy terjedelemben foglalkozik a kérdéssel. „Harmadik napja szívatják a környékünkön az autósokat a mentőládával, a készleten lévő harminc, majd az utánarendelt másik ötven darab  is elfogyott az első napon. Azóta hat cég ígérte meg a több százas tétel leszállítását, majd hatan mondták vissza. Végighívtuk a környékbeli szupermarketeket, nekik sincs."

Normális?

Körülbelül annyira, mint a telefon- vagy a sárgacsekkadó, csak ott nem 50 ezerről indítanak. Szerintem itt sem, bár Géza élete párját erről nem lehetet meggyőzni. Így azután hősünk csütörtök reggel az ismerős patikusnál kezdte a napot, s beadta az elsősegélycsomagot "rendőrálló" feljavításra.

Tegnap más ügyben tartott sajtótájékoztatót a rendőrség, de az elsősegélydobozos újságírói kérdés húszszor akkora visszhangot kapott, mint az ok, amiért azt eredetileg összetrombitálták a sajtótájékoztatót.

Van másik!
Van másik!

– Nem indult átfogó rendőrségi akció a gépkocsikban kötelezően tartandó elsősegélydobozok ellenőrzésére – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerdán, egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Mi jár le?

Leggyorsabban a fertőtlenítő, általában 3 év alatt. Az érvényes előírások szerint ma már jódmentes fertőtlenítőt kell használni az elsősegély-csomagban. A steril kötszereken feltüntetett szavatossági idő általában 5-8 év. Megnéztünk egy 1997-es gyártású Opel Astrát, kiszakítottuk a 15 éve felbontatlan csomag borítását és 2007-es, tehát 10 éves lejáratot találtunk az egyik kötszercsomagon. Mellette az olló makulátlanul fényes volt. 

Makula György közölte, cáfolja az ezzel kapcsolatban a médiában megjelent állításokat, az erről szóló információ "internetes rémhír".
Jelezte ugyanakkor, kollégáinak lehetősége és joga van az elsősegély dobozok meglétének és azok tartalma lejáratának ellenőrzésére. Mint mondta, a doboz hiánya miatt a gépkocsi tulajdonosa 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Elmondta azt is, hogy a hírek nyomán az ORFK „kutatást" végzett arról, hány, a doboz meglétét vizsgáló rendőri intézkedés történt; eszerint országosan az elmúlt hétben csak „néhány tíz" esetben szabtak ki helyszíni bírságot, akkor is jellemzően a legalacsonyabb összegben.

Ha Önt az elmúlt napokban megbüntették, írja meg hozzászólásban, vagy küldje el az online@delmagyar.hu címre. De ha felbontotta már az elsősegélydobozt, azt is ossza meg velünk, illetve, ha hallott olyat, hogy valaki látott olyat - szóval minden érdekel bennünket a témában, a nyomókötéstől a steril gézig.

Készül a nyomókötés
Készül a nyomókötés

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. purgator 2012. április 27. 20:25
  „Rémhírterjesztők és fideszfóbiások figyelmébe:

  83. Lázárhelyi 2012.04.27. 15:54

  81. zoolii 2012.04.27. 08:57

  76. domokosferenc 2012.04.27. 04:10

  75. StencilAtya 2012.04.26. 23:51

  és sokan mások...

  http://www.autonavigator.hu/tippek_tanacsadok/milyen_sarc_jar_az_elsosegelycsomag_hianyaert-7600?utm_source=hirfigyelo&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel_2012-04-27&utm_content=cimlapi_cikk”
 • 83. dorevi 2012. április 27. 19:11
  „82. Pandora
  Ha megpróbáltad, és sikerült, akkor gratula.
  Sajnos a patikákban nincs eü dobozba szükséges tartozék.”
 • 82. Lázárhelyi 2012. április 27. 15:54
  „Pénzbehajtás fidesz -módra!
  Ha elesik előttem egy biciklis kislány, mit tegyek? Hagyjam ott, vagy lássam el? Ha nem bontom fel az a baj, ha felbontom az a baj.
  Persze így könnyű, képviselő urak! Szolgálati járgányba nem saját pénzen veszitek a csomagokat.”
 • 81. Pandora 2012. április 27. 09:54
  „ha beviszem a patikába az eü dobozomat, kicserélik benne a lejárt cuccokat és érvényesítik + plombázzák?
  csak mert ez ésszerű lenne és olcsóbb is, mint újat venni.”
 • 80. zoolii 2012. április 27. 08:57
  „80. PálfiPéter
  "Csak az igazság az, hogy 2010 nyara óta nem kell kordonok között ünnepelni!"
  Az is miattatok volt! És ha így csináljátok tovább, akkor újra kordonok között éltetheted viktorodat! És az is miattatok lesz!”
 • 79. PálfiPéter 2012. április 27. 08:12
  „53. Ebgondolat 2012.04.26. 15:33

  Mint eddig is bármikor, kérhették az eü dobozt ellenőrzéskor. Most kaptak az országos vezetéstől egy utasítást, mi szerint ne kérjék ellenőrzéskor az eü dobozt, illetve ha kérik akkor csak figyelmeztessenek, de ne büntessenek.
  Gondolom szerinted 2006-ban és 2007-ben a rendőrség az állampolgárok oldalán állt, és őket védte.
  Csak az igazság az, hogy 2010 nyara óta nem kell kordonok között ünnepelni!

  56. tótkomlósi 2012.04.26. 16:19

  Na erről beszéltem nyuszómuszó! Könnyű bennünket agymosottnak nevezni, de magatokról fel sem tételezitek.

  Egyébként meg veletek felesleges ellenkezni, úgyis nektek van igazatok.
  Az ember csak felbosszantja magát a sok sületlenségek láttán.
  Fetrengjetek csak a saját piszkotokban, szörnyűlködjetek, meg keltsétek a hangulatot.”
 • 78. Dr.Tonyk 2012. április 27. 08:03
  „Nyomtattam egy új matricát + leplombáltam.”
 • 77. nagyen 2012. április 27. 07:49
  „Mit is kell tartalmaznia az autók egészsügyi dobozának?
  A Mentődoboz Forgalmazó Kft eredeti -bár sajnos decemberben lejárt - dobozát felbontva a tartalomjegyzék 12 tételt tartalmazott.A Bors nevű napilap csütörtöki számában tartalomként 16 tétel szerepel.Az interneten az ORFK honlapján 50/2009( IX.30) KHEM rendeletre hivatkozva, mely 2010.01.01-től hatályos szintén 16 tétel szerepel. Azonban a 3 felsorolás a tételeket különböző darabszámban adja meg. A forgalmazó és a gyártó melyiket veszi figyelembe ? Egy esetleges használat utáni közúti ellenörzéskor a bontott, doboz doboz nem megfelelő tartalmáért ki viseli a felelősséget és a büntetést?”
 • 76. okz63 2012. április 27. 07:22
  „5. Racoon 2012.04.26. 08:14
  "Egy felmérés szerint teljesen fölösleges az autókban az elsősegély csomag. Ha baleset történik, mindenki a mentőt hívja, a pánikban eszébe sem jut a csomag. Ha mégis előveszik, nem tudják használni az eszközöket. Mire rájönnek, hogy mi micsoda, addigra odaér a mentő."

  Amikor az elsősegély tanfolyamon tanították, hogy mi a teendő egy baleset esetén, akkor egyetlen dolog járt a fejemben: értesíteni a mentőket, aztán húzni onnan messzire. Ugyanis az jött le, hogy ha véletlenül rosszul avatkozol közbe, akkor te vagy a felelős az esetleges még súlyosabbá vagy halálossá váló sérülésért.

  Természetesen az emberi segíteni akarás úgyis bennem van, de ez a fenti dolog nagyon komolyan elgondolkodtatott. Leginkább az, hogy miért lehet kötelező jelleggel elvárni ennyi "amatőr" elsősegély nyújtótól a tökéletes, orvosi szintű elsősegélynyújtást, amikor gyakorlatunk benne egyenlő a nullával :-(”
 • 75. domokosferenc 2012. április 27. 04:10
  „ez is csak lopas es csalas a kormany reszerol meg tobb penz kelll a parlamenti urak zsebebe!! mert a szegeny ember szemet is ki kell lopni!!ilyen sehol a vilagon nincsen csak itt ebben az orszagban!!”
 • 74. StencilAtya 2012. április 26. 23:51
  „csak a fidesz!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 73. EXENTER 2012. április 26. 22:34
  „A sikeres műszaki vizsga egyik feltétele az elsősegély " doboz " megléte. A most hipp-hopp megemelt vizsgadíj is indokolná, hogy itt döntenének a doboz alkalmasságáról ,tennének egy pöcsétet a dobozra és ha ez megvan, akkor a rendőrnek dolga nincsen. Ha NINCS doboz, akkor büntethet...”
 • 72. Vica50 2012. április 26. 22:18
  „Ja még valami. A kendőből a bontatlan csomagban az 5 helyett csak 3 és biztosítótűből a 6 helyett 4 volt!”
 • 71. Vica50 2012. április 26. 22:17
  „Jó pár éves vezetés alatt egyszer kerültem egy "balesethez" Ott tudtam segíteni. Egy férfi csúszott el a lejtőn az elektromos biciklijével és jól lehorzsolta magát. Én csak már elmentem mellettük, de megálltam, hogy tudok-e valamiben segíteni. A mentőt már hívták, de aki hívta az állomásra vitt egy hölgyet. Mondtam, hogy én maradok és megvárom vele a mentőt. Vérzett az arca és a karja is. De először nem a doboz jutott eszembe, hanem a papírtörlő, ami bőven állt rendelkezésre. Bár nem volt steril, de a mentők kiérve ellátták a sebet, és a kérdésekre is tudtam válaszolni. (doboz nélkül is) Otthon sem a steril géz jut eszembe, ha elvágom az ujjam, hanem a pzs, vagy a papírtörlő.
  Az elsősegély tanfolyamon is azt oktatják, hogy meg se mozdíts, mert lehet, hogy akkor meghal.
  Persze ha félrenyelt egy falatot akkor tudod a Heimlich műfogást. Ezzel menthetsz életet, de ehhez se kell doboz.
  Felbontottam a lejárt dobozom, és a légmentes alkoholos kendők szavideje volt lejárva és a fertőtlenítő folyadéké.
  Ezért vegyek új dobozt? A lejárt cucc 600 ft árú. A doboz 2500.”
 • 70. Queenmargareth 2012. április 26. 21:01
  „65. lukrecia 2012.04.26. 18:51 na, ilyenkor fura a hsz-a.
  Semmi gond:azt írtad 20 ft-os telefonadót kibírunk, mert neked külföldi szolgáltatód van....közben kiderült kicsit több az 20 ft-nál, tehát 50000 ft-on miért vagy kiakadva?
  És korrupciót emlegetni a narancsvilágban...félelmetes.”
 • 69. SP 2012. április 26. 20:51
  „a,Pánikkeltés?
  b, Nem zörög a haraszt....”
 • 68. lukrecia 2012. április 26. 20:21
  „"A rendőr nem mérlegelhet,mert nincs rá képzettsége!! " :)) Dehogynem. Aki az irodán van az már túlképzett, még a biróság készpénznek veheti a döntését.
  "Rokonok" mindig ez jut az eszembe. Miért??”
 • 67. picipest 2012. április 26. 20:20
  „ez egyszerű pénzbehajtás, semmi más, majd kitalálnak helyette valami mást.50 ezret fizetni EZÉRT??????mocskok”
 • 66. demos 2012. április 26. 19:46
  „A kérdésem az lenne ahhoz az okostobiás jogalkotóhoz ,hogy mitől 5 vagy 50 ezer a büntetés mértéke, ha valaki az elsősegély dobozzal vét a törvény ellen. Mostanában mást se hallunk ,hogy fix összegű bírságok jönnek,melynek mértéke attól függ hogy helyszínen elismerjük,vagy merünk esetleg ellene szólni.Ekkora baromságot egy jogállamban tuti nem lehetne elkövetni,mert az AB helyből vissza dobná a törvénytervezetet.A rendőr nem mérlegelhet,mert nincs rá képzettsége!! Bár lehet hogy holnaptól a rendőr helyszínen ítéletet hirdet és a társa azonnal másodfokon a helyszínen súlyosbít és már lehet is vinni a börtönbe az elkövetőt!”
 • 65. lukrecia 2012. április 26. 19:19
  „Balkán ez kérem nem Európa. Amikor valamit fizetnünk kell akkor a balkáni fizetésekből (sőt afrikai) Európai büntetési tételeket követelnek.
  Boszniában a falu előtt és után a negyvenes tábláknál mindig mérnek. Ott a legbiztosabb bevételi forrás a rendőri állás. Ha nem léped túl a negyvenes sebességi határt 0,2 Km/h -val sem akkor a hullazsákot kérik. Ha azt netán előadnád mégis, akkor a hólapátot keresik rögtön. Hiszen egy autóba ezek mind kellenek. Valójában mindenki tudja a balkáni korrupció a baksis lehúzásáról van szó . Na és hogy ez mennyire húzódik át hozzánk (nem annyira), a valódi mértékét mindenki döntse el önmaga.
  Személy szerint pozitív tapasztalatom van az utcán szolgálatosokkal, ellenben más helyeken szolgáló...........az már egy másik történet.”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzött hivatali autók

Felmerült a gyanú, nem csak hivatalos úton járnak az önkormányzati autók. Csongrádon van GPS a járművekben, Makón, Szentesen, Vásárhelyen, Szegeden csak menetlevél és szigor. Tovább olvasom