Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Fizetnének a vevőnek, hogy szabaduljanak a frankhiteles autóktól

Továbbra is rengeteg autós vergődik a frankhitel-csapdában. A hasznaltauto.hu-n áltagosan 1200 autót kínálnak hitelátvállalással.
A lakáscélú devizahitelesekéhez hasonló központi intézkedések – árfolyam-befagyasztás, fix árfolyam melletti végtörlesztés – híján autósok tömege ragadt a hitelcsapdában. Az immár egy éve 240 forint körül mozgó svájcifrank-árfolyam miatt folyamatosan bőséges a hitelátvállalással kínált autók hirdetésszáma: az aktuálisan futó több mint 1200 hirdetés közel tíz százalékában a tulajdonos maga fizetne a vevőnek, hogy megszabaduljon autójától és a hozzá kapcsolódó hitelétől – számol be tapasztalatairól a Használtautó.hu internetes szakportál.

A hitelátvállalással kínált személyautók száma tavaly nyár végén ért a csúcsára, amikor a frank árfolyama a 260 forintot is átlépte. Ez 1782 hirdetést jelentett, szemben a 2010 nyarán regisztrált 146 darabbal. A kínálat azóta is igen magas szinten, 1200 darab felett jár a hazai használtautó-kereskedelem több mint 80 százalékát közvetítő portálon, jelezve, hogy folyamatos az utánpótlása azoknak, akik valamilyen okból feladják autóhitelük (vagy lízingdíjuk) további törlesztését.

Forrás: a Használtautó.hu adatbázisa
Forrás: a Használtautó.hu adatbázisa

„Ez az eszköz a legtöbb esetben már a végső megoldást jelenti, hiszen így nem csupán elveszik a hitelből vásárolt autó, hanem az esetek többségében további fedezetre is szükség lesz a tartozás teljes rendezéséhez – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Erre utal az is, hogy a hitelátvállalással hirdetett autók 58 százalékát 0 forinttal hirdetik meg, közel tíz százalékuk esetében pedig külön előre fel is ajánlanak egy további, akár milliós nagyságrendű összeget is a vásárló számára. Alternatív megoldásként plusz féléves vagy egyéves törlesztőrészlet-fizetést szokás még bevállalni ilyen esetekben."

A fenti jelenség oka, hogy ezek az autók jóval alacsonyabb összegért adhatók el, mint amekkora a fennmaradó hitel-és kamattartozás. Miközben ugyanis az autó piaci értéke az első néhány évben rohamosan lecsökkent, az amúgy is lassabban, egyenletesen csökkenő tartozás összege az árfolyamváltozás miatt könnyen meg is duplázódhatott. Ez azokban az esetekben a legszembetűnőbb, ahol nagyon hosszú, akár 8-10 éves lejáratra, alacsony törlesztőrészletek, illetve minimális, akár 10 százaléknál is kisebb önerő mellett vettek fel hitelt a tulajdonosok.

Mivel 2009 óta már jóval szigorúbbak finanszírozási feltételek Magyarországon, nem véletlen, hogy a hitelátvállalással hirdetett járművek szinte kivétel nélkül legalább négyévesek, átlagéletkoruk közelíti a 7 évet. Amint az alábbi ábrán is megfigyelhető, többségüket a devizahitelek aranykorának számító 2006-2008 közötti időszakban értékesítették.

Forrás: a Használtautó.hu adatbázisa
Forrás: a Használtautó.hu adatbázisa

A hitelátruházás persze nem automatikus folyamat, ahhoz a finanszírozó pénzintézet hozzájárulására is szükség van, amely az új tulajdonos nevére, nyilván nem költségmentesen, új hitelszerződést köt. Ezért az autójukat ily módon hirdetők általában a hirdetésben szereplőnél is jóval nehezebben és kedvezőtlenebb feltételekkel tudnak csak vevőt szerezni.

Egyértelmű tehát, hogy a hitelátvállalással történő eladás legtöbbször az egyik utolsó megoldásként merül fel. Az első lépések a hitelezővel történő egyéb megállapodásokat célozzák, legyen az a hitel átváltása, átütemezése vagy az alternatív (családi, baráti, stb.) forrásokat is felhasználó végtörlesztés, amelyet a finanszírozó –a számára is egyre nagyobb kockázatot jelentő helyzetből szintén szabadulva – sokszor már kisebb-nagyobb kedvezményekkel is lehetővé tesz az autósnak.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. info 2012. szeptember 30. 22:32
  „22. igazságkereső 2012.08.29. 16:44-nincs akadálya,
  csak az emberek nagyon sokan nem mennek saját ügyüket sem intézni bízva abban, hogy komoly változás történik.A hitelt felvevők legalább 30%-a ebben bízik. Márpedig itt pozitív változás nem nagyon várható.”
 • 23. bambinaXX 2012. augusztus 31. 03:17
  „22. Erről én is olvastan, nagyon érdekel!!”
 • 22. igazságkereső 2012. augusztus 29. 16:44
  „A frankhiteles dolgot kellene már végre e témakörben végleg elfelejteni, hiszen banki trükk az egész ami a "devizahiteles" lakásokat, autókat illeti! Dr. Czirmes György budapesti ügyvéd 2009 óta tartó autós "devizahitelének" ügye a mai napig nem került jogerőre, pedig Czirmes dr. első fokon megnyerte a pert. Jó lenne végre megtudni, ki "fektette el" az ügyet, annál is inkább, mert egy szegedi ügyvéd hölgy, dr. Bihari Krisztina is pert nyert egy lízingcég által devizahitelnek nevezett, de az ügyfélnek forintban kifizetett hitel kapcsán, a bíróság az ítéletben kimondta: Nem lehet svájci frankos hitelnek nevezni egy olyan hitelt, amelyet forintban vettek fel és forintban is törlesztik.!!! Mi az akadálya annak, hogy a közvélemény megtudja azt, hogy mi lett a sorsa Czirmes dr. első fokon megnyert és Dr. Bihari Krisztina ugyancsak megnyert perének teljes, a közmédiumok által ( rádió, televízió, megyei és országos lapok!) nyilvánosságra hozatalának?!!”
 • 21. bambinaXX 2012. augusztus 29. 10:35
  „11. lamatic! egyetértek!
  13. rózsakert! Nicket változtattál? Racionalitás-korodban is pont ilyen kárörvendő, nagyképű, hazaköpködős voltál, ezért kár volt nevetváltani.. Egyébként Mignonnál is pont ezt nem értem: mire fel ez a hazapofázás, pfújolás, h itt mi van!? Ahelyett, h örülnétek, hogy nektek már jó, másutt. Netán savanyú a szőlő? Mégis hazavágytok, mert másutt meg másért nem jó..?”
 • 20. bambinaXX 2012. augusztus 29. 10:03
  „18, 19. Egyetértek.”
 • 19. maci53 2012. augusztus 25. 14:22
  „Az első bankárt mikor lógatják fel?Majd akkor vége lesz.
  Mindenki tudja hogy ez a frankolás az évszázad bűncselekménye.Törvényes eszközökkel átverték a népet,földönfutóvá tettek milliókat egy ótvar lakásért,autóért.Ez a magyar nép megalkuvó,megvették az akkori pénzügyminisztert,azóta nyögi az oprszág az uzsorabankokat.”
 • 18. igazságkereső 2012. augusztus 24. 10:37
  „Be kellene a sajtónak is fejeznie a "frankhiteles autó, lakás és szabad felhasználású hitregéjét, hiszen az újságírók is pontosan tudják, hogy a "frankhitelezés" mögött közönséges banki csalások húzódnak meg az indexálási trükk gyakorlati alkalmazásával. Közösen kellene minden bankhitelesnek megmozdulnia és intézkedni valamennyi, a bankok által "svájci frank alapú"-nak nevezett hiteleik törlesztésének felfüggesztésével mindaddig, amíg a forinthitel folyósító magyarországi bankok nem állítják vissza a szerződéskötést megelőző állapotokat. Közönséges hazugság és bankcsalás a "devizahitelezés" mindenféle banki formája! Makkos Albert, Csécsi László, Róna Péter, Boros Imre nemzetközileg is elismert közgazdászok szakmai megállapításai a fenti tények, csak most már valóban kormányzati és azonnali intézkedésre van szükség a szerződéskötést megelőző állapotok visszaállítására, mert az árfolyamgát is banki trükk, amellyel minden magyarországi bank megvezette tulajdonképpen a kormány tárgyalódelegációját is, de hogy ezzel nem segítettek a banki trükkök "devizahitelesein", az olyan biztos, mint az, hogy ma péntek van!!”
 • 17. info 2012. augusztus 09. 13:59
  „Bankban ahol forintban zajlik a pénzügyi tranzakció- devizahitelben adnak hitelt....h naná.”
 • 16. Tjudit36 2012. augusztus 03. 11:55
  „Gondolom nemcsak bennem merült fel a kérdés, hogy az autó hitelesek miért esnek más elbírálást alá, mint az ingatlanfedezetes devizahitelesek? Hiszen nagyon sokan ingatlanfedezetes szabad felhasználású devizahitellel vásároltak gépjárművet az adott időszakban. A többség élt is a végtörlesztés lehetőségével, amit biztosítottak nekik. De ezt a lehetőséget miért vették el az autóhitelesektől? Nézhetnénk ezt a gépjárműhitelesek szempontjából diszkriminációnak is. Hiszen nagyon sokan vannak, akik a mai napig nyögik a hitelüket és közben tudják jól, hogy patthelyzetben vannak. Mert 1. eladni nem tudják az autót, mert ha eladnák még neki kellene fizetniük a bank felé akár milliós összeget is; 2. a hitelüket átváltani sem tudják, mert pl. egy forintos hitelre történő átváltással azonnal realizálhatnák a hatalmas veszteséget amit az átváltás okoz. Tehát nincs megoldás? Nem akarom a bankokat bántani, de nekik tudniuk kellett, hogy mi várható - hiszen az a dolguk, hogy a pénzügyi világban tisztán lássanak. Mégis ontották ezeket a rossz hiteleket, most pedig semmiféle kompenzációt nem hajlandók tenni. Kormányunk pedig végignézi, ahogy családok mennek tönkre, mert ne feledjük el, hogy amint nem fizeti az ügyfél ezeket a hiteleket, az ingatlana is veszélybe kerül és előfordulhat, hogy egyszer csak nem lesz fedél a család feje felett. Igazságtalannak tartom a helyzetet és azt, hogy ezzel a problémával egyedül marad az ügyfél!”
 • 15. Linka11 2012. augusztus 02. 11:41
  „Az átkosban, anyukám egyedül nevelt fel két gyereket és nem volt egy kimagasló keresete .- Így aztán mindent amit
  venni tudott tartós fogyasztási cikket azt hitelre vette.Furcsa mód, mégsem fenyegetett senkit a kilakoltatás vagy
  a vissza veszem az árut réme.- Vajon miért ?! - Szóval a mai világban csak is a bank extra haszna számít és nem az
  emberek boldogulása. A politika és a pénz világa mindig is egymást támogatta de ma ott tartunk ,mintha az átlag ember csak arra kellene ,hogy szolgálja a soha ki nem elégíthető bankárok és politikusok igényeit.Aki ezt nem akarja
  észre venni az enyhén szólva is nagyon egyszerű ember és még manipulálni is lehet a véleményét.”
 • 14. JABBA 2012. augusztus 02. 10:21
  „13. rózsakert 2012.08.01. 11:43
  "normális emberek a BIZTOS bevételük 20%-a felett nem adósodnak el---ez egy közgazdasági alaptörvény!!!!
  aki betartja jól jár---aki meg nem--vessen magára !"

  Sokat ismerek olyat, aki a 20%-os általad leírt határt nem érte el, de a bankok manipulációja hatására ez felszökkent 30-40%-ra.

  Inkább menj vissza a pocsolyádba és röfögj ott a többi társaddal....”
 • 13. rózsakert 2012. augusztus 01. 11:43
  „10.deszkás 2012.07.31. 23:29

  Nincs bennem káröröm-csak unom már nagyon-hogy a bank a hibás.Ő ad pénzt--kell vagy nem ennyi.
  Én elmentem anno Szegedről 200km-re és ott vettem meg a magasabb felszereltségű autókám-mert 500k-val volt olcsóbb.

  Ennyi-a vevő dönt az ő pénze-elissza-elutazza-vesz valamit---stb---belőle----DE TIPIKUS MAYGAR BETEGSÉG-HOGY A MÁSIK A HIBÁS! VICC!

  Az én őseim egyébként nyugatról jöttek - én meg vissza ide-- civilizált - tiszta-- normális körülmények közé.

  szóval nem csak vádaskodni-hanem szembeesülni---ennyi!

  normális emberek a BIZTOS bevételük 20%-a felett nem adósodnak el---ez egy közgazdasági alaptörvény!!!!
  aki betartja jól jár---aki meg nem--vessen magára !”
 • 12. deszkás 2012. augusztus 01. 11:04
  „LAMATIC! Csillagos 5-ös!”
 • 11. lamatic 2012. augusztus 01. 09:57
  „1. Az államnak tudni kellet mi fog történni. Rengeteg példa van rá más országokban.
  2. Nem figyelmeztették a népet. Tehát akarattal tették. Ha mégsem akkor nem értenek a feladatukhoz, tehát ki kell rúgni őket.
  3. Nem a vevő a hibás, hanem aki becsapta vagy hagyta becsapni őket, holott pont az lett volna a feladata hogy védje a vásárlót és nem utolsó sorba a magyar népet.
  4. Elsődleges cél hogy minél több ember adja fel a magántulajdont és térjen át rabszolga bérleményben. Ennek egyik változata hogy rendelkezzen hitellel (bármilyennel), mert úgy könnyebb "kicsinálni".
  - Ne örüljetek más ember fájdalmának, mert így vagy úgy visszahat ránk(rátok) is. Tisztán gazdasági szempontból. Csak számoljátok ki, havi szinten mennyivel kevesebb kerül vissza a gazdaságba, ha a hitelesek számát nézve (ami több millió ember lehet) több 10.000 Ft. költ a bankoknak és nem szolgáltatásra, árúra stb. amiből a legtöbb itt hozzászóló vagy azok testvérei, rokonai barátai stb. élnek.”
 • 10. deszkás 2012. július 31. 23:29
  „RÓZSAKERT! Legszebb öröm a káröröm. Nem kényszerítettek igazad van BECSAPTAK. Lázár János vezénylőtábornok is hülyére lett véve? Te kis félázsiai. :)))”
 • 9. Utazo 2012. július 31. 21:04
  „Hitelt a Normalis orszagokban is adnak autora , hazra, lakasra, barmire.
  De ott a THM maximum 5%, es egyenletes a torlesztoreszlet a futamido vegeig, nincsenek meglepetesek, egyoldalu szerzodesmodositasok, kormanyvaltas eseten nem borul a szar az ember nyakaba!
  Itt nem az embereket kell hulyenek nezni, ok normalis eletet akartak, normalis korulmenyekkel, es a tobbseg atgondolta, mikor hitelt vett fel, volt munkahely, esetleg mellekallas, stb.
  Itt a hiba a rendszerben van, ott FENT, hogy hagytak kialakulni ezt a helyzetet, es 2008-ban, az elso IMF hitelfelvetelkor, amit Sarkozy es Merkel elnokok kalapoltak ossze Magyarorszagnak, hogy az emberek ezt az egesz "valsagot" atveszeljek, azt a tomerdek penzt odaadtak a bankoknak, azokat mentettek nem az allampolgarokat!
  Mert az egyen nem szamitott es ma sem szamit, csak az EGYENI ERDEK!
  Es ezert tartunk itt, ahol tartunk.
  Es nem lesz jobb, fogadni merek ra!”
 • 8. rózsakert 2012. július 31. 17:28
  „7.maci53 2012.07.31. 16:59

  senkit sem kényszerítettek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....butaság--- hunniai ember a neved...............ez egy lehetőség-vagy-vagy-ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá

  fel kellett volna venniük ft hitelt dupla törlesztővel!

  látom sok hunniában a közgazdász.....a kormány is ennyire szakértő!”
 • 7. maci53 2012. július 31. 16:59
  „Mikor négyelik fel az első Bankvezért,azzal a politikussal aki engedte az Évszázad cslását,a Frank hitelt?
  A Frankot soha nem látta senki,ugyes izraelita húzás papíron,kihasználták a semmiből felnövő kommcsi aldozatokat a Trabant,Zsiguli után.”
 • 6. rózsakert 2012. július 31. 15:40
  „5.Ebgondolat 2012.07.31. 12:34
  így igaz....és öszintén...a hitelből vett ingatlant -autót-egyéb fogyasztási eszközt a hitelfelvevő használja---mit érdekel engem a gondja-baja????

  olvasgatni takarós mesécskét---és kicsit lejjebb az igényekkel----ennnnnnnnnnnnnnnyi!!!”
 • 5. Ebgondolat 2012. július 31. 12:34
  „Azért elképesztő, hogy egyesek úgy vettek autót, hogy a vételár még 10 százalékával sem rendelkeztek!
  Nagyot akart a szarka, de....”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félidős arculatfrissítés után a Suzuki Splash

Megérkezett a felfrissített Suzuki Splash a magyar márkakereskedésekbe - az Esztergomban gyártott modell dinamikusabb vonalvezetéssel jelentkezik. Tovább olvasom