Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Hazai helyzetkép: iszunk és vezetünk

Évek óta egyre több közlekedési baleset történik az országban, a balesetek pedig egyre súlyosabb kimenetelűek – derül ki a (KSH) hétfői tájékoztatójából.
Az idei év első negyedében az előző év azonos időszakához viszonyítva 16 százalékkal több közlekedési baleset történt, a trend sajnos 2000 óta folyamatosan emelkedő. A balesetek súlyosabb kimenetelűek: 34 százalékkal több személy vesztette életét a közutakon és 17 százalékkal többen sérültek meg súlyosan. A balesetek közül 30 százalékkal többet okoztak ittas állapotban, mint egy évvel korábban.

 Pozitív példa a Dél-Alföld

Országosan és régiós bontásban is nőtt az ittasan okozott balesetek száma és aránya: száz közül 14 hátterében állt alkohol. Az ittasan okozott balesetek száma az Észak-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben, 76 százalékkal, és egyedül a dél-alföldi régióban csökkent, 12 százalékkal. A régiók között Budapesten volt a legnagyobb a növekedés: itt megkétszereződött az ittasan okozott balesetek száma.
Az idei év első negyedében közel 4300 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, ennek hat százaléka halállal végződött. A lakott területen belül történt balesetek száma nőtt nagyobb mértékben, 21 százalékkal, a lakott területen kívül történteké pedig hat százalékkal.
A halálos kimenetelű balesetek száma 37 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos negyedévében – ezen belül januárban 80 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának a szintjét.

A balesetet elszenvedők száma több mint 5800 volt, közülük 286-an életüket vesztették, csaknem 1700-an súlyosan megsérültek. A meghalt személyeknek csaknem 60 százaléka vétlen áldozat volt.

Az elmúlt év adataihoz viszonyítva a motorkerékpár okozta balesetek száma emelkedett a legnagyobb mértékben, több mint háromszorosára. A balesetek 68 százalékát a személygépkocsik, kilenc százalékát a gyalogosok és nyolc százalékát a teherszállító járművek okozták. A balesetek 90 százaléka a járművezetők hibájából történt, akik a leggyakrabban nem megfelelő sebességgel haladtak.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felújított Fabiával próbál piacot szerezni a Skoda

A Skoda a Fabia modell megújításával próbálja megerősíteni pozícióját a magyarországi autópiacon,… Tovább olvasom