Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Januártól megszűnik a régi autópálya-matrica

A szélvédőre ragasztandó papíralapú matrica január elsejével megszűnik, így az autópályákon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot fognak kapni – tájékoztatott az Állami Autópálya Kezelő Zrt.
Januártól a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megszünteti a papír alapú matricás rendszert. Az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és kijelölt árusítóhelyein, a szerződött viszonteladóknál, benzinkutaknál, valamint sms-ben, interneten, telefonhívással és mobilvásárlással.

Kevés a net és a mobil

2007 első tizenegy hónapjában az elmúlt év hasonló időszakával összehasonlítva mintegy 25 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 38 százalékos bevételtöbbletet eredményezett. Ez a 2006-os 32,4 milliárd forinttal szemben 2007-ben közel 44,7 milliárd forint. Az idei év első 11 hónapjában mintegy 834 ezer matricát vásároltak mobiltelefonon vagy az interneten keresztül, ami közel 1,3 milliárd forintos bevételt eredményezett.

A gépjármű vezetője a vásárlás után bizonylatot, illetve nyugtázó üzenetet kap, amelyet az érvényesség utolsó napjától számított egy évig kell majd megőrizni, mert a pótdíj megfizetésére vonatkozó igény egy év alatt évül el. Az esetleges pótdíjfizetési felszólítások postázására az ÁAK Zrt.-nek továbbra is hatvan nap áll rendelkezésére.

Az ÁAK közleménye kiemeli, hogy a matrica megszüntetése kényelmesebb és gyorsabb kiszolgálást biztosít a vásárlóknak, ezen felül a nyomdai és terjesztési költségek is megtakaríthatók, amelyek együttes értéke 2007-ben mintegy 250 millió forintot tett ki.

Az értékesítési pontok folyamatosan állnak (álltak) át az új rendszerre, ezért egyes viszonteladóknál már decemberben előfordulhatott, hogy a vásárló csak bizonylatot kapott, matricát nem.

Az ÁAK felhívja a figyelmet arra, hogy az úthasználati jogosultság ellenőrzése továbbra is a megszokott módon, rendszám alapján történik.

Olvasóink írták

  • 1. ali_ababba 2007. december 27. 20:23
    „Ha már a nyomdai költségek csökkennek (több száz millióval) és bíztatják az embereket a telefonos, illetve internetes vásárlásra, akkor nem úgy lenne korrekt, ha az így megvásárolt jegy ára nemhogy emelkedne a korábbihoz képest, hanem inkább csökkenne? Vagy a szegény AKA Rt. így akar egy többlet bevételhez jutni? Mellesleg a napokban mentem végig az M5-ön, és elég siralmas állapotban van. Tele lyukakkal ráadásul nem is kicsikkel. Nem kellene valamit szolgáltatni a pénzünkért????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsejétől változnak a kétüteműekre vonatkozó szabályok?

2008 január elsejétől változik a kétütemű autókra vonatkozó szabályozás. Ezek az autók csak akkor… Tovább olvasom