Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Jobbkormányos Zsigulival leptük meg Sanyi bácsit

Szeged - Tavalyi cikkünk nyomán az az ötlete támadt Mező Péternek, hogy újonnan szerzett jobbkormányos veterán Zsigulijával meglátogatja régi autósoktatóját, Turi Sándort.
– Tavaly olvastam az újságban egykori autós oktatómról, Turi Sanyi bácsiról. Mesélte, hogy 50 év oktatás után, 80 évesen végleg nyugdíjba vonult, de nagyon hiányzik neki a jobboldali ülés. Nemrég sikerült az interneten keresztül megvennem egy 38 éves Zsigulit Angliából, amelyet a szovjetek jobbos kormánnyal gyártottak angol exportra. Veteránautós vizsgát tett a kocsi, és szeretném megmutatni Sanyi bácsinak – jelezte szerkesztőségünknek Mező Péter. A szegedi fiatalember megszervezte a randevút, és meglátogatta rég nem látott oktatóját. Sanyi bácsi éppen villanyt szerelt a létra tetején, és nagyon elkerekedett a szeme, amikor hajdani tanítványát meglátta: kölyökképűbb voltál!

Turi Sándor az Angliából szerzett autó volánjánál. Fotó: Schmidt Andrea
Turi Sándor az Angliából szerzett autó volánjánál.
Fotó: Schmidt Andrea

Nagy teljesítmény, hogy megismerte a tanulóját, ha hozzátesszük, évente 60-70 mazsolát engedett ki a kezei közül. Péter 20 évvel ezelőtt, 17 évesen Sanyi bácsi Zsiguliján vizsgázott. Elsőre vette az akadályokat, az oktató mindössze egyszer lépett bele a fékbe a Kossuth Lajos sugárúton: ennyiben különbözött kettejük reakcióideje. A mester kényelmesen elhelyezkedett a különleges autó volánjánál. – Milyen vékony a kormánya! – jegyezte meg, aztán felsóhajtott: – Mennyit ültem én ezen az oldalon! Ha a tanulók kiszálltak, hazafelé is ebből az ülésből vezettem. A pedáljaim megvoltak, csak a kormányhoz nyúltam át. A feleségem egyszer ki is szállt mellőlem, nem szerette, ha így közlekedem.

Péter megnyugtatta a mestert, hogy ebben az autóban nemcsak a pedálok vannak a jobb oldalon, hanem a volán is. Büszkén elmesélte oktatójának, hogy az autó egy angol hölgyé volt, csak boltba járt vele, nincs benne még 50 ezer kilométer sem. Miközben tettünk az autóveteránnal egy kört, Péter vezetett, és elmesélte, édesapjával visz egy vállalkozást, két fia van, ez az első veteránautója. A vételárával, szállítással és csinosítással együtt 1,1 millió forintjába kerül. Hasonló korú „sima" Zsigulikat 1,3 millióért hirdetnek az interneten. Rengetegen megbámulják az utcán, sokan tanácstalanul nézik, hogy valami nincs rendben vele, mások káromkodva csodálkoznak. Azt ő is csak a forgalomba helyezéskor tudta meg, hogy ilyen Zsiguli 21012-es típusból az övé az egyetlen példány az országban.

Olvasóink írták

 • 5. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2012. december 03. 13:24
  „Nahát, én is nála tanultam. Alap óraszám, nulla hibapont. Profi oktató volt az öreg, örök hála.”
 • 4. pinksugar 2012. december 03. 12:04
  „De jó újra látni Sanyi bácsit. Engem ő vezetett be a vezetés tudományába 21 évvel ezelőtt. Azóta is vezetek, és soha nem volt balesetem! Nagyon isteni oktató volt. Nagyon szerettem, jó egészséget Sanyi bácsi!!”
 • 3. mezopeti 2012. december 03. 09:46
  „Igen, ám annak más a típusszáma: 21022 (jobbkormányos, 1200-as) és 21023 (jobbkormányos, 1500-as!).
  Ezt a típust most jegyezték be az NKH-nál a típuslistába, így a forgalmit és a rendszámot nem is tudták azonnal kiadni!”
 • 2. kissrol 2012. december 03. 08:48
  „Budapesten többször láttam - legutóbb szeptember környékén - egy bordó kombi zsigulit, barna tetővel, szintén jobb kormányos.”
 • 1. Beagle 2012. december 03. 07:33
  „jjeeeeeeeee...zsiguli!!jó egészséget hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező lesz a roncsautók visszavétele

A gyártónak, illetve a forgalmazónak olyan átvevő hálózatot kell kialakítania, amely bárhonnan, 50… Tovább olvasom