Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Jön a tél az utakon: nem elég a gumicsere!

A fagyálló és az ablakmosó folyadék ellenőrzése se maradjon el, és érdemes az akkumulátorok állapotát is felmérni.
A hideg idő és a hajnali fagyok hamisítatlanul a tél közeledtét jelzik. Ilyenkor nem csak a nagykabát és a téli ruházat kerül elő a szekrényekből, de célszerű átvizsgálnunk autónk műszaki állapotát is, hogy megfelelően fel van-e készítve a téli körülményekre. A Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance Magyarország (EA) adatai alapján az autósok ilyenkor leggyakrabban a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az akkumulátor lemerülése, vagy egyszerű figyelmetlenség miatt kerülnek bajba.

Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának 2011-es statisztikája szerint a személyi sérüléses balesetek száma az első 9 hónapban csak minimális javulást mutatott. Míg 2010-ben a vizsgált időszakban 1579 súlyos baleset történt, addig 2011-re ez a szám 1544-ig csökkent. Érdemi változás tehát nem történt az év első 9 hónapjában, a téli időjárás beköszöntével pedig még nagyobb veszélyben lehetnek a nem megfelelően felkészített gépjárművek vezetői. A baleseti okok közül a vizsgált időszakban kiemelkedett a gyorshajtás és az elsőbbség meg nem adása.

„Tapasztalataink szerint az őszi-téli időszakban a legtöbb gondot a változékony felületű és tapadású útburkolat, illetve a romló látási viszonyok okozzák. Emiatt fontos, hogy készítsük fel autónkat megfelelően a megváltozott körülményekre, és magunkban is tudatosítsuk, hogy vezetési stílusunkon is érdemes változtatni. Balesetek, koccanások természetesen még így is történhetnek, ezekben az estekben pedig nagy segítséget jelenthet az AutoSOS assistance szolgáltatás." – mondta Kalmár László, az EA ügyvezető igazgatója.

Sokan gondolják, hogy az autók téli felkészítése kimerül a téligumi-cserében, ugyanakkor ezen kívül is érdemes még néhány dolgot elvégezni a hidegebb időjárás közeledtével, hiszen ezáltal már minimális befektetéssel is megelőzhetünk komolyabb problémákat. A téli gumi már 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél indokolt lehet. Természetesen figyelembe kell venni azt is, melyik napszakban használjuk az autónkat. Ha főképp kora reggel és késő este, a hidegebb napszakokban ülünk a volán mögé, akkor még hamarabb tanácsos lecserélni a gumikat. A cserét ráadásul két ok miatt sem érdemes halogatni. Egyrészt szerencsésebb elkerülni az év első havazása utáni tömegjeleneteket a szervizben, másrészt minél tovább halogatjuk a cserét, annál valószínűbb, hogy várnunk kell a megfelelő abroncsra, vagy csak egy jóval drágább típust tudunk majd megvásárolni.

A megfelelő állapotú téli gumik beszerzése mellett ajánlott még odafigyelni a következőkre: fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék beszerzése, illetve a hűtőfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenőrzése. Emellett nem feledkezhetünk meg az akkumulátor állapotának megvizsgálásáról sem, hiszen azok a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni, és lehetséges, hogy a nyáron még éppen működőképes szerkezet a hidegebb időben már nem tudja ellátni a feladatát.

„A műszaki felkészülés mellett nem árt tudatosítanunk magunkban azt is, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A hideg idő, a rossz látási viszonyok, a csúszós utak, vagy akár a frissen leesett hó még a tökéletesen felkészített autóval rendelkező vezetőktől is nagyobb odafigyelést igényel, de például olyan apróságokra is érdemes ügyelnünk, hogy vezetés közben ne a mozgást és a gyors reakciót akadályozó vastag télikabátunkban üljünk a volán mögé." – tette hozzá Kalmár László.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatodik generáció: itt az új 3-as BMW

A BMW 3-as limuzin a világ legnagyobb darabszámban értékesített prémiummodelljeként immár hatodik generációjával jelentkezett. Tovább olvasom