Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Kgfb: az alkuszok szövetsége szerint 500 ezer alatt marad a váltók száma

Az idén várhatóan kevesebb mint 500 ezren váltanak biztosítót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kampánya során a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségénekvárakozása szerint.
A szövetség csütörtöki közleményében azt írta, szerintük az október 30-án meghirdetendő kgfb-díjak átlagosan 4-5 százalékkal csökkennek 2011-hez képest, a biztosítót váltók száma pedig az idei évben várhatóan már a harmadát sem fogja elérni a három évvel ezelőtt tapasztalt másfélmilliós értéknek.

A FBAMSZ szerint ennek oka egyrészt az, hogy aki tehette, az előző években már optimalizálta biztosítását. Másrészt immár több mint félmillió autósnak eleve nem az év végén, hanem évközben van a biztosítási évfordulója. Emellett akkor, amikor az átlagos éves díjszint nem éri el egyetlen tankolás árát, az egyes díjak közti különbség a többség számára már valóban elhanyagolhatóvá válik.

A közlemény szerint a kárstatisztikák kedvező alakulása és a folytatódó éles piaci verseny miatt egyes szegmensekben az idén is folytatódhat a kötelező díjak esése.

A szövetség szerint az idei törvényváltoztatás bevezeti ugyan a beazonosítást megkönnyítő kártörténeti azonosító számot, ám ennek az idei kampányban még nem lesz, nem lehet számottevő szerepe.

A közleményben megjegyzik, a díjhirdetés időpontjának tetszőlegessé válásával jövő januártól teljessé válik a kgfb-piac liberalizációja. A díjhirdetés jövőbeli szabadsága számos félreértéssel szemben ugyanakkor ezt a kampányt semmilyen formában nem befolyásolja. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás lecserélése változatlanul csak évente egy alkalommal, a biztosítás évfordulójakor lehetséges. Megjegyzik, az évforduló sokaknak már évközi, azaz nem január elsejére esik, és az is fontos feltétel, hogy váltani továbbra is csak szabályszerű felmondás esetén lehetséges.

A tájékoztatás szerint lényeges újdonság, hogy akinek 2013 februárja után lesz a kötelező biztosítási évfordulója, az az idei kampányban már nem válthat. Olyan ajánlatot ugyanis nem fogadhatnak el a biztosítók az új szabályozás szerint, amely az ajánlattétel napjától számított 60 napnál későbbi időpontra vonatkozik. Ennél későbbi időpontra ugyanakkor a jövő évben már amúgy sem látható előre, milyen tarifák lesznek éppen érvényben.

A szövetséget 1991-ben 13 alkuszcég hozta létre, jelenleg 91 tagja van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy megbízhatóan izgalmas sportautó

A Toyota sportautóinak sorát az álomszép 2000GT, majd később a Supra, MR2 és Celica-generációk sora… Tovább olvasom