Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Magyar a Bugatti Veyron motorjának atyja

A Bugatti Veyron volt az első széria autó, amelynek 1001 lóerős motorja négyszáz kilométer feletti sebességre képes. Tudta, hogy a magyar Hanula Barna nevéhez fűződik? Mi sem.
Hanula Barna jelenleg a győri Széchenyi István Egyetemen az Audi-tanszékcsoportjának vezetője, rektori tanácsadó. Munkahelyén faggatta a történelmi tettről az autoszektor.hu.

– Megkérdezhetem mi a kedvenc autója?
– Kedvenc autóm sok volt, ha egyet meg kellene nevezni, talán a Teherhajóm Super Seven-t említeném, amit Magyarországon alig tudnék használni, mert leér az alja.

Hanula Barna
Hanula Barna
– Mi a kedvenc motorja?
– Kettőt említenék, amin valaha dolgoztunk, az egyik a német hadsereg robotrepülője számára készített kis dízelmotor, ami Forma 1-es szintem mozgott, még az árában is. A másik a világ első négyütemű láncfűrész motorja volt, ami kísérleti szériában piacra került, s nem csak tesztelték, favágáshoz is használták.

– Azt hittem a Bugatti Veyron lesz a kedvenc autója, motorban pedig az 1001 lóerős.
– A Bugatti Veyron biztosan a kedvenc autóm lenne, ha lenne annyi pénzem, hogy meg tudjam venni.

– Ezt azt jelenti, hogy ön, aki a motort kifejlesztette, nem is tudta kipróbálni?
– De igen.

– Milyen érzés 1001 lóerős autót vezetni?
– Közel áll a fizikai fájdalomhoz. A gyorsulása első pillanatban az összkerék meghajtás miatt jobb mint egy Forma 1-es autóé. Rendkívüli élmény ilyen autót vezetni.

Ezer lóerő felett
Ezer lóerő felett

– 1989-ben került ki Nyugat-Németországba, amikor itthon a szocializmus elkezdett recsegni-ropogni. Tudatos döntés volt, hogy Nyugatnak vette az irányt?
– Olyan szándékom nem volt, hogy elhagyjam Magyarországot. Az viszont igen, hogy motorfejlesztő legyek. A BME-n végeztem autógépészként, s kis kitérőt tettem a Közlekedéstudományi Intézetben, a motorfejlesztés iránti szenvedélyemet azonban csak abban tudtam kiélni, hogy családi házunk pincéjében egy tankör társammal, Havasi Péterrel közösen versenymotorokat gyártottunk.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja.

Állati...
Állati...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb autócsodákkal bővült a Dubai rendőrség flottája - fotók

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosának rendőrségi gépjármű-állományában rengeteg sportautót… Tovább olvasom