Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Magyar Gumiabroncs Szövetség alakult

Megalakult a Magyar Gumiabroncs Gyártók és Gyártói Nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) - jelentette be Morenth Péter, a szervezet ügyvezető elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Urbán Péter, a HTA elnöke közölte: a nyár végén alakult szövetség tagja a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin, a Pirelli, valamint a Vredestein cég.

Hozzátette: a gumiabroncs-iparág belföldi értékesítése és kivitelének együttes nagysága a múlt évben meghaladta a 230 milliárd forintot.
A gumiabroncs iparág a szakmai szervezet képviselői szerint közvetlenül több mint 10 ezer embernek ad munkát Magyarországon, míg közvetve további 15 ezer embert foglalkoztat.

A HTA elsődleges célja, hogy képviselje az iparági szereplők törvényes érdekeit az országban. Emellett a szövetség segíteni szeretné a magyar gyártókat és nagykereskedőket abban a törekvésükben, hogy a gumiabroncs-gyártással és -felhasználással kapcsolatos törvények, magyarországi és uniós szabályozások megfelelő szakmai vélemények és segítség mellett készülhessenek el.

Újságírói kérdésre válaszolva Morenth Péter közölte: a termékdíjjal, valamint a hulladékgazdálkodási jogszabállyal kapcsolatban a szövetség máris szeretné véleményét kifejteni, képviselve tagjai érdekeit.

A HTA együtt kíván működni a magyar szakmai szervezetekkel és intézményekkel a közlekedésbiztonság növelése érdekében. A szövetség fontosnak tartja továbbá, hogy felhívja az emberek figyelmét a gumiabroncs minőségének fontosságára, évszakonkénti cseréjére és a megfelelő szervizelésre. Ugyanakkor a szövetség jelenlévő képviselői nem foglaltak állást abban, hogy Magyarországon kötelezővé kell-e tenni a téligumik használatát.

Urbán Péter jelezte: Magyarországon az autósok mintegy 40 százaléka használ téligumit. Hozzátette: a biztosítók azonban egy-egy káreseménynél a téli hónapokban vizsgálják, hogy a kárt okozó autós használt-e téligumit, és a hiánya kedvezőtlen megítélés alá esik.

Az MTI kérdésére válaszolva a HTA elnöke közölte: az esetleges téligumi-hiányt az idén Magyarországon nem az okozza, hogy a gyártók nem gyártottak volna elegendő mennyiséget ebből a gumifajtából, hanem inkább a forint árfolyamváltozása, amely miatt a kereskedők máshol kedvezőbben tudják értékesíteni árukészletüket. Jelezte: a gyártók mindent megtesznek azért, hogy elegendő téligumi legyen Magyarországon, de ennek teljesítésére az elnök nem tudott ígéretet tenni.

A sajtótájékoztatón Fazilet Cinaralp, az iparág brüsszeli központú európai szövetségének, az ETRMA-nak a főtitkára is üdvözölte a magyar szervezet megalakulását, mint a régió első ilyen szakmai szövetségének létrejöttét.

Olvasóink írták

  • 1. Dorci79 2011. november 20. 07:04
    „Akkor most ki a fontos a magyar v. a külföldi (gazdagabb)??
    Az igazán fontos dolog a téli gumi kötelezővé tétele lenne, amiben nagy kegyesen nem foglaltak állást.

    Ja és még valami: ezek szerint ismét van néhány magát fontosnak tartó ember, akinek a bérét be kell építeni a gumi árába, mer ugye nem ingyen képviselik az érdeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre is megérkezett a Mercedes B-osztály - galériával

Szerdán délben „földet ért" a Mercedes új B-osztálya Szegeden, ez még nem a kecskeméti… Tovább olvasom