Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Megolvasztotta a Jaguárt a felhőkarcoló

Nagyon olcsón, akár néhány ablak fényelnyelővé tételével megoldható az "autóolvasztó" londoni felhőkarcoló jelentette gond - közölte a beruházáson dolgozó egyik szakember.
A Fenchurch utcában lévő 37 emeletes épület arról lett híres a napokban, hogy vele szemben parkoló autókat olvasztott meg. A felhőkarcoló oldalfala ívelt, nem pedig egyenes, emiatt pedig gyűjtőlencseként, pontosabban tükörként működik: begyűjti a Nap sugarait és felerősítve tükrözi vissza.

Az egyik kárvallott autós, Martin Lindsay, egy Jaguar tulajdonosa döbbenten fedezte fel, hogy elvetemedett kocsija bal oldali visszapillantó tükrének foglalata és a kocsi tetején is egy karosszériaelem. Az illető csupán egy órára hagyta autóját a felhőkarcolóval szemben, de ennyi idő is elég volt a kár keletkezéséhez. Mikor visszaért a kocsihoz, egy férfi fotózta a hihetetlen következményt, a karosszériaelem deformálódását, fennhangon megjegyezve, hogy "nem fog örülni az autó gazdája".

"Enyém a kocsi" - mondta Lindsay kevés örömmel, és felfedezte, hogy a szélvédőn az ablaktörlő lapátja alá dugva egy cédula várja, amelyen az épület kivitelezője kérte, hogy vegye fel vele a kapcsolatot a kocsi deformálódása miatt.  


    Nem a Jaguar volt az első autó ugyanis, amelyben kárt tett a ház, így a cég már tudott a problémáról. Az építtetők szerint a jelenséget a Nap jelenlegi pályája okozza, és évente két-három hétig tarthat napi mintegy két órán át. Átmenetileg felfüggesztették annak a három parkolóhelynek a használatát, amelyekre a legerősebben tükrözi vissza a Nap fényét az épület, és - hétfői közleményük szerint - keresik a hosszú távú megoldást a problémára.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó szakember szerint azonban nem kell jelentős építészeti változtatásokra gondolni, a lehetséges megoldások között szerepel az ablakok egy részének fóliázása, amivel meg lehet törni a tükörhatást.

A Jaguárban egyébként mintegy ezer font - 350 ezer forintnyi - kár keletkezett, amelyet az építtető szó nélkül megtérít - írta a BBC.

A felhőkarcolót Rafael Vinoly uruguayi születésű építész tervezte, akinek egy ugyancsak ívelt falú alkotása három éve az Egyesült Államokban hasonló gondokat okozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stagnál az új autók piaca

Idén augusztusban 4167 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon. Tovább olvasom