Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Motorosok az autósztrádán

A bevezetés, május elseje óta mintegy 4300 matricát vásároltak kedvezményesen motorkerékpárokra – közölte az Állami Autópályakezelő Zrt. (ÁAK). Az idén május 1. és szeptember 30. között – kísérleti jelleggel – a motorkerékpárok vezetői fél áron vásárolhatják meg a 4 napos autópálya-matricát.
Az új vásárlási opció végleges bevezetéséről az értékesítési és forgalmi adatok elemzését, valamint a nyári baleseti statisztika értékelését követően döntenek majd.

A motoros érdekvédelmi szervezet, a RRACE MONO, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és az ÁAK tárgyalássorozatának eredményeként a motorosok számára elektronikus úton fél áron válik elérhetővé a 4 napos autópálya-matrica a nyári időszakban.

A GKM április 1-jétől hatályos rendelete értelmében május 1. és szeptember 30. között a motorkerékpárokra vonatkozó négynapos matrica ára a vásárlási díj nélkül 765 forint. Ez a D1-es kategória személyautókra érvényes négynapos matrica árának a fele.

A háromoldalú megállapodás elsődleges célja az, hogy a kétkerekű járművek vezetői nagyobb számban vegyék igénybe a magyarországi fizetős autópályákat, amelyeket – a tapasztalatok szerint – az eddig érvényes díjszint mellett jó részük elkerült. A motoros érdekképviseletek ugyanis alapvetően igazságtalannak találták azt a szabályozást, amely ugyanolyan díjfizetési kötelezettséggel terheli a kétkerekű járműveket, mint a személygépkocsikat, jóllehet méretüknél és tömegüknél fogva a motorok jóval kevésbé veszik igénybe a gyorsforgalmi utak szerkezetét.
A megállapodás fontos részét képezi, hogy a motoros szervezetek kampányt indítanak a közlekedési szabályok betartása mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidesen az M5-ösön is megjelennek az új trafipaxok

Beváltak az M1-es autópálya mellé fix helyekre telepített traffipaxok, a rendőrség ezért további… Tovább olvasom