Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Nem csak jogosítványunk, több százezrünk is bánhatja az ittas vezetést

A locsolkodásnál sokan lazábban veszik az ittas vezetést, ilyenkor a balesetek többségét az alkoholos befolyásoltság okozza. Fontos tudni, mit térít a biztosító az ittasan kárt okozó autós kötelező, illetve casco biztosítására.
A locsolkodásnál sokan lazábban veszik az ittas vezetést, ilyenkor a balesetek többségét az alkoholos befolyásoltság okozza. Fontos tudni, mit térít a biztosító az ittasan kárt okozó autós kötelező, illetve casco biztosítására.

– A kötelező biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen fél védelme. A biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak, ha azonban bebizonyosodik, hogy a balesetet ittasan, 0,8 ezrelékes véralkoholszint felett vezette járművét, a biztosító a kifizetés után a károkozón követelheti a pénzt – hangsúlyozza Koncz Gábor , az Otthon és kert című magazinunk állandó rezsitanácsadója.

Tömeges koccanás, a szerencsésebb kimenetelűek közül
Tömeges koccanás, a szerencsésebben végződők közül.
DM/DV-illusztráció

A zéró tolerancia elve meghozta a gyümölcsét: a KSH szerint 2011-ben az előző évhez képest kevesebb, a baleseteknek megközelítőleg 10 százalékában játszott szerepet az alkohol. A húsvéti ünnepek alatt azonban tavaly közel kétszáz közlekedési balesetet okoztak az alkohol befolyása alatt lévő autósok.  
A casco biztosítás a hibázó vezető gépjárművében keletkező kárt térítené, ám ittas vezetésnél – ezt a legtöbb biztosítónál 0,8 ezreléket elérő véralkoholszinthez kötik – a biztosított semmilyen kártérítésre nem számíthat. Fontos és szezonális tudnivaló, hogy a kerékpáros is okozhat jelentős kárral járó balesetet, amelyért anyagi felelősséggel tartozik. Míg a gépjárművekre a kötelező felelősségbiztosítás, addig a kerékpárosoknál az otthonbiztosításnak lehet olyan kiegészítése, amely átvállalja az okozott anyagi kárt.

– Minden koccintás előtt érdemes arra gondolni, hogy egy család anyagi helyzetét rendítheti meg az ittasan okozott kár. A 0,8 ezrelékes szintnek pedig csak biztosításoknál van jelentősége, a hatóság zéró toleranciát alkalmaz – hangsúlyozza Koncz Gábor.

Olvasóink írták

 • 17. nyomdasz63 2012. április 09. 20:07
  „Nemrég értünk haza. Kunfehértóig...és vissza/´halas felé/ mentünk úgy kb.150 km-t-egy db.rendőrt,vagy autójukat NEM láttunk.
  Részeg autóst,biciklist,gyalogost az úttesten-többet is. Ennyi.”
 • 16. keletaru 2012. április 09. 19:56
  „ÉN havonta 5000-7000 km vezetek , SAJNOS ooooolyan érzésem van a RENDŐREIT pénzbehajtásra használják . VANNAK közöttük olyanok akik ezt maximálissan ÉLVEZIK is ! Persze olyan mint a "Rendőr" vicc egy miatt mindenkit ANNAK néznek !! Sajnálom az "eskű"- erre kötelezi őket , ahol meg igazán szükség lenne rájuk ott meg a hires "JOG"- alkotók nem segítik munkájuk ..... ezen kellene gondolkodni nem a "30-s táblákon" !! Amíg "E" tétel szerepel a költségvetésben VÁLASZTOTT KÉPVESELŐINK alkalmazzák velünkszembe , NE feledjük NEKIK mentelmi joguk van ITTAS vezetésre is . E megyében voltmár erre példa V... képveslő használta is !!!Üdv Kuci”
 • 15. karaly 2012. április 09. 19:17
  „A mai napon Csongrád megye útjain nem láttam intézkedő rendőrt! Tapasztaltam viszont, hogy az összes trafipax-os autó munkában volt. Lusta bagázs! Az ittas vezetővel több teendő van, mint egy gyorshajtóval.”
 • 14. pandababa 2012. április 09. 16:44
  „állambácsinak nincsen pénze?????????????????????”
 • 13. u78 2012. április 09. 16:03
  „12. balihoho!teljesen igazad van és büntetni a világítást nem használó,a Kreszt maximálisan lesz..ó bicikliseket(bár ez a cikk most nem erről szól),mondom én,mint kerékpáros mert nagyon elegem van a "tisztelt Kerékpáros kollegáim"-ból.”
 • 12. balihoho 2012. április 09. 15:42
  „A KRESZ egyértelműen fogalmaz: a kerékpár is jármű! Viszont nagyon cikis, miért kell kerékpár útnak nevezett, de valójában járdán kerékpározni? Ámbár elnézve, hogy a kerékpárosok többsége durván megszegve a reájuk vonatkozó szabályokat, közlekedik, megtudom érteni, hogy inkább a járdán, akarom mondani, a járda kerékpár sávján menjenek, ha már egymás mellett kerekeznek, meg főleg a fájós kezű fiatalok elengedett kormánnyal mennek. Ugyan úgy kellene büntetni mint az ittas kerekezést.”
 • 11. eleonóra 2012. április 09. 14:56
  „Minden ittas vezetőtől bevonnám a jogsit.Sokan a 100 ezreket símán kifizetik ezért ez nem nagy visszatartó erő.”
 • 10. hahaha62 2012. április 09. 14:03
  „6.info 2012.04.09. 11:21
  Igazad van-de itt és most az alkoholos álapot a téma....persze a drog és a hűtlen feleség -vagy férj is lehet ok!!!”
 • 9. u78 2012. április 09. 13:08
  „8. dott!én nem tartom túlzásnak a 100e Ft-os büntetést egyáltalán.én nap mint nap kerékpárral közlekedek(heti szinten kb.150km)és nem egyszer csellengett már előttem részeg biciklis.nagy balesetet tud ám okozni és általában nem az ilyen járja meg,v.mi van,ha részegen egy autó elé esik amiben egy család utazik?ja és én az a ritkaság vagyok akinek a családjában de még a rokonságában sem isznak.ez van,józanok vagyunk.én igen is azt vallom,ha iszik ne vezessen v.fizessen!”
 • 8. dott 2012. április 09. 12:55
  „Kedves Mindenki!
  Előre leszögezném, nem gondolom én sem MÁSKÉPP az ittas vezetést, s hogy nagyon kell szankcionálni!
  DE úgy érzem kicsit már bocs (akinek nem inge) nevetségesen elszabadultatok a szélsőséges irányba! Persze 5-15 évet ülni, meg fél millás bírság, meg biciklisnek 100ezer. Halkan kérdem meg hogyha NE ADJA ISTEN a ti családotokban előfordulna, például nagyapa, ismerős, szomszéd, stb. beleesne ebbe a hibába, már egyből menne a sírás, köpködés, miért kell ennyit fizetni stb! Könnyű nagy arcnak lenni a semmire már bocsi!”
 • 7. klj-54 2012. április 09. 11:43
  „@6. info:
  A jogalkotó nagyon helyesen kivette a gépjárművel elkövetett cselekményeket a szándékos kategóriából.
  De jó lenne egy dolgot mégis megváltoztatni benne, van rá példa a világban:
  Aki alkoholos, narkotikumos befolyásoltság alatt BÁRMILYEN balesetet okoz azt az elkövetőt emberöléssel avagy a kísérletével kellene "megkínálni", mert annak a büntetési tétele 5-15 év között van.
  De ez csak álom, mert a jogalkotó attól fél, hogy vele kezdenék!”
 • 6. info 2012. április 09. 11:21
  „1. hahaha62 2012.04.09. 09:09-Nem az italozást vitatom de józanul is lehet akkora balesetet okozni mint ittasan-néha még nagyobbat-erről ennyit."kár ezen agonizálni" ez az ünnep most alkalmas volt arra ami a célja-mindenkit elrettenthet az ittas vezetéstől.”
 • 5. kiokushyn 2012. április 09. 10:31
  „Az a baj, hogy NEM csak húsvétkor... Elvenni a jogsiját, végérvényesen. Egy év alatt tuti hogy lenne itt változás.”
 • 4. u78 2012. április 09. 10:30
  „egyetértek!ki az utakra a rendőröket és SZIGORÚ büntetés!és még valami az ittas kerékpárosokat se felejtsük el megemlíteni,részegen teker?min.100e.Ft,majd legközelebb meggondolja.”
 • 3. papika56 2012. április 09. 10:08
  „Döntse el : iszik --v. vezet ! .
  Hány embernek kell még meghalni ahhoz , hogy jó nagy bünti járjon az ittas vezetésért !?????
  Igen --ha ivott --vegyék el a jogsit, végleg ! és jó nagy büntit mellé !!
  okuljon a barma !
  Nem elég hatékonyak a rendőrök ! se bekötve nincsennek--és telefonálnak . MIÉRT HADJÁK őket büntetlenül ???”
 • 2. klj-54 2012. április 09. 10:04
  „Nem a zéró tolerancia hanem a likvid tőke hiánya az amiért csökkent a balesetek száma, de ez kontraproduktív folyamat.
  Mert a kevésbé gyakorlott (napi szintű) vezető növekvő kockázatot jelent a közlekedőkre.
  Amellett akit megcsípnek alkoholosan attól élete végéig bevonnám a vezetői engedélyét!”
 • 1. hahaha62 2012. április 09. 09:09
  „kár ezen agonizálni....egy korty alkohol....jogsi véglegesen pápápápá....++++++ i millás bírság---okuljon a birka-ha már az-ennyi!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élénkülő import sem adott lendületet a magyarországi használtautó-piacnak

Az év végi, időszakos felfutás után az idei első negyedévben ismét visszaesett a használtautó-piac forgalma a Használtautó.hu autós portál adatai szerint. Tovább olvasom