Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Olcsóbb autós biztosítás, szigorúbb kárrendezés

A drasztikusan lecsökkent kgfb miatt a biztosítók nagyobb erővel próbálják kiszűrni a visszaéléseket.
Az utóbbi években drasztikusan csökkent a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díja, ezért a biztosítók igyekeznek kiszűrni a visszaéléseket, amit csak a balesetek szigorúbb vizsgálatával érhetnek el - véli a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szakmai szervezet közleménye szerint a biztosítók különösen azokban az esetekben vízsgálódnak fokozottan, amikor a gépkocsin több, egymástól független elem is sérül, a baleset és a bejelentés időpontja között hosszabb idő telik el, illetve, ha nem egyértelmű a baleset minden körülménye.

Az utóbbi esetben a biztosítók egyre sűrűbben folytatnak hosszas jogalapvizsgálatot, amelyek egyre gyakrabban eredményeznek különféle arányú kármegosztást. A FBAMSZ szerint a helyzet az ügyfelek szempontjából akkor javulhatna, ha bevezetnék a - több piaci szereplő által évek óta szorgalmazott - direkt kárrendezést, amely során az ügyfél a kárát nem a vétkes fél, hanem saját biztosítóján keresztül rendezhetné.

A szövetség külön is felhívja a figyelmet arra, hogy a zökkenőmentes kárrendezés érdekében az ügyfeleknek érdemes számos kérdésre figyelniük. A biztosítók például lehetővé teszik a kár bejelentését okos telefonon is, ez azonban nem pótolja a kárbejelentő lap kitöltését, és beadását. A bejelentő lapot mindkét félnek alá kell írnia, és külön ügyelni kell arra, hogy a vétkes fél ismerje el aláírásával a felelősségét. Általános szabály: készüljön több kép a helyszínről.

Három esetben feltétlenül rendőrt kell hívni: ha a baleset személyi sérüléssel járt, ha gyanús, hogy az ellenérdekű fél ittasan vezetett, illetve ha a felek nem tudnak megegyezni a felelősségben. A biztosító azonban felülbírálhatja a rendőrségi határozatot: például vétlenség esetén is alkalmazhat kármegosztást.

Gyakori vita totálkárnál, a roncsérték. Ha a biztosító által megállapított érték kisebb a kínált vételárnál, akkor kérni kell a biztosítót, hogy a szerződött kereskedője vegye át az értékesítést, így lehet a roncsértéket korrigáltatni a biztosítóval.

Olvasóink írták

  • 2. istvang58 2012. május 15. 08:52
    „Ez Magyarország! Itt a rendőrségi határozatot is felülbírálhatja a biztosító, mivel nem fizetni akar, hanem a biztosítók vezérkara a saját zsebét tömi.”
  • 1. alex007fl 2012. május 07. 14:46
    „"vétlenség esetén is alkalmazhat kármegosztást" - azért ez érdekes, enyhén pofátlanságnak tűnik

    "Gyakori vita totálkárnál, a roncsérték" - Floridában például a balesetem után csak azért hívtak fel, hogy a totálkárra tört kocsimból pakoljam ki a személyes holmijaimat (bent volt egy telephelyen) és az új autómat melyik kereskedőtől tudom majd átvenni, megcsináltatták az új egyedi rendszámomat, mindent - kb két hét alatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt autó külföldről: ezek a leggyakoribb buktatók

Csökkent a regisztrációs adó, így a tavalyihoz képest megduplázódott a behozott autók száma. Tovább olvasom