Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Pofára esés a kötelezővel: plusz díjak a számlán

Számos tavaly kötelező biztosítót váltott ügyfél keresi az igazát. Felháborodásuk oka: a kedvezőbb díjfizetés miatt váltottak, ám a kiküldött számlán nagyobb összeg szerepelt, mint amit az eredeti ajánlat tartalmazott.
A pórul járt biztosítót váltó ügyfelek az előírásoknak megfelelően jártak el: november 30-ig bejelentették a felmondást a régi biztosítójuknál, majd december 31-ig megkötötték az új kötelező gépjárműfelelősség biztosítást. Legkésőbb márciusig meg is kapták a díjbekérőt, ami viszont nagyobb összegről szólt.

- A biztosítók arra hivatkoznak, hogy a bonus-malus nyilvántartás nem volt naprakész, nem azt a besorolást találták meg a rendszerben, mint amit az ügyfeleik az új biztosítás megkötésekor megneveztek. Ők viszont a nyilvántartás alapján küldték ki a számlákat - beszélt a jelenségről dr. Patkós Róbert, a Top Finance & Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. Azt javasolja, érdemes pénzügyi tanácsadó segítségét kérni hasonló esetekben, mert panaszt lehet és kell tenni az új biztosítónál a rossz besorolás miatt.

A legrosszabb, amit ilyenkor tehet az ügyfél, hogy nem fizeti be a biztosítási díjat, mert ebben az esetben a biztosító a díjnemfizetés miatt eláll a szerződéstől. Az ügyfél pedig az újabb szerződés megkötése után szembesül azzal, hogy fizetheti a büntetést is, miután egy adott időszakban nem rendelkezett kötelező biztosítással. Ez az összeg az éves kötelező felelősségbiztosítás díjának a többszöröse is lehet akár - hangsúlyozza a szakember. 

Sajnos kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy az ittas vezetés nemcsak veszélyes, hanem drága mulatság is lehet: sem a kötelező felelősségbiztosítás, sem a Casco nem térít, ha alkoholos befolyásoltság alatt okozunk balesetet. A biztosítók ugyan elnézőbbek, mint a rendőrség: a zéró tolerancia helyett 0,8 ezrelékes véralkoholszint a határ. A Casco esetében nincs térítés e szint felett, a kötelező biztosítás esetében pedig a biztosító maximum másfél millió forintot terhelhet át a vétkes sofőrre.

Szintén csapda lehet, ha az ügyfelek a biztosító kiválasztásánál kizárólag a kedvezőbb ajánlatot veszik figyelembe, legyen szó kevésbé ismert társaságról vagy egyesületről. - Lényegesen nagyobb esélyünk van a tisztességes kárrendezésre az ismertebb biztosítóknál. Láttunk már olyat, hogy biztosítási egyesületek becsődöltek, tönkrementek, nem tudták teljesíteni a kárigényeket, amiket aztán az ügyfeleiknek kellett lenyelniük. Az új jogszabályok szerint ugyanis, ha nem fizet a kötelező biztosító, akkor az ügyfélnek kell megtérítenie a kárt. Érdemes minden évben újragondolni a kötelezőt és a Cascót is, ellenkező esetben sok pénzt hagyhatnak a biztosítóknál a lusta vagy tájékozatlan ügyfelek.

Ha már megtörtént a baj, érdemes a pontos kárbejelentésre fókuszálni - vallja a szakember. - Egy korrekten működő pénzügyi tanácsadó vállalkozás elkészíti a kárbejelentést, ha kell ügyvédet biztosít a peres eljárásokhoz és egészen a kifizetésig képviseli az ügyfelét a biztosítónál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első születésnapját ünnepelte a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár

A legmodernebb környezetbarát technológiával gyártja a B-osztály és január 25-e óta – kizárólag Magyarországon – a Mercedes-Benz CLA-t.
Tovább olvasom