Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Robotautók versenyeztek

Önállóan működő robotok versenyét tekinthették meg az érdeklődők minap a Műegyetem Q épületének aulájában. A versenyen 15 csapat járműve vett részt.
RobonAUT 2012 címmel hirdetett robotépítő versenyt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar az MSc képzésben résztvevő hallgatók számára. A verseny nem titkolt célja, hogy a mesterképzésben résztvevők ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudásra is szert tegyenek, sőt mutassák is meg, mire képes 2012-ben egy magyar mérnökhallgató.

Robotautók a Műegyetemen. Fotó: BME

A versenyen 3 fős csapatok és az általuk épített önállóan működő –autonóm – robotjárművek vehettek részt. A robot feladata, hogy emberi beavatkozás nélkül, minél rövidebb idő alatt végigmenjen egy akadálypályán, útja során a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve. A pálya elrendezése előre nem, de elemei – úttorlasz, extra útelágazás, garázs, híd, gyorsasági szakasz – ismertek a résztvevők számára. Verseny közben semmilyen kommunikáció nem megengedett a robot és a külvilág között! A verseny egyes fordulói között a szoftverek módosítására lehetőség van.

– A harmadik alkalommal rendezett versenyen való sikeres részvétel komoly matematikai és fizikai ismereteket igényel. A tanulmányok során nem árt elmélyedni az irányítástechnika, a nyomtatott áramkörök, a programozás rejtelmeiben, valamint a mikrokontrollerek világában. Ezen akadályokat leküzdve hatalmas élmény egy olyan gép tervezése és építése, mely engedelmesen végzi el a számára betanított feladatokat – hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

Robotautók a Műegyetemen. Fotó: BME

A verseny főtámogatója az evosoft Hungary Kft., Magyarország meghatározó szoftverfejlesztő vállalkozása. A robotok lelkét jelentő mikrokontrollert tartalmazó kártyát az ST Microelectronics biztosította.
www.robonaut.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Genfig titkolja új világautóját a Mitsubishi

A Mitsubishi az igényes európai piacon kezdi meg egy vadonatúj modell globális bevezetését - premierje a márciusi Genfi Autószalon lesz. Tovább olvasom