Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Segélyhívó minden autóban 2015-től

Az e-segélyhívó 2015-től kötelező a brüsszeli döntés nyomán, de még kérdéses, hogy a régi autókba is be kell-e szereltetni.
Decemberi utolsó ülésén elfogadta az e-segélyhívó rendszer bevezetését az Európai Parlament - írja a hirado.hu. Meghatározott technikai feltételekről minden autóban gondoskodni. A rendszer a 112-es hívószámon működik majd, hozzáférhetőnek és biztonságosnak kell lennie, és területileg egész Európát fel kell ölelnie.

A közbiztonsági válaszpontok hálózatát, ahova balesetkor a segélyhívások érkeznek, a tagállamoknak kell kialakítaniuk.

A segélyhívó dobozka kötelező bevezetéséről az ágazati minisztérium, illetve az Országgyűlés dönt. Az eszköznek egyrészt segélyhívásra kell alkalmasnak lennie, másrészt arra, hogy az autós adott esetben maga is információt kaphasson – mondta a Ma reggel című műsorban Szálka Miklós közlekedési szakértő.

Hogy a szabály a régi autókra is vonatkozik-e, vagy csak az újakra, még nincs pontos információ.

A 112-es segélyhívó rendszer

A veszély esetén hívható egységes 112-es hívószám az 1990-es évektől működik az Európai Unióban. Egyes országban több segélyhívószám is létezik különböző típusú vészhelyzetekre, így Magyarországon is élnek még a régi 104-105-107-es hívószámok (a tervek szerint legalább 2015-ig).
A két rendszer között lényeges különbség, hogy a régi rendszerben például a 104-es számot hívva a mentők jelentkeztek be. A 112 esetén azonban egy központi rendszer jelentkezik be, és azt, hogy a mentőket, a tűzoltókat, vagy rendőrséget riasztják-e a, azt a központi diszpécser dönti el. A diszpécserek Szombathelyen és Miskolcon fogadják a hívásokat a decembertől bevezetett rendszer értelmében (korábban a megyei, illetve budapesti rendőrség fogadta a 112-re érkező hívásokat).
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét nyert a Hyundai i10

A kelet-közép-európai fejlődő piacok legjobb autóját kereső Autobest díj idei sorozatában az új generációs Hyundai i10 lett a 2014-es befutó. Tovább olvasom