Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Sikeres autópályamatrica-vásárlás után is lehet büntetést fizetni

– Sikeres autópályamatrica-vásárlás – írja vissza SMS-ben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, majd jön a 15 ezer forintos büntetés. Nekik sikeres volt, én lehúzásnak éreztem és utána is jártam.

Régóta SMS-ben veszem a pályamatricát, legutóbb is így tettem egy tesztelésre kapott Opel Vivaro kisteherautóval és vissza is kaptam a rövid szöveges üzenetet: „sikeres autópályamatrica-vásárlás". Ám nem volt sikeres, a 2975 + 165 forint normál áron túl szűk 15 ezer forintom bánta – nem megfelelő kategóriára vásároltam a jogosultságot és megbüntettek.

Megkérdeztem a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szóvivőjét, Kibédi-Varga Lajost, hogy a rendszám alapján tizedmásodpercek alatt végigfuttatható lenne az adatbázisban, hogy megfelelő-e a kategória, és miért nem teszik. Esetleg olyan választ kaptam volna SMS-ben, hogy nem jó a kategória, sikertelen autópályamatrica-vásárlás. Ami fél évvel ezelőtt még jó volt, ma már nem az. Tudom, az én hibám, de gesztus lett volna, így meg kicsit lehúzásnak érzem.

Kattintásra a kép nagyobb lesz!
Kattintásra a kép nagyobb lesz!

Példás gyorsasággal megérkezett a válasz. „A díjrendelet értelmében az autós feladata és felelőssége az adatok hitelességének ellenőrzése az e-matrica vásárlás során. ... A díjkategória automatikus rendszámhoz rendeléséhez a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) adatbázisához való hozzáférésre van szükség. A (NÚSZ) Zrt. kizárólag jogosulatlan úthasználat esetében, díj ellenében kérdezhet le adatokat a KEKKH adatbázisából. A javasolt megoldásra való átállásnak jogi és technológiai akadályai vannak. A KEKKH csak a 2 millió hazai személygépkocsi adataival rendelkezik, a NÚSZ-nál azonban évente mintegy 10 millió rendszámra vásárolnak matricát."


Ha már leveleztem, megkérdeztem az autós újságírók másik nagy bánatát is. Az elmúlt évben jártam úgy, hogy duplán vettem a 10 napos matricát. A tesztautót kiadó márkakereskedésben „megesküdtek", hogy nincs rajta matrica, majd amikor Kiskunfélegyházát elhagytam, rám telefonáltak, hogy bocsánat, mégis van, egy másik dossziéban volt és még 8 napig érvényes. Nekem csak egy napra és egy Szeged-Budapest retúr erejéig kellett – kicsit sajnáltam a kidobott háromezer forintot. Itt is tizedmásodpercek alatt végigfuttathatná a rendszer, hogy van-e már jogosultság az adott rendszámon. Nem egy autós kollégám járt már hasonlóképpen, ők is lehúzásnak értékelték.

- A kettős vásárlásról rendelkezik a jogszabály – írta felvetésemre a NÚSZ. „Ha ugyanarra a járműre, részben vagy egészben azonos időszakra egynél több jogosultságot vásároltak, a vevő a kérheti a felesleges jogosultság visszavásárlását. ... A szolgáltatás általános forgalmi adót tartalmazó díja 1470 forint." Mondanom sem kell, nem kezdtem el az ügyintézést...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét millió dolláros McLarent árvereznek el augusztusban

A McClaren mindössze 63 darabot gyártott le a modellből 1992 és 1998 között. Tovább olvasom