Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Sokba kerülhet télen a nyári gumi

Romániában közel 300 ezer forintra, Ausztriában ennek többszörösére is bírságolhatják azt az autóst, aki havas úton nyári gumikkal balesetet vagy fennakadást(!) okoz.

Romániában elvileg november elsejétől kötelező a téli abroncsok használata, nem tudni azonban ki, mikor és milyen módon ellenőrzi a járművek téliesítését. A bukaresti Új Magyar Szó emlékeztet: az elmúlt napok során a havas utakon tömegesen szenvedtek balesetet a gépkocsik. Marian Zane, a közúti rendőrség vezetője a Gandul.info portálnak nyilatkozva cáfolta, hogy kötelező lenne a téli gumik felszerelése, ugyanakkor hangsúlyozta: megbírságolható az az autós, aki a jeges-csúszós utakon nyári gumikkal balesetet okoz.


Florian Coman, a Közúti Hatóság (ARR) igazgatója szerint több szempontból is hiányos az autóabroncsokra és a közlekedésbiztonságra vonatkozó jogszabály. – Sehol nem található a törvény szövegében például az a kitétel, hogy a téli gumikat meddig kell használni – emlékeztetett az igazgató.
Elvileg a rendőröknek kellene ellenőrizni, hogy a téliesítés megtörtént-e, de ennek mikéntjét nem pontosította a jogalkotó.

Az abroncsokat felszerelő szervizek nem bocsátanak ki igazolást, hogy a gépkocsira milyen évszakban használatos kerekeket tettek, a közúton szolgálatot teljesítő rendőröknek pedig nincsenek meg az eszközeik az ellenőrzéshez – fogalmazott Florian Coman. Hozzátette, a téliesítés elmulasztása kockázatos: 2500 (mintegy 590 euró) és 4000 lej (950 euró) között büntethető az, aki a havas úton nyári gumikkal balesetet, fennakadást okoz.
Összegyűjtöttük, hogy a környező országokban milyen előírások vonatkoznak a téligumi használatára.

Ausztria: nov. 1. és ápr. 15. között személygépkocsikon és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautókon télies útviszonyok esetén Ausztriában kötelező. A rendelet megszegői 5000 euróig terjedő büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosító sem fizet.

Szerbia: nov. 1. és ápr. 1 között, ha az időjárási viszonyok indokolják kötelező a téligumi használata.

Szlovákia: személygépkocsi esetében nincs dátumhoz kötve, de ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téligumi használata.

Ukrajnában nem írják elő kötelezően a téli gumi használatát, de büntethetnek a rendőrök azokon az útszakaszokon, ahol ennek a használatát tábla írja elő.

Szlovénia: nov. 15. és márc. 15. között kötelező a téligumi használata, melyből azonban elég kettő is.

Horvátország: téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata.

Olvasóink írták

  • 2. Linka11 2011. október 22. 11:53
    „Nálunk is a Szlovén : Nov 15 -től - Márc 15-ig lenne reális kötelezővé tenni.”
  • 1. horylaci 2011. október 18. 21:23
    „Ne írjanak össze-vissza ha nem tudják, inkább ne írjanak semmit. Szerbiában kettő a kötelező egyenlőre, még az idén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okostelefon jelzi előre a traffipaxot

Ingyenes alkalmazás segít elkerülni a gyorshajtási bírságokat. Nem csak mutatja, hogy hol várható… Tovább olvasom