Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szijjártó: az autóipar húzza a magyar gazdaságot

A kormány újraiparosítja az országot - hangsúlyozta az államtitkár.
A Magyarországon működő 710 autóipari cég adja a feldolgozóipari teljesítmény közel egyötödét, az exportnak pedig a 18 százalékát - mondta Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár szerdán Budapesten.

A Continental Automotive Hungary Kft. által az egymilliomodik hálózati feszültségszabályozó elkészülte alkalmából rendezett ünnepségen az államtitkár kiemelte a német autóiparhoz kötődés fontosságát, mivel három német autógyár és 15 nagy autóipari beszállító tevékenykedik Magyarországon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány újraiparosítja az országot. Ezt segíti elő az adórendszer, a rugalmas munka törvénykönyv, a felsőoktatás átszervezése, valamint a duális szakképzés német mintára történt megteremtése.

Hozzátette, hogy a magyar gazdaság tavaly növekedésnek indult, az idén pedig ráállt a tartós növekedési pályára. Ehhez szükségesek voltak a kormány által a termelő vállalatokkal kötött stratégiai megállapodások, a Continentallal ezt 2013 áprilisában kötötte meg a kabinet.

A Continental 25 éve van jelen Magyarországon, jelenleg 5 cég keretében 6 gyárral és a budaörsi gumiabroncs kereskedelmi központtal működik.

A Continental Automotive Hungary Kft.-nek két gyára van, 2009-től napjainkig 15 milliárd forintot ruházott be, ezzel 477 új munkahelyet teremtett. Ebből - két pályázat keretében - 2 milliárd forint volt az uniós és a magyar kormányzati támogatás - ismertette Keszte Róbert ügyvezető igazgató.

A cég budapesti és veszprémi üzemében 3300 dolgozót foglalkoztat, köztük 500 mérnököt.

A következő évek feladataként jelölte meg az ügyvezető igazgató a régi termékek kifuttatását, valamint az újak felfuttatását. A két gyárban elektronikus vezérlő egységeket és szenzorokat állítanak elő, de jelentős a kutatás-fejlesztés is.

Az ünnepségre okot adó hálózati feszültség stabilizáló rendszer, a start-stop rendszer fontos eleme. A rendszer nemcsak a kocsi megállásakor, hanem már a lassulásakor kikapcsolja a motort. Az újraindítás pedig nem az önindítóval hanem egy speciális generátorral történik, amit nem az akkumulátor, hanem két kondenzátor működtet.

Anreas Hautner, a csoport Powertrain divíziójának képviselője arról beszélt, hogy eddig elsősorban a PSA csoportnak gyártották a start-stop rendszereket, de nemrégiben szerződést kötöttek a General Motors-szal, így megalapozott a következő egymillió darab legyártása.

Az egymilliomodik start-stop részegységet Krámli Mihály, a Közlekedési Múzeum főigazgatója vette át az ügyvezető igazgatótól és az államtitkártól. A múzeumban hamarosan külön tárlót kapnak a Continental Magyarországon gyártott termékei.

A Continental csoport a világon 33,3 milliárd eurós éves forgalmat produkál autóipari beszállítóként, alkalmazottainak száma 182 ezer, 49 országban. A csoport magyarországi éves árbevétele meghaladja az egymilliárd eurót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer megabájtos autó - kipróbáltuk a ©koda-múzeumot

A '60-as évek modelljeivel repesztettünk a ©kodák földjén – exkluzív Spartak, csajozós Felicia, 1000 MB. Az utóbbi jelzés ne tévesszen meg senkit! Tovább olvasom