Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Tíz jó tanács a télen vezetőknek

Kicsit megkésve, de hivatalosan is beköszöntött a tél és sokan indulnak útnak. Számukra kínálunk tíz tippet a téli autózás biztonsága érdekében.
1. Indulás előtt szánjunk néhány percet autónk megtisztítására a hótól, és a szélvédőre, illetve lámpákra fagyott jégrétegektől. Az autó tetejéről nem eltávolított hó épp akkor zavarhatja a kilátást, amikor nagyot fékezünk, azaz valamilyen vészhelyzetet, akadályt akarunk elkerülni.

2. A szélvédő tisztításakor ne használjunk forró vizet, mert attól berepedhet. A jégoldó spray azonban hasznunkra lehet, ezért mindig tartsunk az autóban egy flakonnal.

3. Télen is rendszeresen mossuk autónkat! Igaz, hogy hamar újra bekoszolódik, a kerekek által felhordott, az utak akadálymentesítésére használt sóréteg ugyanakkor hozzájárul a karosszéria korróziójához és idő előtti elöregedéséhez.

4. Ne kockáztassunk a tankolással! Nem árt, ha mindig legalább féltanknyi üzemanyag a rendelkezésünkre áll, így akkor sem leszünk kitéve a hidegnek, ha netalán elakadnánk. Ellenőrizzük sűrűbben az olajszintet, és az ablakmosó folyadékot is, csakúgy mint az abroncsok nyomását és mintázatának kopottságát. Fontos a téli gumiabroncs használata, és az sem árt, ha rendelkezünk hólánccal.

5. Készüljünk fel a vészhelyzetekre: legyen az autónkban takaró, meleg öltözék, és bizony egy lapát, valamint működőképes elemekkel ellátott elemlámpa is hasznos lehet – nem beszélve némi rágcsálnivalóról és folyadékról. Telefonunkat tartsuk feltöltve, arra az esetre, ha segítséget kellene hívnunk. Némi használt rongy, esetleg egy kis zsák homok sem árt – mindkettő segítségünkre lehet, ha elakadnánk a hóban.


6. Fokozottan figyeljünk
az úttestre, a holttérre éppen úgy, mint az út szélén felbukkanó gyalogosokra. Növeljük a megszokott követési távolságot: normál esetben az előttünk haladó jármű után 2 másodperccel kellene ugyanahhoz az festéshez érnünk, csúszós útfelület esetén azonban ezt nyugodtan megduplázhatjuk.

7. Igyekezzünk egyenletesen fékezni: ne feledjük, az ABS nem a féktáv csökkentését, hanem az irányíthatóság megtartását segíti. Ne vezessünk gondatlanul, túlzott magabiztossággal a havas, csúszós útfelületen. Ha a közelünkben nincs senki, lassú tempónál tesztelhetjük féktávunkat.

8. Ha az autó hátulja megcsúszik – túlkormányzottá válik–, a csúszás irányába fordítsuk a kormányt, majd „igazítsuk" az autót, amíg vissza nem nyerjük az irányítás. Kerüljük a hirtelen fékezést és kormánymozdulatokat.

9. Ne veszítsük el hidegvérünket, ha elakadnánk. Ne hagyjuk el az autónkat, hacsak nincs a közelben biztos, fűtött menedékhely. Ha járatjuk a motort, hogy melegen tartsuk az utasteret, ellenőrizzük, hogy a kipufogó szabadon van, nem tömíti el hó vagy bármi egyéb, hogy elkerüljük a szénmonoxid-mérgezést.

10. Ne vezessünk fáradtan, mert az figyelmetlenséghez vezet, aminek ilyen körülmények között még súlyosabb következményei lehetnek. Szükség esetén álljunk félre pihenni, vagy kávézni. Ha netalán szórakozni készülünk és alkoholt fogyasztunk, hagyjunk elég időt szervezetünknek a megtisztulásra, mielőtt újra a volán mögé ülnénk, esetleg gondoskodjunk valakiről, aki hazavisz bennünket.

Köszönet a Fordnak, a tanácsokat tíz pontba szedő márkának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2012: új modellel érkezik Ford

Az Új-Delhiben a jövő hónapban nyíló Auto Expo 2012 szakkiállítás Ford-standjának látogatói nézhetik meg először a márka új, globális modelljét.

Tovább olvasom